Αριοβαρζάνης Β΄ της Καππαδοκίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αριοβαρζάνης Β΄
Ariobarzanes II Philopator.jpg
Περίοδος 63 - 51 π.Χ.
Προκάτοχος Αριοβαρζάνης Α΄
Διάδοχος Αριοβαρζάνης Γ΄
Θάνατος 51 π.Χ.
Σύζυγος Αθηναΐς
Επίγονοι Αριοβαρζάνης Γ΄, Αριαράθης Ι΄
Πατέρας Αριοβαρζάνης Α΄
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Αριοβαρζάνης Β΄ Φιλοπάτωρ (« φίλος του πατέρα του ») ήταν Βασιλέας της Καππαδοκίας, ο οποίος βασίλευσε από το 63 έως το 51 π.Χ..

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατέστη Βασιλέας μετά την παραίτηση του πατέρα του, Αριοβαρζάνη Α΄ της Καππαδοκίας. Η σύζυγός του, όπως και η γυναίκα του, η οποία ήταν κόρη του Βασιλέα Μιθριδάτη ΣΤ΄, ονομαζόταν Αθηναΐδα, κάτι που φαίνεται να αποτελεί ένδειξη για το γεγονός πως νυμφεύθηκε την αδερφή του, όπως και συνέβαινε κατά συνήθεια με τους βασιλείς της ελληνιστικής Ασίας.

Θαυμαστής του ελληνικού πολιτισμού, ανοικοδόμησε το Ωδείον των Αθηνών, το οποίο είχε πυρποληθεί από τον Σύλλα. Πέτυχε να παραμείνει στον θρόνο για διάστημα οκτώ ετών, προτού αποτελέσει θύμα, σύμφωνα με τον Κικέρωνα, συνωμοσίας, της οποίας οι λεπτομέρειες παραμένουν άγνωστες.

Ήταν ο πατέρας των δύο επόμενων διαδόχων του: του Αριοβαρζάνη Γ΄ Ευσεβή Φιλορωμαίου και του Αριαράθη Ι΄ Ευσεβή Φιλάδελφου.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ariobarzane II de Cappadoce της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).