Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αφρο-Ασιατικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου συλλόγων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Αφρο-Ασιατικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου συλλόγων (Afro-Asian Club Championship) ήταν μια ετήσια διηπειρωτική, διασυλλογική ποδοσφαιρική διοργάνωση, στην οποία αγωνίζονταν η νικήτρια χώρα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Αφρικής με την νικήτρια του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ασίας. Διεξήχθη έντεκα φορές από το 1986 ως το 1998. Αν και έφερε την ονομασία "Αφρο-Ασιατικό πρωτάθλημα", στην πραγματικότητα ήταν ένας μονός ή διπλός τελικός, για την ανάδειξη του κορυφαίου ποδοσφαιρικού συλλόγου εκτός Ευρώπης και Νότιας Αμερικής, δηλαδή μια διοργάνωση ανάλογη με το ευρωαμερικανικό Διηπειρωτικό Κύπελλο.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρώτες δύο διοργανώσεις, του 1986 και 1987 ήταν μονοί τελικοί και έγιναν στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Στις επόμενες δύο διοργανώσεις (1988, 1989) ο τελικός ήταν διπλός, στις δύο έδρες των φιναλίστ, και έγιναν και αυτές με χρονική υστέρηση, δηλαδή την επόμενη χρονιά. Ακολούθησαν δυο χρονιές (1990, 1991) χωρίς να διεξαχθεί η διοργάνωση και στη συνέχεια συνεχίστηκε κανονικά από το 1992 ως το 1998, με διπλούς τελικούς, χωρίς χρονική υστέρηση εκτός από τους δύο τελικούς του 1998 που έγιναν τον Απρίλιο του 1999.

Η διοργάνωση του 1999 επρόκειτο να γίνει τον Ιούνιο του 2000 αλλά αναβλήθηκε όταν οι Ασιάτες υποστήριξαν την υποψηφιότητα της Γερμανίας αντί για τη Νότια Αφρική για την ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, στις 30 Ιουλίου 2000 η Αφρικανική Συνομοσπονδία πήρε απόφαση να διακόψει την υποστήριξή της στις δυο αφροασιατικές διοργανώσεις, το Αφρο-Ασιατικό Κύπελλο Εθνών και το Αφρο-Ασιατικό πρωτάθλημα συλλόγων. Η απόφαση αυτή σήμανε την οριστική διακοπή της διοργάνωσης. Το 2000 η διοργάνωση ουσιαστικά υποκαταστάθηκε από το Παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων της FIFA, το οποίο καθιερώθηκε μόνιμα από το 2005.

Στις επτά διοργάνωσεις που ολοκληρώθηκαν, το Αφρο-ασιατικό κύπελλο κατέκτησαν 8 φορές αφρικανικές και 3 φορές ασιατικές χώρες. Οι αιγυπτιακές ομάδες το κατέκτησαν τρεις φορές, περισσότερες από κάθε άλλη χώρα. Η μοναδική ομάδα που κατέκτησε το τρόπαιο δύο φορές ήταν η αιγυπτιακή Ζάμαλεκ Γκίζα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]