Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βασίλειος Κασσάνδρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βασίλειος Κασσάνδρας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Βασίλειος Κασσάνδρας (Ελληνικά)
Γέννηση1904
Θάνατος1973
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΣχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού (έως 1927)[1]
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο[2]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααρχιτέκτονας[2]

Ο Βασίλειος Κασσάνδρας (1904-1973) ήταν έλληνας αρχιτέκτονας, απόφοιτος του Ecole Nationale des Beaux-Arts Paris στο Παρίσι (1927)[3]. Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας, διατηρώντας αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα. Μαζί με τον συμφοιτητή και συνεργάτη του, Λεωνίδα Μπόνη, κατασκεύασαν δυο ορόσημα της πρωτεύουσας: το μέγαρο Pεξ-Κοτοπούλη-Σινεάκ που με τον όγκο του προκαλούσε κατάπληξη και το Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού ανήκουν στα έργα αναφοράς της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου.

  • Tο μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (M.T.Σ.) (σε συνεργασία με τον Λεωνίδα Μπόνη), Έτος κατασκευής 1928-1938, Πανεπιστημίου, Σταδίου, Βουκουρεστίου & Αμερικής, Αθήνα. Το κινηματοθέατρο Παλλάς (1930-32), η αίθουσα Mαξίμ/Θέατρο «Aλίκη» και τα ζαχαροπλαστεία Zonars και Floca- ανήκουν στις αξιολογότερες αίθουσες του Mεσοπολέμου της πρωτεύουσας.
  • Κινηματοθέατρο "Rex" (Σικιαρίδειο μέγαρο θεαμάτων) (σε συνεργασία με τον Λεωνίδα Μπόνη), Έτος κατασκευής 1935-1937, Οδός Πανεπιστημίου 48, Αθήνα, Η υπόγεια αίθουσα διαμορφώθηκε σε κινηματογράφον, το «Σινεάκ», επάνω της δημιουργήθηκε η αίθουσα του κινηματογράφου Ρεξ και τέλος ακόμη πιο πάνω το θέατρο Κοτοπούλη. Η πρόσοψη του κτηρίου έχει σαφείς επιρροές από αμερικανικούς ουρανοξύστες.
  1. «Μηχανικοί Τεχνικού Επιμελητηρίου». Ανακτήθηκε στις 25  Ιανουαρίου 2021.
  2. 2,0 2,1 «ΕΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΙΘΟΥΣΑΙ ΘΕΑΜΑΤΩΝ». Ανακτήθηκε στις 25  Ιανουαρίου 2021.
  3. «Μηχανικοί Τεχνικού Επιμελητηρίου». engineers.ims.forth.gr. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2020.