Βαρκελώνη από Κοινού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βαρκελώνη από Κοινού
Ίδρυση5 Φεβρουαρίου 2015 (2015-02-05)
ΙδεολογίαΑριστερά
Ιστότοπος
barcelonaencomu.cat
Πολιτικό σύστημα Ισπανία
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Βαρκελώνη από Κοινού (στα καταλανικά, Barcelona en Comú, πρώην Guanyem Barcelona, «Ας κερδίσουμε τη Βαρκελώνη») ονομάζεται η πλατφόρμα πολιτών και προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων που αναδείχθηκε πρώτη στις δημοτικές εκλογές της Βαρκελώνης το 2015.[1] Το πολιτικό της πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται υπό ανάπτυξη μέσω μιας σειράς συμμετοχικών διαδικασιών (μέσω παρουσίας ή διαδικτύου) περιλαμβάνει την υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και των κοινοτικών δικαιωμάτων,[2] προωθεί τη συμμετοχική δημοκρατία εισάγοντας μηχανισμούς για την εξάλειψη της διαφθοράς, και αναπτύσσει ένα νέο μοντέλο τουρισμού για τη Βαρκελώνη.[3] Εκπρόσωπος τύπου της πλαταφόρμας και δήμαρχος της Βαρκελώνης είναι η πρώην πολιτική ακτιβίστρια Άδα Κολάου.

Στην πλαταφόρμα λαμβάνει την υποστήριξη του καταλανικού κόμματος Πρωτοβουλία για τους Πράσινους της Καταλονίας και της καταλανικής μερίδας του Μπορούμε. Στο δημαρχείο της Βαρκελώνης συνεργάζεται με τους τέσσερις δημοτικούς συμβούλους του Κόμματος των Σοσιαλιστών της Καταλονίας.[3]

Μέλη του Barcelona en Comú[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλά από τα ιδρυτικά στελέχη της πλατφόρμας[4] συμμετείχαν ενεργά σε κοινωνικά και πολιτικά κινήματα στη Βαρκελώνη, όπως Πλατφόρμα Πληγέντων από Υποθήκες (PAH) και 15M.

Ανάμεσα στους εκπροσώπους του Βαρκελώνη από Κοινού συμπεριλαμβάνονται ο δικηγόρος Ζάουμε Αζάνς, ο συνταγματολόγος Χεράρδο Πισαρέλο, η κοινωνική ακτιβίστρια, και ο πολιτικός επιστήμονας Ζοάν Σοβιράτς.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πλατφόρμα κατάγεται από τα νέα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα που αναδύθηκαν στις απαρχές της ισπανικής οικονομικής κρίσης και των διαμαρτυριών του 15M .[5]

Εμφάνιση και Καθιέρωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πάνω από 2000 άτομα παρευρέθηκαν στην παρουσίαση της πρωτοβουλίας σε δημόσια συνάντηση στο σχολείο Collasso i Gil στη γειτονιά του Ραβάλ στη Βαρκελώνη στις 26 Ιουνίου 2014.[6] Η πλατφόρμα πρότεινε μια διαδικασία επικύρωσης για να φτάσει το επίπεδο υποστήριξης ανάμεσα στους κατοίκους της Βαρκελώνης για την πρόταση δημιουργίας μιας ενωμένης προοδευτικής εκλογικής λίστας για τις δημοτικές εκλογές του 2015. Η ίδια έθεσε τον στόχο των 30.000 υπογραφών υπέρ των αρχών του πολιτικού της μανιφέστου τον Σεπτέμβριο του 2014.[7] Ως μέρος της διαδικασίας ίδρυσης, επίσης διοργάνωσε μια σειρά διαλόγων σε γειτονιές ολόκληρης της πόλης.[8]

