Ματθίλδη του Σούλτσμπαχ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ματθίλδη του Σούλτσμπαχ
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος3  Νοεμβρίου 1165
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΈνγκελμπερτ Γ΄ της Ιστρίας (έως 1165)
Ούλριχ Α΄ της Καρινθίας (από 1140)[1]
ΓονείςΒερεγγάριος Β΄ του Ζούλτσμπαχ και Άντελχαϊντ του Βολφρατσχάουζεν
ΑδέλφιαΓκέμπχαρντ Γ΄ του Ζούλτσμπαχ
Γερτρούδη του Ζούλτσμπαχ
Βέρθα του Ζούλτσμπαχ
Λούιτγκαρτ του Ζούλτσμπαχ

Η Ματθίλδη του Σούλτσμπαχ, γερμ.: Mathilde von Sulzbach, (απεβ. 31 Οκτωβρίου ή 3 Νοεμβρίου 1165) ήταν κόρη του κόμη του Σούλτσμπαχ και με τον γάμο της έγινε μαργραβίνη της Ιστρίας. Διαφορετικές ημερομηνίες για το τέλος της δίνονται στους καταλόγους τεθνεώτων του αβαείου του Μπάουμπουργκ και σε δύο μοναστήρια του Σάλτσμπουργκ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του Bερεγγάριου Β΄, κόμη του Σούλτσμπαχ (π. 1080 – 3 Δεκεμβρίου 1125) και της δεύτερης συζύγου του Aδελαΐδας του Βόλφρατσχαουζεν. Το 1111 ο Βερεγγάριος Β΄ ήταν μεταξύ των ευγενών που παρευρέθηκαν στη στέψη του Ερρίκου Ε΄ της Γερμανίας. Αναφέρεται μεταξύ των εγγυητών, στα έγγραφα που σχετίζονται με τη στέψη. Το 1120 ο Βερεγγάριος καταγράφεται να δίνει μία δωρεά στο πριγκιπάτο-επισκοπή του Μπάμπεργκ. Αναφέρεται ως ιδρυτής του κτιρίου του Συλλόγου του καθεδρικού του Μπέρχτεσγκαρντεν και του αβαείου Μπάουμπουργκ. Ήταν επίσης συνιδρυτής του αβαείου Καστλ. Ήταν ένας από τους ηγεμόνες, που υπέγραψαν το κονκορδάτο του Βορμς (23 Σεπτεμβρίου 1122). Τον Αύγουστο του 1125, ο Bερεγγάριος Β΄ αναφέρεται σε έγγραφα του Λοθάριου Γ΄ βασιλιά των Ρωμαίων . Ο θάνατος του Bερεγγάριου Β΄ αναφέρεται τέσσερις μήνες αργότερα.[2] Η ταυτότητα της μητέρας της αναφέρεται στο "Kάστλερ Ράιμχρονικ", στίχο 525.

Αδέλφια της Ματθίλδης ήταν ο Γκέμπχαρντ Γ΄ κόμης του Σούλτσμπαχ, η Γερτρούδη σύζυγος του Κορράδου Γ΄ της Γερμανίας και η (Βέρθα) Ειρήνη σύζυγος του Μανουήλ Α΄ Κομνηνού Αυτοκράτορα των Ρωμαίων.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ματθίλδη παντρεύτηκε τον Ένγκελμπερτ Γ΄ μάργραβο της Ιστρίας. Ο σύζυγός της ήταν μάρτυρας στην παραχώρηση του Μικρού Προνομίου (Privilegium Minus) δημιουργώντας το δουκάτο της Αυστρίας. Είχαν τέσσερα παιδιά:[3]

  • Ούλριχ, κόμης του Λάιμπαχ (Λουμπλιάνα).
  • Γοδεφρείδος, έγινε ιερέας.
  • Ερμάνος Β΄ διαδέχθηκε τον αδελφό του στην Καρινθία.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]