Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αριαράθης Θ΄ της Καππαδοκίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αριαράθης Θ΄ της Καππαδοκίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος1ος αιώνας π.Χ.
Αιτία θανάτουδηλητήριο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςΜιθριδάτης ΣΤ΄ Ευπάτωρ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αριαράθης Θ΄ ή Αριαράθης Θ΄ ο Ευσεβής Φιλοπάτωρ έγινε βασιλεύς της Καππαδοκίας (101 π.Χ.-85 π.Χ.) από τον πατέρα του βασιλέα του Πόντου Μιθριδάτη ΣΤ΄ μετά την δολοφονία του νόμιμου βασιλέα Αριαράθη Ζ΄ (100 π.Χ.). Την εποχή εκείνη ήταν ακόμα ανήλικος για αυτό ανέλαβε την αντιβασιλεία ο ευγενής Γόρδιος της Καππαδοκίας.[1] Η αριστοκρατία της Καππαδοκίας τον έδιωξε ωστόσο γρήγορα, νέος βασιλιάς τοποθετήθηκε ο Αριαράθης Η΄ της Καππαδοκίας, γιος του Αριαράθη ΣΤ΄ και αδελφός του δολοφονημένου βασιλέως Αριαράθη Ζ΄. Ο Μιθριδάτης ΣΤ΄ του Πόντου εισήλθε ωστόσο με στρατό στην Καππαδοκία, εκθρόνισε τον Αριαράθη Η΄ και αποκατέστησε στον θρόνο τον γιο του. Μετά από την νέα σύντομη κυριαρχία της Καππαδοκίας από το Βασίλειο του Πόντου η Ρωμαϊκή σύγκλητος με νέα επέμβαση επανάφερε στον θρόνο τον Αριαράθη Η΄. Η Ρωμαϊκή Δημοκρατία αποφάσισε να θέσει το θέμα του βασιλείου της Καππαδοκίας σε δημοψήφισμα του τοπικού λαού, νέος βασιλιάς ανακυρήχτηκε ο Αριοβαρζάνης Α΄ της Καππαδοκίας.[2]

Ο βασιλιάς της Αρμενίας Τιγράνης ο Μέγας γαμπρός του Αριαράθη Η΄ έκανε νέα επίθεση εκθρόνισε τον Αριοβαρζάνη Α΄ και επανάφερε ξανά για σύντομο χρονικό διάστημα τον Αριαράθη Θ΄ στον θρόνο της Καππαδοκίας (93 π.Χ.-92 π.Χ.).[3] Η Σύγκλητος της Ρώμης εκθρόνισε για άλλη μιά φορά τον Αριαράθη Θ΄ όταν ο γαμπρός του Τιγράνης ο Μέγας επέστρεψε στην πατρίδα του την Αρμενία. Ο Αριαράθης Θ΄ τοποθετήθηκε για τελευταία φορά στον θρόνο της Καππαδοκίας όταν ξέσπασε ο Α΄ Μιθριδατικός Πόλεμος (89 π.Χ.-85 π.Χ.), μετά την ήττα του πατέρα του (85 π.Χ.) εκθρονίστηκε οριστικά.[4] Τα τελευταία νομίσματα με το σύμβολο του κόπηκαν το 15ο έτος της βασιλείας του (85 π.Χ.).[5] Ο Αριαράθης ΣΤ΄ πέθανε την ίδια χρονιά δηλητηριασμένος πιθανότατα από τον ίδιο τον πατέρα του ενώ υπηρετούσε τα στρατεύματα του στην βόρεια Ελλάδα. Ο Πλούταρχος στο έργο του "Βίοι Παράλληλοι" έγραψε :

"Στο κάστρο του Πομπήιου βρέθηκαν έγγραφα του ίδιου του Μιθριδάτη, τα διάβασα και αναγνώρισα τον άθλιο χαρακτήρα του, ο ίδιος έγραψε ότι δηλητηρίασε τον γιο του και τον Αλκαίο των Σάρδεων επειδή τον νίκησαν στις ιπποδρομίες".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. McGing, B. C. (1986). The Foreign Policy of Mithridates VI Eupator, King of Pontus
  2. https://www.cointalk.com/threads/the-puppet-kingdom-of-mithridates-vi-eupator.348119/
  3. Hojte, Jakob Munk (2009-06-22). Mithridates VI and the Pontic Kingdom
  4. McGing, B. C. (1986). The Foreign Policy of Mithridates VI Eupator, King of Pontus
  5. Mørkholm, O. The coinages of Ariarathes VIII and Ariarathes IX of Cappadocia

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Hazel, John; Who's Who in the Greek World, "Ariarathes IX", (1999)
  • McGing, B. C. (1986). The Foreign Policy of Mithridates VI Eupator, King of Pontus
  • Hojte, Jakob Munk (2009-06-22). Mithridates VI and the Pontic Kingdom
Προκάτοχος:
Αριαράθης Ζ΄
Βασιλεύς της Καππαδοκίας
101 π.Χ. - 85 π.Χ.
Διάδοχος:
Αριοβαρζάνης Α΄