Βασιλίσκος (καίσαρ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βασιλίσκος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5ος αιώνας
Θάνατος6ος αιώνας[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Οικογένεια
ΓονείςΑρμάτος

Ο Βασιλίσκος ήταν ο μόνος γιος του Αρμάτου, στρατιωτικού διοικητή της Ανατολικής Ρωμαϊκής (Βυζαντινής) Αυτοκρατορίας, και μικρό χρονικό διάστημα «καίσαρ» της Αυτοκρατορίας κατά τα έτη 476-477/8. Μεταγενέστερα έγινε ιερέας και τελικά επίσκοπος Κυζίκου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πατέρας του Βασιλίσκου, Αρμάτος, έπαιξε καθοριστικό ρόλο βοηθώντας τον αυτοκράτορα Ζήνωνα (474–491) να ξανακερδίσει τον θρόνο της Κωνσταντινούπολης από τον σφετεριστή Βασιλίσκο (τον οποίο ο Αρμάτος είχε αρχικά βοηθήσει για την άνοδό του στην εξουσία) το 476. Σε αντάλλαγμα, ο Ζήνων έστεψε τον γιο του Αρμάτου, νεαρό αγόρι ακόμα, ως καισαρα, χρίζοντάς τον ουσιαστικά ως κληρονόμο του. Είναι πιθανό ότι ο νεαρός Βασιλίσκος υιοθέτησε τότε το βασιλικό όνομα του Λέοντα, αλλά αυτό αμφισβητείται.

Λίγο αργότερα, όμως, το 477 ή το 478, ο Αρμάτος έχασε την αυτοκρατορική εύνοια και εκτελέστηκε. Ο Βασιλίσκος γλίτωσε την εκτέλεση με παρέμβαση της αυτοκράτειρας Αριάδνης, αλλά αναγκάστηκε να προσχωρήσει στον κλήρο. Αρχικά έγινε λέκτωρ στις Βλαχέρνες και τελικά έφτασε να γίνει επίσκοπος Κυζίκου. Έζησε πιθανώς μέχρι την βασιλεία του Ιουστινιανού Α' (527–565).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 27  Νοεμβρίου 2018.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]