Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°58′41″N 23°43′00″E / 37.9780°N 23.7168°E / 37.9780; 23.7168

Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού
Ο εξωτερικός χώρος του μουσείου
Χάρτης
Γενικές πληροφορίες
ΑρχιτεκτονικήΝεοκλασική
ΔιεύθυνσηΕρμού 148
Γεωγραφικές συντεταγμένεςΚεραμεικός
37°58′1″N 23°43′1″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Αθηναίων και Περιφέρεια Αττικής
ΤοποθεσίαΑθήνα
ΧώραΕλλάδα
Ολοκλήρωση1937
Κατάστασηδιατηρημένο, λειτουργικό
ΧρήσηΜουσείο
ΙδιοκτήτηςΥπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Τεχνικές λεπτομέρειες
Όροφοι1
Χωρητικότητα4 αίθουσες και κήπος
Σχεδιασμός και κατασκευή
ΑρχιτέκτοναςH. Johannes
Ιστότοπος
Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού
Commons page Πολυμέσα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού[1] βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο και εντός του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού στην Αθήνα, προς το τέλος της οδού Ερμού πριν τη συμβολή της με την οδό Πειραιώς, όπου και η είσοδός του. Είναι ένα παραλληλόγραμμο ισόγειο νεοκλασσικό κτίσμα κατά διεύθυνση ανατολή - δύση, επί μικρού λόφου[2].

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1863, οι αρχαιολόγοι άρχισαν να στεγάζουν τα αγγεία και άλλα έργα τέχνης που βρέθηκαν στο χώρο ανασκαφής σε ένα μικρό, αυτοσχέσιο φυλάκιο. Αποτελούσαν εκθέματα του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου μέχρι το χτίσιμο του μουσείο το 1937 από τον αρχιτέκτονα H. Johannes. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τον Γκούσταβ Όμπερλαντερ (Gustav Oberlander), Πρώσο επιχειρηματία. Το μουσείο χτίστηκε στην περιοχή του Κεραμεικού, δίπλα στον περίφημο αρχαιολογικό χώρο. Οι αδερφοί Μπέρινγκερ (Boehringer) συνεισέφεραν οικονομικά στην επέκταση του μουσείου. Πρόκειται για ένα μικρό, υπαίθριο μουσείο, με τέσσερις μόνο αίθουσες, το οποίο όμως στεγάζει και εκθέτει αρκετά σημαντικά ταφικά μνημεία αλλά και μεγαλύτερα γλυπτά. Εντός του μουσείου υπάρχει κήπος με ελαιόδεντρα και δάφνες.

Εκθέματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η στήλη του Δεξίλεω, επιτύμβιο ανάγλυφο.

Το Μουσείο αυτό χαρακτηρίζεται ως το αποκλειστικότερο και πλουσιότερο, κυρίως σε εκθέματα ταφικού χαρακτήρα, που θεωρούνται τα καλύτερα του είδους απ΄ όλα τα εκτιθέμενα στην ελληνική επικράτεια. Στο πρό του Μουσείου αύλειο χώρο υφίσταται στοά σχήματος Γ (γαμα) όπου φιλοξενούνται περισπούδαστα ταφικά μνημεία του 4ου αιώνα π.Χ. καθώς και τμήμα ψηφιδωτού από το Πομπείο, του ίδιου αιώνα. Το εσωτερικό του Μουσείου αποτελούν τέσσερις περιμετρικές αίθουσες στο κέντρο των οποίων υφίσταται αίθριο.

Στη πρώτη (ανατολική αίθουσα) συνεχίζεται η έκθεση επιτύμβιων και επιτάφιων μνημείων της αρχαϊκής γλυπτικής καθώς και επιτάφιες στήλες των κλασσικών χρόνων. Στη συνέχεια στο αίθριο συνεχίζεται η έκθεση επιτάφιων μνημείων και βάσεων, νεότερης περιόδου των οποίων δεσπόζει ο «μαινόμενος ταύρος», επιτάφιο μνημείο του Διονυσίου του Κολυτέως.

Θραύσμα επιτύμβιας στήλης

Από τη δεύτερη αίθουσα (νότια) αρχίζει η έκθεση αγγείων και ταφικών κτερισμάτων της προϊστορικής κυρίως περιόδου (2.500-1000 π.Χ.). Στην τρίτη αίθουσα (δυτική) συνεχίζεται η έκθεση με αγγεία διαφόρων χρήσεων της πρωτογεωμετρικής περιόδου εποχής (1050-900 π.Χ) και στη συνέχεια της γεωμετρικής περιόδου (900-700 π.Χ.) η οποία και θεωρείται η πλέον αντιπροσωπευτική του Κεραμεικού. Στην αγγειογραφία της περιόδου αυτής την γραμμική διακόσμηση διαδέχεται η ανθρωπόμορφη και ζωόμορφη απεικόνιση που αποτελούν, κατά τους ειδικούς, τις αρχές της εικονιστικής θεματογραφίας στην αττική κεραμική.

Τέλος στην τέταρτη και τελευταία αίθουσα (βόρεια), ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ευρήματα της κλασσικής αγγειογραφίας με την πλούσια αφηγηματική θεματολογία της εποχής εκείνης (θρηνωδίες, μύθοι θεών, ημιθέων και ηρώων που εναλλάσσονται) καθώς και μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αττικά αγγεία και άλλα ευρήματα του καθημερινού βίου.

  • Σημειώνεται ότι στο Μουσείο αυτό εκτίθενται ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο του Έξω Κεραμεικού. Τα ευρήματα του Έσω Κεραμεικού χώρου εκτίθενται μαζί με εκείνα της Αρχαίας Αγοράς στο ομώνυμο μουσείο που φιλοξενείται στη Στοά του Αττάλου
  • Το 1982, εκλάπη από το Μουσείο μία μελανόμορφη λήκυθος.


Επιγραφή της στήλης του Δεξίλεω[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγή : * [3]

Επιγραφή Απόδοση
«ΔΕΞΙΛΕΩΣ ΛΥΣΑΝΙΟ ΘΟΡΙΚΙΟΣ]

ΕΓΕΝΕΤΟ ΕΠΙ ΤΕΙΣΑΝΔΡΟ ΑΡΧΟΝΤΟΣ
ΑΠΕΘΑΝΕΝ ΕΠ’ ΕΥΒΟΥΛΙΔΟ
Ε΄Γ΄ ΚΟΡΙΝΘΩΙ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΙΠΠΕΩΝ».-

Δεξίλεως Λυσανίου Θορίκιος.
Γεννήθηκε επί Τεισάνδρου άρχοντος
και πέθανε επί Ευβουλίδου
στην Κόρινθο μαζί με άλλους πέντε ιππείς.

Έκθεση φωτογραφιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Kerameikos Museum - Athens Info Guide». www.athensinfoguide.com. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2023. 
  2. «Υπουργείο Πολιτισμού». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2021. 
  3. Epigraphy.packhum.org
  4. Αρχαίο ελληνικό παιδικό παιχνίδι
  5. Michael Pettersson: Cults of Apollo at Sparta: The Hyakinthia, the Gymnopaidia and the Karneia. Stockholm 1992.