Βαλανίτιδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βαλανίτιδα
Bαλανίτιδα σε πέος χωρίς περιτομή
ΕιδικότηταΟυρολογία
Ταξινόμηση
Βαλανίτιδα που προκαλείται από σμήγμα

Η βαλανίτιδα είναι φλεγμονή της βαλάνου του πέους.[1] Όταν προσβάλλεται και η ακροποσθία, ο σωστός όρος είναι βαλανοποσθίτιδα.[1] Η βαλανίτιδα στα αγόρια που ακόμη φορούν πάνες πρέπει να διακρίνεται από την ερυθρότητα που προκαλείται από την αμμωνιακή δερματίτιδα.[2] Η λέξη προέρχεται από το βάλανος, που κυριολεκτικά σημαίνει «βελανίδι», που χρησιμοποιείται λόγω της ομοιότητας στο σχήμα με τη βάλανο του πέους.[3]

Σημάδια και συμπτώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μικρές κόκκινες ραγάδες στη βάλανο (πρώτο σημάδι)
  • Ερυθρότητα της ακροποσθίας
  • Ερυθρότητα του πέους
  • Άλλα εξανθήματα στο κεφάλι του πέους
  • Εκκρίσεις με δυσάρεστη οσμή
  • Επώδυνη ακροποσθία και πέος

Επιπλοκές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις βαλανίτιδας μπορεί να προκαλέσουν ουλές στην ακροποσθία και η μειωμένη ελαστικότητα μπορεί να οδηγήσει σε παθολογική φίμωση.[4] Περαιτέρω επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αιτίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η φλεγμονή έχει πολλές πιθανές αιτίες, συμπεριλαμβανομένου του ερεθισμού από περιβαλλοντικές ουσίες, ορισμένα φάρμακα, σωματικό τραύμα και λοίμωξη όπως βακτηριακή, ιογενής ή μυκητιακή.[5][6] Μερικές από αυτές τις λοιμώξεις είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Είναι λιγότερο συχνό μεταξύ των ατόμων που κάνουν περιτομή, καθώς σε πολλές περιπτώσεις, μια δυσλειτουργία της ακροποσθίας είναι αιτιολογικός ή συμβάλλων παράγοντας.[1] Τόσο ο ανεπαρκής καθαρισμός όσο και ο υπερβολικός καθαρισμός μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα.[1] Ο διαβήτης μπορεί να κάνει πιο πιθανή τη βαλανίτιδα, ειδικά εάν το σάκχαρο του αίματος δεν ελέγχεται καλά.[7]

Είναι σημαντικό να αποκλειστούν άλλες αιτίες παρόμοιων συμπτωμάτων, όπως ο καρκίνος του πέους.[1]

Διάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διάγνωση μπορεί να περιλαμβάνει προσεκτική αναγνώριση της αιτίας με τη βοήθεια ενός καλού ιστορικού ασθενούς, επιχρισμάτων και καλλιέργειες και παθολογική εξέταση βιοψίας.[5]

Θεραπεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχική θεραπεία στους ενήλικες συχνά περιλαμβάνει απλώς το τράβηγμα της ακροποσθίας προς τα πίσω και τον καθαρισμό του πέους.[1] Ωστόσο, ορισμένες τοπικές αντιβιοτικές και μυκητιασικές αλοιφές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ήπιων περιπτώσεων. Ανάλογα με τη σοβαρότητα, υδροκορτιζόνη και άλλες στεροειδείς κρέμες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατόπιν συνεννόησης.

Επιδημιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βαλανίτιδα «είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει το 11% των ενηλίκων ανδρών που εμφανίζονται σε ουρολογικές κλινικές και το 3% των παιδιών» στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παγκοσμίως, η βαλανίτιδα «μπορεί να εμφανιστεί σε έως και 3% των αντρών που δεν έχουν κάνει περιτομή».[8]

Άλλα ζώα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους σκύλους, η βαλανοποσθίτιδα προκαλείται από διαταραχή στο καλυπτήριο σύστημα, όπως πληγή ή εισβολή ξένου σώματος. Ένας σκύλος με αυτή την πάθηση συμπεριφέρεται κανονικά, με εξαίρεση το υπερβολικό γλείψιμο στην ακροβυστία, και συνήθως υπάρχει μια κίτρινη πράσινη, πυώδης έκκριση.

Στα πρόβατα, η ελκώδης ενζωοτική βαλανοποσθίτιδα προκαλείται από την ομάδα Corynebacterium renale (C. renale, C. pilosum & C. cystidis ).

Για την πάθηση στους ταύρους, που προκαλείται από έναν ιό, βλέπε βόειος ερπητοϊός τύπου 1.

Η βαλανοποσθίτιδα πιστεύεται ότι συνέβαλε στην παρακμή του σχεδόν υπό εξαφάνιση του ποτόρους του Γκίλμπερτ.[9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Edwards, SK; Bunker, CB; Ziller, F; van der Meijden, WI (August 2014). «2013 European guideline for the management of balanoposthitis.». International Journal of STD & AIDS 25 (9): 615–26. doi:10.1177/0956462414533099. PMID 24828553. 
  2. «The management of the paediatric foreskin». Aust Fam Physician 27 (5): 381–3. 1998. PMID 9613002. 
  3. βάλανος. Liddell, Henry George· Scott, Robert· A Greek–English Lexicon στο Perseus Project.
  4. Phimosis στο eMedicine
  5. 5,0 5,1 Edwards S (1996). «Balanitis and balanoposthitis: a review». Genitourin Med 72 (3): 155–9. doi:10.1136/sti.72.3.155. PMID 8707315. 
  6. Cleveland Clinic: Penile Disorders
  7. Balanitis. Health Line. Retrieved 19 April 2016.
  8. Balanitis στο eMedicine
  9. Vaughan-Higgins, Rebecca; Buller, Nicky; Friend, J. Anthony; Robertson, Ian; Monaghan, Cree L.; Fenwick, Stan; Warren, Kristin (2011). «Balanoposthitis, Dyspareunia, and Treponema in the Critically Endangered Gilbert's Potoroo (Potorous gilbertii. Journal of Wildlife Diseases 47 (4): 1019–1025. doi:10.7589/0090-3558-47.4.1019. PMID 22102677. http://researchrepository.murdoch.edu.au/id/eprint/6136/. 

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ταξινόμηση
Εξωτερικοί πόροι