Κώδικας Πολιτικής Ηθικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κώδικας Πολιτικής Ηθικής του Barcelona en Comú[9] σχύει για όλα τα μεμονωμένα άτομα ή ομάδες υποψήφια για εκλογή υπό το όνομα της πλατφόρμας. Συγκροτήθηκε μέσω μιας συμμετοχικής μεθοδολογίας που διήρκησε δύο ημέρες με ανοιχτό διάλογο στις 10–11 Οκτωβρίου 2014, και μιας online πλατφόρμας όπου το προτεινόμενο κείμενο τέθηκε ανοιχτό σε σχολιασμό και διορθώσεις.[10]

Εκλογική Λίστα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την εμφάνισή της, η Barcelona en Comú μπήκε σε συζητήσεις με τοπικά πολιτικά κόμματα συμπεριλαμβανομένων των Citizen Network X Party, της τοπικής οργάνωσης του Podemos, της Πρωτοβουλίας για τους Πράσινους της Καταλονίας, Procés Constituent, και την Trobada Popular Municipalista τής Υποψηφιότητας Λαϊκής Ενότητας για να διερευνήσει την πιθανότητα δημιουργίας μιας κοινής εκλογικής λίστας στις Κοινοτικές Εκλογές της Βαρκελώνης το 2015.[11] Στο πρώτο κομματικό συνέδριο του Ποδέμος, το κόμμα ανακοίνωσε επίσημα την απόφαση να μην συμμετάσχει άμεσα στις δημοτικές εκλογές του 2015 στην Ισπανία και να στηρίξει τοπικές υποψηφιότητες πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του Guanyem Barcelona. Στις 22 Νοεμβρίου 2014, η Trobada Popular Municipalista αποφάσισε να μην συνασπιστεί με την πλατφόρμα του Guanyem λόγω διαφωνιών σε θέματα ορίων μισθών για τους εκλεγμένους αντιπροσώπους.[12] Την επόμενη μέρα, το Procés Constituent επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στην υποψηφιότητα του Guanyem.[13] Στις 6 Φεβρουαρίου 2015, τα μέλη του Podemos στη Βαρκελώνη ψήφισαν κατά 91% υπέρ του συνασπισμού με την υποψηφιότητα.[14]

Κατοχύρωση του Guanyem Barcelona από τον Ζουλιά δε Φαβιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχοντας φτάσει το στόχο των 30.000 υπογραφών υποστήριξης για την πρωτοβουλία Guanyem Barcelona, στις 28 Αυγούστου 2014, αντιπρόσωποι της πλατφόρμας έκαναν αίτηση για την κατοχύρωση του ονόματος Guanyem Barcelona ως πολιτικού κόμματος στο ισπανικό Υπουργείο Εσωτερικών. Τους ενημέρωσαν ότι το κόμμα 'Guanyem Barcelona' είχε κατοχυρωθεί δύο ημέρες πριν, από τον Ζουλιά δε Φαβιά, δημοτικό σύμβουλο της Σαντα Μαρία δε Παλαουτορδέρα.[15] Το Νοέμβριο, ο Φαβιά ζήτησε συνάντηση με την πλατφόρμα στην οποία προσφέρθηκε να ακυρώσει την κατοχύρωση σε αντάλλαγμα για το ρόλο του συντονισμού όλων των πλατφορμών του Guanyem σε όλη την Ισπανία, πρόταση η οποία απορρίφθηκε από την πλατφόρμα και καταγγέλθηκε ως εκβιασμός. Στις επικοινωνίες τους με το Υπουργείο Εσωτερικών, μέλη του Guanyem Barcelona απέδειξαν την προ-υπάρχουσα κατοχύρωση του «Guanyem» ως πολιτικού κόμματος με ημερομηνία τη 13 Αυγούστου 2014, και την ψευδή διεύθυνση που δόθηκε από τον Φαβιά στην δική του κατοχύρωση του ονόματος στο Υπουργείο. Το Υπουργείο Εσωτερικών απέρριψε αυτές τις εκκλήσεις, διατηρώντας την κατοχύρωση του κόμματος από τον Φαβιά, και αναγκάζοντας το Guanyem να μετονομαστεί.[16] Στις 10 Φεβρουαρίου, η πλατφόρμα ανακοίνωσε την πρόθεση να μετονομαστεί σε Barcelona en Comú.

