Αρταξίας Β΄ της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αρταξέρξης Β΄ της Αρμενίας
Drachm of Artaxias II.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος20 π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςΑρταβάσδης Β΄ της Αρμενίας
ΑδέλφιαΤιγράνης Γ΄ της Αρμενίας
ΟικογένειαΔυναστεία των Αρταξιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλέας της Αρμενίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αρταξίας Β΄ της Αρμενίας ήταν βασιλιάς της Αρμενίας (3420 π.Χ.) και μέλος της βασιλικής δυναστείας των Αρταξιαδών.

Ήταν γιος και διάδοχος του βασιλιά της Αρμενίας Αρταβάσδου Β΄. Πήρε το όνομα του προ-προπάππου του ιδρυτή της δυναστείας των Αρταξιαδών Αρταξία Α΄. Ο Αρταξίας Β΄ είχε άλλα δύο μικρότερα αδέλφια: τον Τιγράνη ο οποίος τον διαδέχθηκε ως Τιγράνης Γ΄ και μια μικρότερη αδελφή, η οποία παντρεύτηκε τον βασιλιά της Καππαδοκίας Αρχέλαο.

Όταν ο Ρωμαίος στρατηγός Μάρκος Αντώνιος επιτέθηκε στην Αρμενία, συνέλαβε αιχμάλωτο τον πατέρα τού Αρταξία, Αρτάβασδο Β΄, και τον μετέφερε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (34 π.Χ.). Τρία χρόνια αργότερα, ο πατέρας του εκτελέστηκε, ύστερα από διαταγή της βασίλισσας της Αιγύπτου Κλεοπάτρας (31 π.Χ.). Ο Αρταξίας Β΄ κατάφερε να κερδίσει τον θρόνο της Αρμενίας χάρη στην υποστήριξη τού συμμάχου τού βασιλιά των Πάρθων Φραάτη Δ΄, ο οποίος τον βοήθησε να ανακαταλάβει τα εδάφη του. Τότε ο Αρταξίας έγινε ορκισμένος εχθρός της Ρώμης. Υπερβολικά βίαιος και σκληρός, έσφαξε όλες τις ρωμαϊκές φρουρές στην Αρμενία και όλους τους Ρωμαίους εμπόρους, που περνούσαν από το έδαφος της χώρας του.

Έγινε εξαιρετικά μισητός για τη βιαιότητά του ακόμη και στο εσωτερικό της χώρας του. Ο μικρότερος αδελφός του Τιγράνης, ο οποίος ζούσε 10 χρόνια στη Ρώμη, συμφώνησε με τον αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο να τον ανατρέψουν. Ο Αύγουστος έστειλε τον θετό του γιο Τιβέριο, μετέπειτα αυτοκράτορα, ως επικεφαλής στρατού στην Αρμενία, μαζί με τον Τιγράνη. Πριν φθάσουν οι Ρωμαίοι στη χώρα, μια ανακτορική συνωμοσία ανέτρεψε και δολοφόνησε τον Αρταξία και ο Τιγράνης ανακηρύχθηκε νέος βασιλιάς.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • R. Naroll, V.L. Bullough & F. Naroll, Military Deterrence in History: A Pilot Cross-Historical Survey, SUNY Press, 1974
  • H. Temporini & W. Haase, Politische Geschichte (Provinzen Und Randv Lker: Griechischer Balkanraum; Kleinasien): Griechischer Balkanraum; Kleinasien), Walter de Gruyter, 1980
  • M. Sicker, The Pre-Islamic Middle East (Google eBook), Greenwood Publishing Group, 2000
  • M. Bunsen, Encyclopedia of the Roman Empire, Infobase Printing, 2009
  • T. Daryaee, The Oxford Handbook of Iranian History, Oxford University Press, 2012
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Artaxias II της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).