Αυδέκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυδέκα
τρέμισις (τώρα χαμένος) που αποδίδεται στο Αυδέκα. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Μαδρίτης.
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος585
Μπέτζα
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο των Σουηβών
Πληροφορίες ασχολίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαking of the Suebi (584–585)[1][2]

Ο Aυδέκα ή Ανδέκα, Αudeca ή Andeca, λατινικά: Audacer‎‎ (άκμασε 584-585) ήταν ο τελευταίος Σουηβός βασιλιάς της Γαλικίας από το 584 μέχρι την εκτόπισή του το 585. Εκθρόνισε τον Εβόρικ και σφετερίστηκε τον θρόνο με το να νυμφευτεί τη μητέρα του νεαρού βασιλιά, Σισεγού(ν)τια, χήρα τού πατέρα τού Εβόρικ, και προκατόχου του, Μίρο. Έστειλε τον Εβόρικ σε ένα μοναστήρι.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτή η ενέργεια έδωσε στον βασιλιά των Βησιγότθων Λιουβιγγέλδ τη δικαιολογία να εισβάλει στο βασίλειο των Σουηβών, κάτι που έκανε το 585. Σύμφωνα με τον Ιωάννη του Βικλάρου, «Ο Λιουβιγγέλδ κατέστρεψε τη Γαλικία, στέρησε τον αιχμάλωτο βασιλιά Aυδέκα από την κυριαρχία του και έφερε τον λαό, τον θησαυρό και την επικράτεια των Σουηβών υπό τη δική του εξουσία. Έκανε τη Γαλικία επαρχία των Γότθων» [3]. Ο Ιωάννης συνεχίζει, λέγοντας ότι «έκειρε μοναχό [τον Αυδέκα] και [του] έδωσε το αξίωμα της ιεροσύνης, αφού του στέρησε τη βασιλεία». [4] Ο έκπτωτος σφετεριστής υποβιβάστηκε στην πόλη Βέχα. Για τον Ισίδωρο της Σεβίλλης, η εκθρόνισή του σήμαινε το τέλος τού βασιλείου των Σουηβών, το οποίο διήρκεσε 177 χρόνια από την αφετηρία του Ισίδωρου το 408: «το βασίλειο που αυτοί [οι Σουηβοί] κρατούσαν σε αδρανήια λήθαργο, τώρα το έχουν χάσει ακόμη πιο επαίσχυντα, αν και μπορεί να φαίνεται πολύ εκπληκτικό ότι κατάφεραν να διατηρήσουν μέχρι σήμερα αυτό, που εγκατέλειψαν τώρα χωρίς καμία αντίσταση». [5]

Μετά τον Aυδέκα, το βασίλειο των Σουηβών έπαψε να υπάρχει, αλλά ένας διεκδικητής, ο Mαλάρικ, οδήγησε για λίγο την αντιπολίτευση ενάντια στους Βησιγότθους.

Ένα νόμισμα που φέρει την επιγραφή ODIACCA REIGES (βασιλιάς Oδιάκα) έχει αναγνωριστεί ως ένα νόμισμα, που ανήκει στη βασιλεία του Αυδέκα. Το μοναδικό γνωστό νόμισμα του τύπου φυλασσόταν στη Μαδρίτη, αλλά χάθηκε το 1936. Ο μόνος άλλος βασιλιάς Σουηβός που έκοψε νομίσματα, που φέρουν το όνομά του και έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα, είναι ο Ρεχίαρ. [6]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Γρηγόριος Τουρώνης: «Historiarum libri decem». (λατινική γλώσσα) Historia Francorum.
  2. John of Biclaro: la.wikisource.org/wiki/Chronicon_(Iohannes_Biclarensis)#ANNO_II_MAVRICII_IMP.,_QVI_EST_LIVVIGILDI_XVI_ANNVS_(584).
  3. John of Biclar, Chronicon, 73, in Arias, p. 32.
  4. John of Biclar, Chronicon, 76, in Arias, p. 32.
  5. Isidore, Historia Suevorum, 68, in Arias, pp. 32–33.
  6. Grierson and Blackburn, MEC, p. 79.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]