Η υπόθεση Πουζόλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2014, το Guanyem Barcelona και το Ποδέμος κινητοποίησαν νομική δίωξη κατά της οικογένειας του πρώην Καταλανού Προέδρου, Ζόρδι Πουζόλ, για φοροδιαφυγή και διαφθορά.[17]

Το Guanyem και το Podemos ισχυρίσθηκαν ότι «Η οικογένεια Πουζόλ Φερουσόλα έχει υπάρξει κομμάτι επαγγελματικού κυκλώματος που δούλευε για συμφέρον της οικογένειας και των κοντινών της επιχειρήσεων, από την εποχή της μεταπολίτευσης στην Ισπανία.. Απολάμβανε την ατιμωρησία όσο ο Ζόρδι Πουζόλ συνέχιζε να υποστηρίζει τα κόμματα του τρέχοντος καθεστώτος (το Λαϊκό Κόμμα και το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα) όσο εναλλάσσονται στην εξουσία. Αυτό απεδείχθη από την κατάργηση της προκαταρκτικής έρευνας στην Καταλανική Τράπεζα και από τις μαρτυρίες του πρώην εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, Κάρλος Χιμένεθ Μπιγιαρέχο, ότι του δόθηκε εντολή από το Σοσιαλιστικό Κόμμα να μην πραγματοποιήσει έρευνα γύρω από τον Πουζόλ.»[18]

Άλλα Guanyem[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την ίδρυσή του Guanyem Barcelona αντίστοιχα κινήματα 'Guanyem/Ganemos' («Ας κερδίσουμε») έχουν ιδρυθεί σε ένα μεγάλο αριθμό άλλων ισπανικών πόλεων, όπως τη Μαδρίτη, Μάλαγα, Τεράσα, Οσπιταλέτ και Σεβίλλη.[19] Καμία από αυτές τις άλλες πλατφόρμες δεν είναι επίσημα συνδεδεμένη με το Guanyem Barcelona,[20] παρόλ' αυτά, το Guanyem Barcelona έχει εκδώσει έναν 'Εύχρηστο Οδηγό Ίδρυσης ενός Guanyem' που εξηγεί τις βασικές πολιτικές και οργανωτικές αρχές στις οποίες όποια πλατφόρμα πολιτών που θέλει να υιοθετήσει το όνομά του θα πρέπει να συμμορφώνεται.[21] Στη Μαδρίτη η αντίστοιχη πλαταφόρμα κατάφερε να αναδειχθεί επίσης νικήτρια με το όνομα Τώρα Μαδρίτη και επικεφαλής τη Μανουέλα Καρμένα.

