Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βοήθιος (ύπατος το 522)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βοήθιος (ύπατος το 522)
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΓονείςΒοήθιος
ΑδέλφιαΣύμμαχος (ύπατος το 522)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΡωμαίος συγκλητικός
Ύπατος στην αρχαία Ρώμη
Ο Α. Μ. Σ. Βοήθιος, πατέρας του Φλ. Βοήθιου.

Ο Φλάβιος Βοήθιος (άκμασε το 522-526) ήταν Ρωμαίος πολιτικός κατά τη διάρκεια του βασιλείου των Οστρογότθων στην Ιταλία.

Γιος του φιλόσοφου Ανίκου Μάνλιου Σεβερίνου Βοήθιου [1] και της Ρουστικιάνας (οι θείες του ήταν η αγία Γάλλα η Ρωμαία και η Πρόβα), ο Βοήθιος ήταν αδελφός του Συμμάχου, με τον οποίο μοιράστηκε την υπατεία. Οι δύο τους επιλέχθηκαν από την Αυλή των Οστρογότθων.

Ο πατέρας του έπεσε σε δυσμένεια με τον ηγεμόνα των Οστρογότθων και είχε κατασχεθεί η ιδιοκτησία του. Με το τέλος τού βασιλιά Θεοδώριχου του Μεγάλου (526), αυτές οι ιδιοκτησίες δόθηκαν πίσω στον Βοήθιο και τον Σύμμαχο.[2] Ο Βοήθιος είναι γνωστό ότι υπηρέτησε ως έπαρχος του πραιτωρίου (praetorian prefect) της Ρωμαϊκής (Βυζαντινής) Βόρειας Αφρικής από το 560 έως το 561.

Ο Τζον Π.Κ. Μάρτυν προτείνει ότι ο Βοήθιος είχε τρία παιδιά:

  • Βοήθιος, ο οποίος είναι γνωστός ως πρωτεύων (primatus) της Βυζακηνής στη Βόρεια Αφρική.
  • Σύμμαχος, ένας πατρίκιος, που ζούσε τον Φεβρουάριο του 601.
  • Ρουστικάνα, ανταποκρίτρια του πάπα Γρηγόριου Α΄ του Μεγάλου και προστάτιδα της Εκκλησίας στη Ρώμη· η κόρη της Ευσεβία παντρεύτηκε μέλος της οικογένειας Απίων της Βυζαντινής Αιγύπτου, και ο γιος της Ευσεβίας ήταν ο Στρατήγιος Απίων.
  1. Boethius does not mention the name of his sons in his The Consolation of Philosophy, but in II.3.8, 4.7 he mentions their joint consulate.
  2. Procopius of Caesarea, Bellum Gothicum, I.2.5.