Αρκαδία (ουτοπία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Αρκαδική ή Ποιμαντική Πολιτεία, Τόμας Κόουλ, 1834

Η Αρκαδία αναφέρεται σε ένα όραμα ποιμενισμού και αρμονίας με τη φύση. Ο όρος προέρχεται από την ελληνική περιοχή με το ίδιο όνομα που υπάρχει από την αρχαιότητα. Η ορεινή τοπογραφία της επαρχίας και ο αραιός αγροτικός πληθυσμός προκάλεσαν τη λέξη Αρκαδία να εξελιχθεί σε ποιητική έννοια όπου εκφράζει ένα ειδυλλιακό όραμα της υπαίθρου. Η Αρκαδία είναι ένας ποιητικός χώρος που συνδέεται με πλούσιο φυσικό μεγαλείο και αρμονία και κατοικείται συχνά από βοσκούς.[1] Η ιδέα εμφανίζεται επίσης στη μυθολογία της Αναγέννησης. Αν και συνήθως θεωρείται ότι ευθυγραμμίζεται με τα ουτοπικά ιδανικά, η Αρκαδία διαφέρει από αυτήν την παράδοση, δεδομένου ότι θεωρείται πιο συχνά ως ανέφικτη. Επιπλέον, θεωρείται ως μια χαμένη, Εδεμική μορφή ζωής, σε αντίθεση με την προοδευτική φύση των ουτοπικών επιθυμιών.

Στην αρχαιότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Αρκαδία της Πελοποννήσου ήταν ο τομέας του Παν και θεωρήθηκε ως χώρα του θεού γεμάτη δρυάδες, νύμφες και άλλα πνεύματα της φύσης. Ήταν μια εκδοχή του παράδεισου, αν και μόνο με την έννοια ότι είναι η κατοικία υπερφυσικών οντοτήτων και όχι μια μεταθανάτια ζωή για τους νεκρούς θνητούς.

Τον 3ο αιώνα π.Χ., ο Έλληνας ποιητής Θεοκρίτης έγραψε εξιδανικευμένες απόψεις για τη ζωή των αγροτών στην Αρκαδία για τους συναδέλφους του από την υπεραστική πόλη της Αλεξάνδρειας.[2]

Η ελληνική μυθολογία ενέπνευσε τον Ρωμαίο ποιητή Βιργίλιο να γράψει τα Βουκολικά, μια σειρά ποιημάτων για την Αρκαδία.

Στην Αναγέννηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρκαδία, Τόμας Ίκινς

Η Αρκαδία παρέμεινε ένα δημοφιλές καλλιτεχνικό θέμα, τόσο στις εικαστικές τέχνες όσο και στη λογοτεχνία. Eικόνες των όμορφων νυμφών σε καταπράσινα δάση αποτέλεσαν συχνή πηγή έμπνευσης για ζωγράφους και γλύπτες. Λόγω της επιρροής του Βιργίλιου στη μεσαιωνική ευρωπαϊκή λογοτεχνία, π.χ. στη Θεία Κωμωδία, η Αρκαδία έγινε σύμβολο της βουκολικής απλότητας. Οι Ευρωπαίοι αναγεννησιακοί συγγραφείς επανέλαβαν συχνά το θέμα και το όνομα Αρκαδία άρχισε να χρησιμοποιείται για οποιαδήποτε ειδυλλιακή τοποθεσία ή παράδεισο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]