Α.Ο. Μαρκοπούλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Α.Ο. Μαρκοπούλου
ΌνομαΑθλητικός Όμιλος Μαρκοπούλου
Ίδρυση1988
ΠόληΜαρκόπουλο Μεσογαίας, Αττική, Ελλάδα
Χρώματα          Μπλε & Κόκκινο
ΟμάδεςAO Markopoulo
ΠρόεδροςΠάρις Ευαγγέλου
Ιστοσελίδαwww.aom.gr

Ο Αθλητικός Όμιλος Μαρκοπούλου είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Μαρκόπουλου, στην Αττική, όπου και βρίσκεται η έδρα του. Επίσημο έτος ίδρυσής του είναι το 1988 και αγωνίζεται με χρώματα το σκούρο μπλε, το κόκκινο και το λευκό. Ο σύλλογος διατηρεί τμήματα Πετοσφαίρισης, Ju Jitsu, Γυμναστικής (Ενόργανης και Ακροβατικής) και Σκάκι. Μέχρι το 2015, στον Α.Ο.Μ. λειτουργούσε τμήμα Καλαθοσφαίρισης στον σύλλογο, πριν παραχωρηθεί στον Ο.ΚΑ.Μ. (Όμιλος Καλαθοσφαίρισης Μεσογείων).

Έδρα του Α.Ο. Μαρκοπούλου είναι το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Μαρκοπούλου, χωρητικότητας 1.100 θεατών. Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο Πάρις Ευαγγελίου.

Ο Α.Ο. Μαρκοπούλου αποτελεί συνέχεια των αντίστοιχων τμημάτων ενός έτερου συλλόγου της περιοχής, του Γ.Σ. Μαρκό.[1] Ο τελευταίος ιδρύθηκε το 1927 και σήμερα απασχολείται αποκλειστικά με το Ποδόσφαιρο.



Α.Ο. Μαρκοπούλου
ΠρωτάθλημαΑ1 Πρωτάθλημα Γυναικών
Εμφανίσεις
Πρώτη εμφάνιση
Δεύτ. εμφάνιση

Τμήμα πετοσφαίρισης γυναικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα πετοσφαίρισης γυναικών του Α.Ο. Μαρκοπούλου αγωνίζεται στην Α1 Εθνική Κατηγορία.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρέχουσα αγωνιστική περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, 2012-13, ο Α.Ο. Μαρκοπούλου έλαβε μέρος στο Πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής Κατηγορίας, ολοκληρώνοντας τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στην 7η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Έδρα του τμήματος είναι το Δημοτικό Στάδιο Μαρκοπούλου, χωρητικότητας 1.100 θεατών. Πρόεδρος του συλλόγου είναι ο Πάρης Ευαγγελίου. Καθήκοντα προπονητή διατηρεί από τον Απρίλιο του 2013 ο Γιάννης Ορφανός.[2]

Α.Ο. Μαρκοπούλου
Ταυτότητα
Πλήρες όνομαΑθλητικός Όμιλος Μαρκοπούλου
Ίδρυση1988
ΧρώματαΜπλε & Κόκκινο          
ΈδραΔημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Μαρκοπούλου
(χωρητικότητα: 1.100)
ΠεριοχήΜαρκόπουλο Μεσογαίας, Αττική, Ελλάδα
ΔιεύθυνσηΛεωφόρος Μαρκοπούλου, T.K. 19003, Μαρκόπουλο
Πρόεδρος Πάρης Ευαγγέλου
Διοργανώσεις
ΔιοργανώσειςΒ' Κατηγορία Ε.Σ.Κ.Α.
Κύπελλο Ε.Σ.Κ.Α.
Διακρίσεις
Τίτλοι1 Πρωτάθλημα Β΄ Ε.Σ.Κ.Α.



Τμήμα Ju Jitsu[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα Ju Jitsu γυναικών του Α.Ο. Μαρκοπούλου λειτούργησε πρώτη φορά το 2006.

Τμήμα Γυμναστικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα Γυμναστικής του Α.Ο. Μαρκοπούλου λειτούργησε πρώτη φορά το 2019.

Τμήμα Σκακιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα Σκακιού του Α.Ο. Μαρκοπούλου λειτούργησε πρώτη φορά το 2020.

Τμήμα καλαθοσφαίρισης (μέχρι το 2016)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ανδρικό τμήμα καλαθοσφαίρισης του Μαρκόπουλου την αγωνιστική περίοδο 2005-06 εξασφάλισε την άνοδό του από τη Β' Κατηγορία Ανδρών της Ε.Σ.Κ. Αττικής στην Α' Κατηγορία έχοντας στον πάγκο το μετέπειτα ομοσπονδιακό προπονητή Ηλία Παπαθεοδώρου.[3][4] Στην τελική βαθμολογική κατάταξη του 1ου Ομίλου βρέθηκε στη 2η θέση πίσω από την Α.Ε.Φ. Περιστερίου.[5] Την επόμενη χρονιά, 2006-07, πάντα υπό τον ίδιο προπονητή, το Μαρκόπουλο ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στην 3η θέση της τελικής βαθμολογίας της Α' Κατηγορίας. Εφόσον δεν διεξήχθησαν Play-Offs αυτή ήταν και η οριστική του θέση.

