Βάλντεμαρ, δούκας της Φινλανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βάλντεμαρ Μάγκνουσον
Waldemar of Sweden (1280s) seal 1905.jpg
Δούκας της Φινλανδίας
Περίοδος1302 - 1318
ΠροκάτοχοςΒενέδικτος, δούκας της Φινλανδίας
ΔιάδοχοςΒενέδικτος, δούκας του Άλλαντ
Γέννησημετά το 1282
Θάνατος1318
Νίκοπινγκ, Σουηδία
ΣύζυγοςΧριστίνα
Ίνγκεμποργκ
ΟίκοςΟίκος του Μπγιέλμπο
ΠατέραςΜάγκνους Γ΄ της Σουηδίας
ΜητέραΧεβδίγη του Χολστάιν
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Βάλντεμαρ Μάγκνουσον (Valdemar Magnusson, μετά το 1282 - 1318) ήταν Σουηδός πρίγκιπας, διάδοχος του θρόνου της Σουηδίας, και δούκας της Φινλανδίας. Ήταν τρίτος γιος του Μάγκνους Γ΄ της Σουηδίας και της Έντγουικ του Χόλσταϊν, πήρε τον τίτλο του δούκα της Φινλανδίας με την στέψη του μεγαλύτερου αδελφού του Μπίργιερ βασιλιά της Σουηδίας (1302). [1]

Εμφύλιος πόλεμος με τον μεγαλύτερο αδελφό του βασιλιά Μπίργιερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βάλντεμαρ παντρεύτηκε την Χριστίνα την κόρη του στρατηγού Θοργκίλις Κνούτσον ο οποίος είχε οριστεί από τον πατέρα τους κηδεμόνας του Μπίργιερ και ήταν ο πραγματικός κυβερνήτης της Σουηδίας τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του, ο πεθερός του εκτελέστηκε (1306) και την επόμενη χρονιά ο Βάλντεμαρ χώρισε την σύζυγο του με την αιτιολογία ότι ήταν συγγενείς αφού ο πατέρας της ήταν και νονός του. Ο Βάλντεμαρ στην συνέχεια παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο του την Ίνγκεμποργκ κόρη του Χάακον Ε΄ της Νορβηγίας, απέκτησαν μαζί έναν γιο (1316) που πέθανε σε βρεφική ηλικία. Το 1306 ο βασιλιάς Μπίργιερ συνελήφθη από τους δυο μικρότερους αδελφούς του Βάλντεμαρ και Έρικ, δούκα του Σάντερμανλαντ και φυλακίστηκε στο κάστρο του Νίκοπινγκ αλλά αναγκάστηκαν να τον ελευθερώσουν υπό την πίεση του Έρικ ΣΤ΄ της Δανίας ο οποίος ήταν πεθερός του, ο Μπίγιερ είχε ελπίδες στην υποστήριξη των Δανών για να αντιμετωπίσει τα αδέλφια του. Ύστερα από την ήττα του αδελφού τους παρά το γεγονός ότι είχε την υποστήριξη των Δανών και των Νορβηγών υποχρεώθηκε σε σημαντικές εδαφικές παραχωρήσεις, ο Βάλντεμαρ κέρδισε το Τούρκου, την Ταβαστία, τμήμα της Φινλανδίας, το κάστρο της Στοκχόλμης, τις περιοχές Άππλαντ, Μπόργκχολμ και το νησί Έλαντ.

Αιχμαλωσία και θάνατος στην φυλακή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η θέση τους απέναντι στον αδελφό τους ήταν πλεονεκτικότερη αλλά ο Μπίργιερ του παγίδευσε σε ένα γεύμα στο Νίκοπινγκ την νύχτα της 11ης Δεκεμβρίου 1317 τους αλυσόδεσε και τους έριξε στην φυλακή όπου πέθαναν και οι δυο λίγους μήνες αργότερα, στις 16 Απριλίου του 1318 οι σύζυγοι του Έρικ και του Χριστόφορου μεσολάβησαν στο Καλμάρ με τον Έσγκερ Τζάουλ, αρχιεπίσκοπο του Λουντ και στον πρίγκιπα Χριστόφορο αδελφό του Έρικ ΣΤ΄ της Δανίας να ελευθερωθούν οι σύζυγοι τους αλλά πέθαναν και οι δυο αργότερα την ίδια χρονιά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Scott, Franklin (1988). Sweden, the Nation's History. SIU Press. p. 70.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Lindqvist, Herman Historien om Sverige. Från islossning till kungarike (Norstedts: 1997)
  • Harrison, Dick Jarlens sekel: en berättelse om 1200-talets Sverige (Ordfront. 2002)
  • Bergman, Mats Nyköpingshus. En rundvandring i historia och nutid (Almqvist & Wiksell. 1992)
  • Mannervik, Cyrus Sagor och sägner – Från Nordens forntid och medeltid (AV Carlsons. 1958)


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Valdemar, Duke of Finland της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).