Βάττος Β΄ της Κυρήνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βάττος Β΄ της Κυρήνης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση7ος αιώνας π.Χ.
Κυρήνη
Θάνατος6ος αιώνας π.Χ.
Κυρήνη
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΑρκεσίλαος Β΄ της Κυρήνης
ΓονείςΑρκεσίλαος Α΄ της Κυρήνης
ΑδέλφιαΚρίτολα η Κυρηναία

Ο Βάττος Β΄ ο Ευδαίμων, λατιν.: Felix (άκμασε π. 583 έως 560 π.Χ.) ήταν ο τρίτος Έλληνας βασιλιάς της Κυρηναϊκής και της πρωτεύουσάς της Κυρήνης και μέλος της δυναστείας των Βαττιαδών.

Καταγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βάττος Β΄ ήταν γιος τού δεύτερου βασιλιά των Κυρηναίων Αρκεσίλαου Α΄ και μίας άγνωστης μητέρας. Ο εκ πατρός παππούς ήταν ο Bάττος Α΄, ιδρυτής της ελληνικής αποικίας στην Αφρική. Αδελφή του Βάττου Β΄ ήταν η πριγκίπισσα Κρίτολα και ήταν θεία του Aρκεσίλαου Β΄. Ήταν επίσης μητέρα του Πολύαρχου και της μελλοντικής βασίλισσας των Κυρηναίων Ερυξώς. Η Ερυξώ θα παντρευτεί αργότερα τον γιο τού Βάττου Β΄, τον Αρκεσίλαο Β΄.

Μαντείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας χρησμός που διδόταν στους Δελφούς ενθάρρυνε ανθρώπους από διάφορα μέρη από την Ελλάδα, ιδιαίτερα από την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα άλλα νησιά, να εγκατασταθούν στην Κυρήνη. Ο Βάττος κάλεσε επίσης τους Έλληνες να μετακομίσουν στη Λιβύη.

Το μαντείο διατύπωσε ότι οι άνθρωποι που δεν θα εγκατασταθούν ποτέ στην απολαυστική Λιβύη, μία μέρα θα το μετάνιωναν. Ο χρησμός που δόθηκε, προκάλεσε μεγάλη βιασύνη μεταξύ των Ελλήνων να μεταβούν στην Κυρήνη.

Μάχη του Πηγαδιού της Θαίστιδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αδίκραν έστειλε μία πρεσβεία στον Αιγύπτιο Φαραώ Απρίη. Ο Απρίης συγκέντρωσε την ισχυρή του δύναμη και τους έστειλε στην Κυρήνη, για να κηρύξουν τον πόλεμο στους Έλληνες. Γύρω στο 570 π.Χ. οι Αιγύπτιοι, ο Βάττος Β΄ και οι Κυρηναίοι βάδισαν στο πηγάδι της Θέστιδας στην Ίρασα, για να συμπλακούν σε πόλεμο. Οι Κυρηναίοι νίκησαν τον αιγυπτιακό στρατό. Πολύ λίγοι Αιγύπτιοι επέζησαν και επέστρεψαν στην πατρίδα τους. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι οι Αιγύπτιοι δεν είχαν πολεμική εμπειρία εναντίον των Ελλήνων και δεν είχαν πάρει αυτή τη μάχη στα σοβαρά. Ο Ηρόδοτος αναφέρει επίσης ότι αυτή ήταν η πρώτη μάχη, που έδωσαν ποτέ Έλληνες και Αιγύπτιοι μεταξύ τους.

Η νίκη στο Πηγάδι της Θέστιδος επιβεβαίωσε την κυριαρχία της Κυρήνης και την ίδρυση της Κυρηναϊκής και των νέων ιδρυτικών πόλεων της. Ο Βάττος Β΄ έκανε επίσης συμμαχία με τον νέο Αιγύπτιο Φαραώ Άμασι Β΄.

Το τέλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πλούταρχος θεωρεί τον Bάττο Β΄ ως έναν άξιο και τιμημένο άνθρωπο. Ο Bάττος Β΄ απεβίωσε το 560 π.Χ. και τάφηκε κοντά στον πατέρα του και τον παππού του. Η γυναίκα του Bάττου είναι άγνωστη και τη διαδέχθηκε ο γιος του Aρκεσίαλος Β΄.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]