Την περίοδο 2007-08, οπότε και την Α' Κατηγορία συνέθεταν 16 ομάδες, το Μαρκόπουλο τερμάτισε στην 8η θέση της τελικής κατάταξης, αποφεύγοντας τον υποβιβασμό. Δεν στάθηκε το ίδιο τυχερό την επόμενη αγωνιστική περίοδο, 2008-09, όταν υπό τις ίδιες αγωνιστικές συνθήκες συγκέντρωσε 7 νίκες και 23 ήττες. Κατά συνέπεια βρέθηκε στη 13η θέση του τελικού βαθμολογικού πίνακα, με αποτέλεσμα να πέσει στην αμέσως χαμηλότερη Κατηγορία.

Την αγωνιστική περίοδο 2009-10 το ανδρικό τμήμα καλαθοσφαίρισης του Μαρκόπουλου κατέκτησε το Πρωτάθλημα του 1ου Ομίλου της Β' Κατηγορίας Ανδρών της Ε.Σ.Κ.Α., ανεβαίνοντας στην Α' Κατηγορία.[6]

Την αγωνιστική περίοδο 2012-13 συγκέντρωσε 8 νίκες και 18 ήττες στα πλαίσια του Πρωταθλήματος της Α' Κατηγορίας Ε.Σ.Κ.Α. με αποτέλεσμα να τερματίσει στη 12η θέση της τελικής κατάταξης και να αποφύγει τον υποβιβασμό.[7]

Κατά την αγωνιστική περίοδο, 2013-14, ο Α.Ο. Μαρκοπούλου διαγωνίστηκε στο Πρωτάθλημα της Α' Κατηγορίας Ανδρών που διοργάνωσε η Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Αττικής.[8] Έχοντας συγκεντρώσει 8 νίκες και 18 ήττες τερμάτισε στην 11η θέση της τελικής βαθμολογικής κατάταξης της κανονικής περιόδου.[8]

Το 2016, σύσσωμο το τμήμα καλαθοσφαίρισης το Α.Ο.Μ., παραχωρήθηκε στον Όμιλο Καλαθοσφαίρισης Μεσογείων (Ο.ΚΑ.Μ.).

Γυναικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την αγωνιστική περίοδο 2011-12 ο σύλλογος διαγωνίστηκε στο Πρωτάθλημα της Γ' Κατηγορίας Γυναικών που διοργανώνει η Ε.Σ.Κ.Α. (και συγκεκριμένα στο 2ο Όμιλο), κλείνοντας τη χρονιά στην 8η θέση του βαθμολογικού πίνακα.[9]

Τρέχουσα αγωνιστική περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, 2012-13, ο Α.Ο. Μαρκοπούλου έλαβε μέρος στο Πρωτάθλημα της Γ' Κατηγορίας Γυναικών που διοργανώνει η Ε.Σ.Κ.Α. (και συγκεκριμένα στο 2ο Όμιλο), ολοκληρώνοντας τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στη 10η θέση του βαθμολογικού πίνακα.[10]

Στη διοργάνωση του Κυπέλλου Ε.Σ.Κ.Α., παρόλο που ο σύλλογος είχε δικαίωμα συμμετοχής, ενημερωσε τη διοργανώτρια αρχή πως αποσύρεται.[11]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Α.Ο. Μαρκοπούλου» Αρχειοθετήθηκε 2015-05-20 στο Wayback Machine., πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο του Ο.Κ. Μεσογείων.
  2. «Το Μαρκόπουλο ανακοίνωσε τον Γιάννη Ορφανό στον πάγκο του» Αρχειοθετήθηκε 2013-08-08 στο Wayback Machine., άρθρο στον επίσημο ιστότοπο του Ε.Ο.ΠΕ., 20 Απριλίου 2013.
  3. «Μπάσκετ: Παπαθεοδώρου αντί Παπανικολάου στην Εθνική Εφήβων», άρθρο στον ιστότοπο της εφημερίδας «Το Βήμα», 27 Μαρτίου 2013.
  4. «ΑΕΝΚ - Παπαθεοδώρου: Να αποδείξουμε οτι αξίζουμε» Αρχειοθετήθηκε 2016-03-10 στο Wayback Machine., άρθρο στον ιστότοπο Kifissia24.gr, 25 Ιουλίου 2011.
  5. «Άνοδος στην Α’ ΕΣΚΑ 2005-2006» Αρχειοθετήθηκε 2015-12-08 στο Wayback Machine., πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο του Ο.Κ. Μεσογείων.
  6. «Μαρκόπουλο και Ηλιούπολη πρωταθλήτριες της Β' ΕΣΚΑ»[νεκρός σύνδεσμος], άρθρο στον ιστότοπο BasketNet.gr, 28 Μαΐου 2010.
  7. «Α’ ΕΣΚΑ – 26η αγωνιστική… Πρωταθλητής ο Σπόρτιγκ και άνοδος στη Γ’ εθνική!», άρθρο στον ιστότοπο InfoBasket.gr, 30 Απριλίου 2013.
  8. 8,0 8,1 «Α” ΕΣΚΑ – 26η αγωνιστική… Στα πλέι οφ», άρθρο στον ιστότοπο InfoBasket.gr, 5 Μαΐου 2014.
  9. «Αποτελέσματα Γ’ ΕΣΚΑ εξ αναβολής: Αήττητος πρωταθλητής ο Άγιος Νικόλαος Παλλήνης!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 24 Φεβρουαρίου 2012.
  10. «Αποτελέσματα Γ' ΕΣΚΑ: Τέλειωσε το πρωτάθλημα, μπαράζ Ηλιούπολης-Εστίας Φιλ/Θησέα για την άνοδο!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 21 Μαρτίου 2013.
  11. «Αποχώρησαν από το Κύπελλο ΕΣΚΑ Μαρκόπουλο και Κολέγιο Deree!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 20 Σεπτεμβρίου 2012.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]