Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρχαιολογικό μουσείο Βόλου
Archaeological Museum of Volos.jpg
Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου is located in Greece
Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου
Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου
Γενικές πληροφορίες
ΔιεύθυνσηΑθανασάκη 1, ΤΚ 38 001, Βόλος[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες39°21′7″N 22°57′41″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Βόλου
ΤοποθεσίαΒόλος
ΧώραΕλλάδα
Ολοκλήρωση1909
Λειτουργία1909-σήμερα
ΧρήσηΑρχαιολογικό Μουσείο.
ΙδιοκτήτηςΑρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, ΙΓ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
ΧρηματοδότηςΜε δωρεά του ευεργέτη Αλέξιου Αθανασάκη
Ιστότοπος
Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου
Commons page Πολυμέσα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, γνωστότερο ως Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, είναι το κεντρικό αρχαιολογικό μουσείο του νομού Μαγνησίας και ταυτόχρονα ένα από τα παλαιότερα μουσειακά ιδρύματα, κτισμένο σε νεοκλασικό ρυθμό, χάρη στη δωρεά του ομογενούς Αλέξιου Αθανασάκη, με καταγωγή από την Πορταριά Πηλίου[2]. Διοικητικά το μουσείο ανήκει στη ΙΓ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Βόλου, υπηρεσιακή μονάδα του Υπουργείου Πολιτισμού σε ό,τι σχετίζεται με τις προϊστορικές και κλασικές αρχαιότητες του νομού.

Εκθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έκθεση νεολιθικών αντικειμένων του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου

Ο επιτύμβιες γραπτές στήλες της Δημητριάδας, επιτύμβια ανάγλυφα της ελληνιστικής περιόδου που φέρουν έντονα ίχνη χρώματος, προϊόντα των ανασκαφών του Α.Σ. Αρβανιτόπουλου, έγιναν η πρώτη μουσειακή συλλογή που στέγασε το μουσείο[3].

Οι στήλες υπήρξαν το κεντρικό θέμα της επανέκθεσης του Δ. Ρ. Θεοχάρη το 1961, μαζί με ευρήματα μυκηναϊκών θέσεων και ευρήματα της κλασικής και ελληνιστικής περιόδου. Βασιζόμενος σε διαφορετικό πλαίσιο που αναδείκνυε τον εκπαιδευτικό ρόλο της μουσειακής συλλογής, ο Γ. Χουρμουζιάδης αφαίρεσε τους υαλοπίνακες των προθηκών προκειμένου να διαμορφωθεί άμεση σχέση θεατή και εκθέματος και ταυτόχρονα διαμόρφωσε συλλογές ευρημάτων ανάλογα με την κοινωνική τους αξία[4].

Μετά τη διαμόρφωση νέων κτηριακών εγκαταστάσεων και την επανέκθεση του 2004, το μουσείο φιλοξενεί αρχαιολογικά ευρήματα από το νομό Μαγνησίας, από την παλαιολιθική περίοδο έως τους ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ παράλληλα γίνονται περιοδικές εκθέσεις με νέα ευρήματα ανασκαφών ή αφιερώματα σε σημαντικά πρόσωπα της Θεσσαλίας[5]. Η δημιουργία του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, το 2015, στο λόφο "Μεζούρλο", της Λάρισας, ήρθε να συμπληρώσει τους χώρους παρουσίασης των αρχαιολογικών ευρημάτων της Θεσσαλίας, ως το κεντρικό αρχαιολογικό μουσείο της και παράλληλα ένα από τα δέκα μεγαλύτερα της χώρας.[6][7]

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έκθεση φωτογραφιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]