Αρταξίας Α΄ της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αρταξέρξης Α΄ της Αρμενίας
Artashes I.jpg
Γενικές πληροφορίες
Υπηκοότητα Αρμενία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης
Οικογένεια
Σύζυγος Satenik
Τέκνα Αρταβάσδης Α΄ της Αρμενίας
Τιγράνης Α΄ της Αρμενίας
Γονείς Zariadres[1]
Οικογένεια Δυναστεία των Αρταξιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα βασιλιάς της Αρμενίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αρταξίας Α΄ της Αρμενίας ήταν βασιλιάς της Αρμενίας την περίοδο (190 π.Χ.160 π.Χ.) και ιδρυτής της δυναστείας των Αρταξιδών η οποία κυβέρνησε την Αρμενία για περισσότερους από δύο αιώνες. Αντικαταστάθηκε στη συνέχεια από την ιρανική δυναστεία των Αρσακιδών. Ο Αρταξίας ήταν γόνος της προηγούμενης εθνικής δυναστείας των Οροντιδών της Αρμενίας. Την εποχή που ο Σελευκίδης βασιλιάς Αντίοχος Γ΄ ο Μέγας κατέλαβε την χώρα και τον τοποθέτησε σατράπη, είχε ήδη σχηματιστεί το αρμενικό έθνος με ενιαία γλώσσα και ταυτότητα.

Μετά την ήττα του Αντιόχου από τους Ρωμαίους στην μάχη της Μαγνησίας (190 π.Χ.) βρήκε την ευκαιρία να επαναστατήσει εναντίον των Σελευκιδών ανακηρύσσοντας τον εαυτό του ανεξάρτητο βασιλιά και ιδρυτή δυναστείας. Μετέφερε την πρωτεύουσα του νέου βασιλείου της Αρμενίας στα Αρτάξαδα τα οποία ίδρυσε με υπόδειξη του διάσημου Καρχηδόνιου στρατηγού Αννίβα. Ο Αννίβας επικηρυγμένος από τους Ρωμαίους είχε καταφύγει πρώτα στην αυλή του Αντιόχου αλλά μετά την ήττα του Σελευκίδη βασιλιά από τους Ρωμαίους κατέφυγε στον Αρταξία. Το 165 π.Χ. αιχμαλωτίστηκε από τον Σελευκίδη βασιλιά Αντίοχο Δ΄ τον Επιφανή όταν επιτέθηκε στην Αρμενία (165 π.Χ.). Παντρεύτηκε τη Σατενίκ, κόρη του βασιλιά των Αλανών, με την οποία απέκτησε πολλά παιδιά. Ανάμεσα στους έξι γιους του ήταν οι μετέπειτα βασιλείς της Αρμενίας Αρτάβασδος Α΄ και Τιγράνης Α΄.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πλούταρχος, Βίοι, Λούκουλος
  • Kersam Aharonian, A Historical Survey of the Armenian Case. Baikar Publishings, Watertown, Massachusetts, 1989, σ. 62
  • Στράβων, Γεωγραφία, 11.14.15
  • Πλίνιος, Φυσική Ιστορία, 6.9.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Artaxias I της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 26  Σεπτεμβρίου 2016.