Βασίλειος Αρσλάνογλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Βασίλειος Αρσλάνογλου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1908
Μερσίνη
Θάνατος27 Φεβρουαρίου 1942
Μάλτα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΑξιωματικός Πολεμικού Ναυτικού
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΑντιπλοίαρχος/Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό
Πόλεμοι/μάχεςΒ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

Ο Βασίλειος Αρσλάνογλου ή Ασλάνογλου (1908-1942) ήταν Έλληνας Μικρασιάτης ανώτερος στρατιωτικός, αντιπλοίαρχος του Β.Ν., ήρωας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βασίλειος Ασλάνογλου γεννήθηκε το 1908 στη Μερσίνη της Κιλικίας. Μετά την Μικρασιατική Εκστρατεία ήλθε στην Ελλάδα όπου συμπληρώνοντας τις εγκύκλιες σπουδές του το 1925 εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων από την οποία και αποφοίτησε το 1929.
Κατά την έκρηξη του Β' Π.Π. και την είσοδο της Ελλάδας σε αυτόν, αρχικά τοποθετήθηκε ύπαρχος στο υποβρύχιο Β.Π. - Υ/Β "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ". Μετά την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα στις αρχές Απριλίου, και την απόφαση που λήφθηκε να συνεχίσει το τότε Βασιλικό Ναυτικό τον αγώνα κατά του Άξονα στη Μέση Ανατολή, τοποθετήθηκε κυβερνήτης στο υποβρύχιο Β.Π. Υ/Β "ΓΛΑΥΚΟΣ", κατέχοντας τον βαθμό του πλωτάρχη.

Πολεμική δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στις 22 Ιουλίου του 1941 εκτελώντας περιπολία στη περιοχή της Ρόδου επιτέθηκε αιφνιδιαστικά με το πυροβόλο σε δύο ιταλικά επίτακτα έμφορτα εμπορικά πλοία τα οποία και βύθισε.
  • Στις 10 Νοεμβρίου του 1941 εκτελώντας περιπολία ανοικτά της θαλάσσιας περιοχής Ηρακλείου Κρήτης εξαπέλυσε τορπίλες κατά του γερμανικού φορτηγού πλοίου NORBURG, εκτοπίσματος 3.000 τόνων το οποίο επίσης και βύθισε.

Στη συνέχεια μετά από μηχανική βλάβη που σημειώθηκε, ο Β. Ασλάνογλου αναγκάσθηκε να πλεύσει με μία μηχανή στη Μάλτα προς επισκευή στην οποία και κατέπλευσε στις 19 Νοεμβρίου. Λόγω όμως της μεγάλης έλλειψης ανταλλακτικών αλλά και των συνεχών αεροπορικών εχθρικών επιδρομών, η επισκευή του πλοίου παρατεινόταν συνέχεια.
Σε μία από εκείνες τις επιδρομές, ίσως τη σφοδρότερη που σημειώθηκε, στις 27 Φεβρουαρίου του 1942 ο πλωτάρχης Β. Ασλάνογλου φονεύθηκε, καθώς επίσης και ο αξιωματικός του ανθυποπλοίαρχος Ιωάννης Κωστάκος.

Τιμές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πλωτάρχης Βασίλειος Αρσλάνογλου προήχθη "μετά θάνατον" στο βαθμό του αντιπλοιάρχου "επ΄ ανδραγαθεία" από τον Βασιλέα Γεώργιο Β΄ δια του Βασιλικού Διατάγματος 31 Μαΐου του 1942 ακολουθούμενο με απονομή ελληνικών και συμμαχικών παρασήμων.
Το όνομά του δόθηκε αργότερα "τιμής ένεκεν" σε ένα από τα παραληφθέντα από ΗΠΑ περιπολικά πλοία - κανονιοφόρους που κατέπλευσαν στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας στις 19 Μαρτίου του 1948, παρουσία του Βασιλέως Παύλου Α΄.
Στις 5 Νοεμβρίου του 2010, μετά τη σύμφωνη γνώμη της οικογενείας του, έγινε η μετακομιδή των οστών του από το κοιμητήριο της Καλλιθέας στο οστεοφυλάκιο του μνημείου των πεσόντων του Πολεμικού Ναυτικού στο "Κέντρο Εκπαιδεύσεως Παλάσκας", στο γνωστό ύψωμα όπου και φέρεται μεγάλος επιβλητικός σταυρός σε μία σεμνή επιμνημόσυνη δέηση και τελετή που παρευρέθηκε η ηγεσία του Π.Ν. και αντιπροσωπείες των στρατιωτικών παραγωγικών σχολών.

Επί των προαναφερθέντων:

Οι τάφοι του Πλωτάρχη Βασίλη Αρσλάνογλου, καθώς και του Υποπλοίαρχου Ιωάννη Κωστάκου ευρίσκονται στο στρατιωτικό νεκροταφείο της Μάλτας TABRAXIA. Στις αρχές του 2009 η Διοίκηση των Υποβρυχίων σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδος στη Βαλέττα και τον πρώην επίτιμο Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος κ. Παντελή Μαϊράγκα εντόπισαν τους τάφους και στις 15 Μαρτίου 2009 κατέπλευσε στη Μάλτα το Υποβρύχιο ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ υπό τον Κυβερνήτη Γεώργιο Μπαράκο προκειμένου να αποδοθούν τιμές στους πεσόντες αξιωματικούς.

Στις 15 Μαρτίου 2009, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής η Ελλάδα τίμησε την μνήμη των εν λόγω δύο αξιωματικών με την κατάθεση Στεφάνων, για πρώτη φορά μετά από 67 χρόνια από τον θάνατο τους.

Τον Φεβρουάριο του 2014 ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στη Μάλτα κατέθεσε στέφανο στους τάφους των αξιωματικών.

Κεντρική οδός της Καλλιθέας Αττικής ονομάστηκε πρις τιμήν του οδός Πλωτάρχου Βασίλη Αρσλάνογλου.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]