Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα
Archaeological Museum of Marathon 01.jpg
Η είσοδος του μουσείου
Γενικές πληροφορίες
ΕίδοςΑρχαιολογικό Μουσείο
ΔιεύθυνσηΛ. Πλαταιών 114
Γεωγραφικές συντεταγμένεςΒρανάς
38°7′19″N 23°56′48″E
Διοικητική υπαγωγήΜαραθώνας
ΤοποθεσίαΜαραθώνας, Αττική
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1975
Λειτουργία1975
Commons page Πολυμέσα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα είναι ένα αρχαιολογικό μουσείο στον Μαραθώνα της Αττικής. Εγκαινιάστηκε το 1975. Αναπτύσσεται σε 5 αίθουσες και σε ένα στεγασμένο αίθριο.

Εκθέματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

A statue from the Sanctuary of Isis at Marathon 2nd cent. A.D.jpg

Στεγάζει ευρήματα από τη Μάχη του Μαραθώνα αλλά και ευρήματα άλλου είδους από την ευρύτερη περιοχή, καθώς επίσης και από το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών της Μπρεξίζας, τα ερείπεια του οποίου βρίσκονται στα παράλια της Νέας Μάκρης. [1] Το μουσείο περιλαμβάνει επίσης το προστατευμένο με στέγαστρο νεκροταφείο τύμβων της Μέσης Εποχής του Χαλκού (2000-1600 π.Χ.) και τον λεγόμενο τύμβο των Πλαταιέων του 5ου αι. π.Χ. [2]

Αίθουσα 1[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αίθουσα αυτή διακρίνεται από τα ευρήματα που προέρχονται από το Σπήλαιο του Πάνος που χρονολογούνται μεταξύ (5300 – 3200 π.Χ.) και νεότερα .
Στη κλασική εποχή το σπήλαιο ήταν χώρος λατρείας προς τον θεό Πανό διότι σύμφωνα με τον Ηρόδοτο προστάτεψε τους Αθηναίους στη μάχη του Μαραθώνα το (490 π.Χ.).

Αίθουσα 2[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αίθουσα αυτή παρουσιάζονται προϊστορικά ευρήματα που προέρχονται από το νεκροταφείο στο Τσέπι και τον οικισμό Μπόριζα: αντικείμενα πήλινα , ειδώλια, σκευή, λίθινα εργαλεία, αγγεία .

Αίθουσα 3[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αίθουσα 3 στεγάζονται ευρήματα της γεωμετρικής περιόδου, της αρχαϊκής, της κλασικής που προέρχονται από την Τετράπολη Μαραθώνος ( δηλαδή η πόλη του Μαραθώνα, η Τρικόρινθος, η Προβάλινθος και η Οινόη). Τα αντικείμενα που βρεθήκαν είναι πήλινα αγγεία, κύπελλα, πυξίδες μέχρι και αγγεία με μυθολογικές παραστάσεις της κλασικής εποχής.

Αίθουσα 4[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αίθουσα αυτή είναι αφιερωμένη στον Ηρώδη Αττικό ( ο οποίος καταγόταν από το Μαραθώνα) και στην εποχή του. Παρουσιάζονται αγάλματα της συζύγου του και του ιδίου μαζί με άλλα σημαντικά ευρήματα των ρωμαϊκών-υστερορωμαϊκώνχρόνων.

Αίθουσα 5[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αίθουσα αυτή φιλοξενεί το ρωμαϊκό Ιερό των Αιγυπτίων θεών, ιδρυτής ήταν ο Ηρώδης ο Αττικός (2ος αι. μ.Χ). Παρουσιάζονται επίσης πολλά αγάλματα αιγυπτιακών θεοτήτων.

Αίθουσα Τροπαίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αίθουσα αυτή περιλαμβάνει μέρος της τιμητικής στήλης για τη νίκη στη μάχη του Μαραθώνα κατά των Περσών. Υπάρχουν και άλλες σημαντικές ανασκαφές.

Έκθεση Φωτογραφιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε Επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]