Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας
Candidatura d'Unitat Popular
CUP.svg
Ίδρυση14 Δεκεμβρίου 1986
ΈδραPlaça de Gispert, 4, 1r, Μανρέζα, Καταλονία, Ισπανία
ΘέσειςΚαταλανική ανεξαρτησία
Σοσιαλισμός
Φεμινισμός
Αντικαπιταλισμός
Περιβαλλοντισμός
Ελευθεριακός κοινοτισμός
Ελευθεριακός σοσιαλισμός
Άμεση δημοκρατία
Ευρωσκεπτικισμός
Καταλανικό Κοινοβούλιο
9 / 135
Τοπική αυτοδιοίκηση
382 / 9.077
Ιστότοπος
http://www.cup.cat/
Πολιτικό σύστημα Καταλονίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές
Πολιτικό σύστημα Ισπανίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Η Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας (κατ. Candidatura d'Unitat Popular) είναι ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα της Καταλονίας το οποίο τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ενώ δραστηριοποιείται και στο σύνολο των Καταλανικών Χωρών. Το κόμμα δραστηριοποιείται παραδοσιακά σε επίπεδο δήμων και αποτελείται από ανεξάρτητους υποψήφιους που συμμετέχουν στις τοπικές εκλογές στην παράταξη αυτή.

Το 2012, το κόμμα κατήλθε για πρώτη φορά σε εκλογές για το Καταλανικό Κοινοβούλιο, κερδίζοντας 3 από τις συνολικά 135 έδρες του Καταλανικού Κοινοβουλίου.

Οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κόμμα αποτελείται από αυτόνομες τοπικές συνελεύσεις που εκπροσωπούν πόλεις ή γειτονιές. Αυτές οι συνελεύσεις μπορεί να έχουν ιδεολογικές διαφορές, όμως κοινός τόπος για τις συνελεύσεις αυτές είναι η καταλανική ανεξαρτησία και η στήριξη αριστερών πολιτικών και, συγκεκριμμένα, πολιτικών ιδεολογιών όπως ο οικοσοσιαλισμός και ο ελευθεριακός σοσιαλισμός.

Ο συντονισμός των τοπικών υποψηφιοτήτων πραγματοποιείται από τη Δημοτική Συνέλευση της Αυτονομιστικής Αριστεράς, όπου συζητούνται θέματα σχετικά με την πολιτική πλατφόρμα του κόμματος. Σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο, οι αποφάσεις λαμβάνονται σε συνελεύσεις σύμφωνα με τις αρχές της διαβουλευτικής δημοκρατίας.

Η αποκεντρωμένη λειτουργία του κόμματος βασίζεται στην αρχή του ελευθεριακού κοινοτισμού.