Δείτε Επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Principles and commitments to guide the way» (PDF). Guanyem Barcelona. Guanyem Barcelona. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2015. 
  2. O'Sullivan, Feargus (27 August 2014). «Barcelona Organizes Against 'Binge Tourism'—and Eyes a Street Protester for Mayor». City Lab. http://www.citylab.com/politics/2014/08/barcelona-organizes-against-binge-tourismand-eyes-a-street-protester-for-mayor/379239/. Ανακτήθηκε στις 11 October 2014. 
  3. Colau, Ada (3 September 2014). «Comment is free Mass tourism can kill a city – just ask Barcelona's residents». The Guardian. http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/sep/02/mass-tourism-kill-city-barcelona. Ανακτήθηκε στις 11 October 2014. 
  4. «Primeres adhesions». Guanyem Barcelona. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2014. 
  5. Shea Baird, Kate. «Let's win back Barcelona». Open Democracy. Open Democracy. Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2014. 
  6. Speed, Barbara (21 August 2014). «A new grassroots movement is trying to take control of Barcelona's government». CityMetric. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-10-17. https://web.archive.org/web/20141017151732/http://www.citymetric.com/new-grassroots-movement-trying-take-control-barcelonas-government. Ανακτήθηκε στις 11 October 2014. 
  7. «30,000 people have signed up to validate the municipal project Guanyem Barcelona». Guanyem Barcelona. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2014. 
  8. «Xerrades». Guanyem Barcelona. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2014. 
  9. Κώδικας Πολιτικής Ηθικής του Guaynem Barcelona Αρχειοθετήθηκε 2015-02-10 στο Wayback Machine..
  10. Toret, Javier· Aragón, Pablo· Calleja-Lopez, Antonio. «D-CENT piloting in Spain: Improving participatory democracy». D-CENT. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2014. 
  11. França, João (9 October 2014). «On és cada partit davant la confluència a Guanyem Barcelona?». http://www.eldiario.es/catalunyaplural/claus-entendre-confluencia-entorn-Guanyem-ICV-EUiA-CUP-Podemos-Proces_Constituent-Partit_X_0_311469459.html. Ανακτήθηκε στις 11 October 2014. 
  12. Barcelona, Ara (2014-11-22). «La CUP aprova crear una candidatura pròpia a Barcelona i de moment es manté al marge de Guanyem». ARA. http://www.ara.cat/politica/CUP-Guanyem-esmenes-arribar-confluir_0_1253274943.html. Ανακτήθηκε στις 25 December 2014. 
  13. Barcelona, Ara. «Procés Constituent aposta per reforçar Guanyem com a candidatura unitària d'esquerres a Barcelona». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-02-09. https://archive.today/20150209192725/http://www.ara.cat/politica/Proces_Constituent-Guanyem-Trobada_Popular_Municipalista-CUP-Barcelona-eleccion. Ανακτήθηκε στις 2015-02-19. 
  14. «Podem de Barcelona aprueba concurrir con Guanyem a las elecciones municipales». Europa Press. La Vanguardia. 6 February 2014. http://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20150206/54426947292/podem-de-barcelona-aprueba-concurrir-con-guanyem-a-las-elecciones-municipales.html. Ανακτήθηκε στις 8 February 2015. 
  15. Riveiro, Aitor (17 December 2014). «Un concejal catalán registró Ganemos como partido para exigir ser dirigente de Guanyem». ElDiario.es. http://www.eldiario.es/politica/concejal-registro-Ganemos-dirigente-Guanyem_0_335966519.html. Ανακτήθηκε στις 8 February 2015. 
  16. Riveiro, Aitor (25 January 2015). «Interior vetó de oficio el registro de Guanyem Barcelona como partido». ElDiario.es. http://www.eldiario.es/politica/Interior-registro-Guanyem-Barcelona-partido_0_348915918.html. Ανακτήθηκε στις 8 February 2015. 
  17. «Legal case against the Pujols» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 18 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2014. 
  18. «El Caso Pujol no habría sido posible sin CiU, PP y PSOE». Guanyem Barcelona. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2014. 
  19. «Guanyem Barcelona se extiende a Madrid, Málaga, Las Palmas… y decenas de ciudadaes y pueblos de todo el Estado español». www.kaosenlared.net/. 7 August 2014. http://www.kaosenlared.net/america-latina-sp-1870577476/93507-guanyem-barcelona-se-extiende-a-madrid,-m%C3%A1laga,-las-palmas%E2%80%A6-y-decenas-de-ciudadaes-y-pueblos-de-todo-el-estado-espa%C3%B1ol. Ανακτήθηκε στις 11 October 2014. 
  20. «Por un municipalismo ciudadano, de ruptura y constituyente para las elecciones de mayo de 2015». Guanyem Barcelona. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2014. 
  21. «Guanyem Barcelona publica los principios que deben inspirar sus candidaturas». EFE. 16 October 2016. http://www.lavanguardia.com/politica/20141016/54417985656/guanyem-barcelona-publica-los-principios-que-deben-inspirar-sus-candidaturas.html. Ανακτήθηκε στις 17 October 2014. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]