Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόσταση Χάμινγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δυαδικός κύβος 3-μπιτ για την εύρεση της απόστασης Χάμινγκ
Δύο παραδείγματα αποστάσεων: 100->011 έχει απόσταση (κόκκινο μονοπάτι), 010->111 έχει απόσταση 2 (μπλε μονοπάτι)
Δυαδικός υπερκύβος 4-μπιτ για την εύρεση της απόστασης Χάμινγκ
Δύο παραδείγματα αποστάσεων: 0100->1001 έχει απόσταση (κόκκινο μονοπάτι), 0110->1110έχει απόσταση 1 (μπλε μονοπάτι)

Στην θεωρία πληροφορίας, ως απόσταση Χάμινγκ μεταξύ δύο συμβολοσειρών ίσου μήκους ορίζεται ο αριθμός θέσεων στις οποίες τα αντίστοιχα σύμβολα είναι διαφορετικά. Η απόσταση Χάμινγκ, μετρά τον ελάχιστο αριθμό αντικαταστάσεων που χρειάζονται ώστε να μετατραπεί η μία συμβολοσειρά στην άλλη, ή αλλιώς, τον αριθμό των λαθών που μετέτρεψαν την μία συμβολοσειρά στην άλλη.

Παραδείγματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η απόσταση Χάμμινγκ μεταξύ:

  • "τόνος" και "πόθοι" είναι 3.
  • 1011101 και 1001001 είναι 2.
  • 2173896 και 2233796 είναι 3.

Ειδικές ιδιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για δεδομένο μήκος n, η απόσταση Χάμινγκ είναι μετρική στον διανυσματικό χώρο των λέξεων αυτού του μήκους, καθώς εμφανώς ικανοποιεί τις προϋποθέσεις της μη αρνητικότητας, της ταυτότητας των μη διακρισίμων και της συμμετρίας, και μπορεί να δειχθεί εύκολα με πλήρη επαγωγή ότι ικανοποιεί και την τριγωνική ανισότητα. Η απόσταση Χάμινγκ μεταξύ δύο λέξεων a και b μπορεί επίσης να ειδωθεί ως το βάρος Hamming του ab για κατάλληλη του τελεστή −.

Για δυαδικές συμβολοσειρές a και b η απόσταση Χάμινγκ είναι ίση με τον αριθμό των μονάδων στο a XOR b. Ο μετρικός χώρος δυαδικών συμβολοσειρών μήκους n, με την απόσταση Χάμινγκ είναι γνωστός ως κύβος Χάμινγκ. Είναι ισοδύναμος ως μετρικός χώρος με το σύνολο των αποστάσεων μεταξύ κορυφών σε ένα γράφημα υπερκύβου. Αν η δυαδική συμβολοσειρά μήκους n θεωρηθεί ως διάνυσμα στο μεταχειρίζοντας κάθε σύμβολο της ως πραγματική συντεταγμένη, οι συμβολοσειρές σχηματίζουν τις κορυφές ενός n-διάστατου υπερκύβου, και η απόσταση Χάμινγκ των συμβολοσειρών είναι ισοδύναμη με την απόσταση Μανχάταν των κορυφών.

Ιστορία και εφαρμογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η απόσταση Χάμινγκ πήρε το όνομά της από τον Ρίτσαρντ Χάμινγκ (Richard Hamming), ο οποίος την εισήγαγε στην θεμελιώδη εργασία του για τους κώδικες Χάμινγκ, Κώδικας εντοπισμού και διόρθωσης σφαλμάτων (Error detecting and error correcting codes, 1950).[1] Χρησιμοποιείται στην τηλεπικοινωνία για την μέτρηση των ανεστραμμένων μπιτ σε μία σταθερού μήκους ψηφιακή λέξη ως εκτίμηση σφάλματος, και συνεπώς μερικές φορές αποκαλείται και απόσταση σήματος. Η ανάλυση βάρους Χάμινγκ χρησιμοποιείται σε αρκετούς τομείς, όπως η θεωρία πληροφορίας, θεωρία κωδικοποίησης και κρυπτογραφία. Ωστόσο για την σύγκριση συμβολοσειρών διαφορετικού μήκους, ή συμβολοσειρών όπου δεν έχουν γίνει μόνο αντικαταστάσεις αλλά αναμένονται και εισαγωγές ή διαγραφές είναι καταλληλότερες πιο πολύπλοκες μέθοδοι όπως η απόσταση Λεβενστέιν. Για q-δικές συμβολοσειρές επί ενός αλφάβητου μεγέθους q ≥ 2 η απόσταση Χάμινγκ εφαρμόζεται στην περίπτωση της ορθογωνικής διαμόρφωσης, ενώ η απόσταση Λι χρησιμοποιείται για την φασική διαμόρφωση. Αν q = 2 ή q = 3 οι αποστάσεις συμπίπτουν.

Η απόσταση Χάμινγκ χρησιμοποιείται επίσης στη συστηματική ως μέτρο της γενετικής απόστασης.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]