Αντώνης Αμπατιέλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αντώνης Αμπατιέλος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1919
Θάνατος 7  Αυγούστου 1995
Πειραιάς
Υπηκοότητα Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
συνδικαλιστής
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/Κίνημα Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα μέλος της Βουλής των Ελλήνων (Εκλογική περιφέρεια Α΄ Πειραιώς)

Ο Αντώνης Αμπατιέλος (1914 ή 1919 - 7 Αυγούστου 1995) ήταν Έλληνας αντιστασιακός, συνδικαλιστής, στέλεχος και βουλευτής του ΚΚΕ.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αντώνης Αμπατιέλος φέρεται να γεννήθηκε στη Κεφαλονιά το 1919, ενώ κατ΄ άλλους στο Σουλινά της Ρουμανίας το 1914. Από νωρίς ακολούθησε τις ιδέες του φιλελευθερισμού ή λιμπεραλισμού όπως λεγόταν στην εποχή του, ακολούθησε το ναυτικό επάγγελμα του πατέρα του (1933) χάριν του οποίου βρέθηκε στις ΗΠΑ, αναζητώντας καλλίτερη ζωή. Εκεί φέρεται ν΄ ασχολήθηκε έντονα με τον ναυτεργατικό συνδικαλισμό. Το 1936 βρίσκεται στην Αγγλία, νέος ακόμα και λίγο πριν το 1940 να έχει αναδειχτεί γραμματέας στην Ομοσπονδία Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων (ΟΕΝΟ), όπου μέσω αυτής υπεράσπιζε το ναυτεργατικό κίνημα σε πλοία κάθε σημαίας.

Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ευρισκόμενος στην Αγγλία υπήρξε ο κύριος υποκινητής της λεγόμενης στάσης των ελληνικών πληρωμάτων του 1942, με συνέπεια να ταλαιπωρηθούν τότε πολλοί Έλληνες κάτοικοι Αγγλίας επιστρατευμένοι, κυρίως λιμενεργάτες.

Μετά την απελευθέρωση το 1947 επέστρεψε στην Ελλάδα πλην όμως συνελήφθη για τη δράση της ΟΕΝΟ στον πόλεμο όπου και καταδικάστηκε σε θάνατο, παρά τη διεθνή του αναγνώριση ως συνδικαλιστής, με αναστολή εκτέλεσης, όταν και συμπεριελήφθη στο ψηφοδέλτιο της ΕΔΑ, μαζί με τον συγκρατούμενο Μανώλη Γλέζο. Τελικά απελευθερώθηκε μετά από 16 χρόνια ταλαιπωριών και εκτοπισμών, το 1963.

Στις εκλογές που διενεργήθηκαν στις 18 Οκτωβρίου του 1981 εκλέχθηκε βουλευτής του ΚΚΕ στην Α΄ Περιφέρεια του Πειραιά. Πέθανε στις 7 Αυγούστου του 1995 και κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο της Ανάστασης του Πειραιά. Σύζυγός του ήταν η λαίδη Μπέτυ Αμπατιέλου (1917-2011) πρώην Μπέτυ Μπάρτλετ (Betty Bartlett), δεύτερο γάμο της, η οποία διατήρησε το επίθετο του πρώτου συζύγου της.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica τομ.8ος, σελ.17.
  • Ευστ. Γεωργόπουλος "Εμφύλιος Πόλεμος - το πρώτο αίμα 1942-1944", περιοδικό "Στρατιωτική Ιστορία" Εκδ, Περισκόπιο Αθήνα 2010, σελ.48-49.
  • "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια" τομ.Β΄ (συμπλήρωμα)
  • Β. Ραφαηλίδης "Ιστορία (κωμικοτραγική) του Νεοελληνικού Κράτους 1830-1974" Εκδ. Εικοστού Πρώτου Αθήνα 1993, σελ.308.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ν. Πηγαδάς "Μια ζωή στον Αγώνα" εκδ. Σύγχρονη Εποχή - Αθήνα 1997.