Αρταβάσδης Β΄ της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αρταβάσδης Β΄ της Αρμενίας
ArtavasdesII.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 0η χιλιετία π.Χ.
Βασίλειο της Αρμενίας
Θάνατος 31 π.Χ. ή 34 π.Χ.[1]
Αλεξάνδρεια[1]
Αιτία θανάτου αποκεφαλισμός
Εθνικότητα Αρμένιοι
Θρησκεία Αρμενική μυθολογία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης
Οικογένεια
Τέκνα Τιγράνης Γ΄ της Αρμενίας
Αρταξέρξης Β΄ της Αρμενίας
Artavazde III
Γονείς Τιγράνης ο Μέγας και Κλεοπάτρα του Πόντου
Αδέλφια Mithridates I of Media Atropatene
Οικογένεια Δυναστεία των Αρταξιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα βασιλιάς της Αρμενίας

O Αρτάβασδος Β΄ της Αρμενίας ήταν βασιλιάς της Αρμενίας (54 – 34 π.Χ.) και μέλος της βασιλικής δυναστείας των Αρταξιαδών. Ήταν γιος και διάδοχος του βασιλιά της Αρμενίας Τιγράνη Β΄ του Μεγάλου.

Ήταν σύμμαχος της Ρώμης αλλά όταν ο βασιλιάς Ορόντης Β΄ της Παρθίας επιτέθηκε στην Αρμενία, μετά τη συντριπτική νίκη του επί του Ρωμαίου στρατηγού Μάρκου Λικίνιου Κράσσου, στη μάχη των Καρρών (53 π.Χ.), αναγκάστηκε να συμμαχήσει μαζί του και έδωσε την αδελφή του σύζυγο στον γιο και διάδοχο του Ορόντη, Πάκορο. Ο Ρωμαίος στρατηγός Μάρκος Αντώνιος εκστράτευσε δύο φορές εναντίον της Αρμενίας (36,34 π.Χ.). Πριν τη δεύτερη εκστρατεία, ο Μάρκος Αντώνιος είχε ζητήσει μια κόρη του Αρταβάσδου ως σύζυγο για τον εξάχρονο γιο του, με την Κλεοπάτρα, Αλέξανδρο Ήλιο. Ο Αρμένιος βασιλιάς αρνήθηκε και ο Μάρκος Αντώνιος κατέλαβε την πρωτεύουσα της Αρμενίας Αρτάξατα, συλλαμβάνοντας αιχμάλωτο τον Αρτάβασδο, ελπίζοντας να πάρει πολλά λύτρα για την απελευθέρωσή του.

Στην Αλεξάνδρεια, όπου μεταφέρθηκε ο Αρτάβασδος, ήρθε σε σύγκρουση με τη βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα, ερωμένη του Μάρκου Αντώνιου, επειδή αρνήθηκε να της αποδώσει βασιλικές τιμές. Μετά την μάχη του Ακτίου (31 π.Χ.) ο πρώην βασιλιάς της Αρμενίας, Αρτάβασδος Β΄, αποκεφαλίστηκε με διαταγή της Κλεοπάτρας. Το κομμένο κεφάλι του η Κλεοπάτρα το απέστειλε στον εχθρό του Αρτάβασδο Α΄ της Μηδίας για να εξασφαλίσει την υποστήριξή του.

Ο Αρτάβασδος Β΄ απέκτησε, με άγνωστου ονόματος σύζυγο, τρία παιδιά: τους μετέπειτα βασιλείς Αρταξέρξη Β΄, Τιγράνη Γ΄ της Αρμενίας και μια άγνωστου ονόματος κόρη η οποία παντρεύτηκε τον βασιλιά Αρχέλαο της Καππαδοκίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πλούταρχος, Βίοι, Κράσσος
  • Αυτό το άρθρο περιλαμβάνει κείμενα από κοινή δημόσια έκδοση : Chisholm, Hugh, ed. (1911). Encyclopedia Britannica (11η έκδ), Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ.
  • P.M. Swan, The Augustan Succession: An Historical Commentary on Cassius Dio’s Roman History, Books 55-56 (9 B.C.-A.D. 14) (Google eBook), Oxford University Press, 2004
  • Prantl, H. Artavasdes II. - Freund oder Feind der Römer? στο A. Coşkun (hg), Freundschaft und Gefolgschaft in den auswärtigen Beziehungen der Römer (2. Jahrhundert v. Chr. - 1. Jahrhundert n. Chr.) (Frankfurt M. u. a., 2008) (Inklusion, Exklusion, 9), 91-108
  • M. Bunsen, Encyclopedia of the Roman Empire, Infobase Printing, 2009
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Artavasdes II of Armenia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).