Αντόνιο Α΄ ντελα Σκάλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντόνιο Α΄ ντελα Σκάλα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Antonio della Scala (Ιταλικά)
Γέννηση1364[1]
Βερόνα
Θάνατος5  Αυγούστου 1388[1]
Ραβέννα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣαμαριτάνα ντα Πολέντα
ΤέκναΚανφραντσέσκο ντελα Σκάλα
ΓονείςΚανσινιόριο ντελα Σκάλα
ΑδέλφιαΜπαρτολομέο Β΄ ντελλα Σκάλα
ΟικογένειαΟίκος ντελα Σκάλα
Θυρεός

Ο Αντόνιο Α΄ ντελα Σκάλα, ιταλ.: Antonio della Scala (1362 – 3 Σεπτεμβρίου 1388) ήταν κύριος της Βερόνας από το 1375 έως το 1387, αρχικά μαζί με τον αδελφό του Μπαρτολομέο Β΄.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν νόθος γιος τού Κανσινιόριο ντελα Σκάλα. Μετά το τέλος τού τελευταίου, κυβέρνησε στη Βερόνα μαζί με τον αδελφό του Μπαρτολομέο Β΄. Το 1378 νυμφεύτηκε τη Σαμαριτάνα ντα Πολέντα, κόρη του Γκουίντο Γ΄ ντα Πολέντα, κυρίου της Ραβέννας. Το 1381 πιστεύεται ότι προκάλεσε το τέλος τού Μπαρτολομέο Β΄ με δηλητήριο, και εξουσίαζε μόνος του μετά το 1381, μέχρι το 1387, όταν καθαιρέθηκε από τον Τζαν-Γκαλεάτσο Βισκόντι, δούκα του Μιλάνου.

Ενώ βρισκόταν σε μία αποστολή στην Τοσκάνη προκειμένου να συγκεντρώσει στρατιώτες για να αποκαταστήσει την κυριαρχία του στη Βερόνα, ο Αντόνιο Α΄ απεβίωσε ξαφνικά το 1388 σε ηλικία 26 ετών, στο Τρεντότσιο κοντά στη Φαέντσα, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Μάλλον τάφηκε στη Ραβέννα.

Η σύντομη, αλλά περιπετειώδης εξουσία τού Αντόνιο Α΄ είναι αξιομνημόνευτη, για τις προσπάθειές του να βελτιώσει την τύχη της Βερόνα, και να διατηρήσει την κληρονομία τού επιφανούς Οίκου ντελα Σκάλα.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1378 νυμφεύτηκε τη Σαμαριτάνα ντα Πολέντα, κόρη του Γκουίντο Γ΄ ντα Πολέντα, κυρίου της Ραβέννα και είχε τέκνο:

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]