Κανσινιόριο ντελα Σκάλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κανσινιόριο ντελα Σκάλα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5  Μαρτίου 1340
Βερόνα
Θάνατος19  Οκτωβρίου 1375
Βερόνα
Τόπος ταφήςΒερόνα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακοντοτιέρος
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑγνή του Δυρραχίου
ΤέκναΜπαρτολομέο Β΄ ντελλα Σκάλα[1]
Αντόνιο Α΄ ντελα Σκάλα
ΓονείςΜαστίνο Β΄ ντελα Σκάλα και Ταντέα ντα Καρράρα
ΑδέλφιαΒέρντε ντελλα Σκάλα
Βεατρίκη Ρεγκίνα ντελα Σκάλα
Φρενιάνο ντελλα Σκάλα
Τζοβάννι ντελλα Σκάλα
Πιέτρο ντελλα Σκάλα
Πάολο Αλμποΐνο ντελα Σκάλα
Κανγκράντε Β΄ ντελα Σκάλα
ΟικογένειαΟίκος ντελα Σκάλα
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κανσινιόριο ντελα Σκάλα, ιταλ.: Cansignorio della Scala (5 Μαρτίου 1340 – 19 Οκτωβρίου 1375 [2] ) ήταν κύριος της Βερόνας από το 1359 έως το 1375, αρχικά μαζί με τον αδελφό του Πάολο-Αλμποΐνο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κληρονόμησε την κυριότητα της Βερόνα με το τέλος τού πατέρα του Μαστίνο Β΄, μαζί με τους αδελφούς του Κανγκράντε Β' και Πάολο-Αλμποΐνο. Ωστόσο, ο Κανγκράντε Β΄ ανέλαβε αποτελεσματικά τα ηνία. Ο Κανσινιόριo συνωμότησε κατά της τυραννικής του κυριαρχίας, και αφού τον δολοφόνησε, μπόρεσε να εισέλθει στην πόλη το 1359 με τη βοήθεια των Καρραρέζι της Πάντουας.

Υστεροφημία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν από το τέλος του το 1375 δολοφονήθηκε ο αδελφός του Πάολο-Αλμποΐνο (ο οποίος βρισκόταν στη φυλακή από το 1365), για να δώσει τη διαδοχή στους νόθους γιους του Μπαρτολομέο Β΄ και Aντόνιο Α΄. Οι τελευταίοι ωστόσο αναγκάστηκαν -λόγω της χρεοκοπίας της πόλης- να αποδεχθούν το προτεκτοράτο (έλεγχο, προστασία) τού Μπερναμπό Βισκόντι.

Ταφικό μνημείο του Κανσινιόριο ντελα Σκάλα.

Παρά τον αδίστακτο χαρακτήρα του, ο Κανσινιόριo κυβέρνησε τη Βερόνα αρκετά εύρυθμα και την εμπλούτισε με πολυάριθμες κατασκευές, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης λίθινης γέφυρας επάνω από τον Άντιτζε (Αδίγη) μετά την Πόντε Πιέτρα (της Βερόνα) και τού πρώτου παρατηρητηρίου στην Ιταλία, τού Gardello. Ο τάφος του Kανσινιόριο είναι ένας από τους αξιόλογους γοτθικούς τάφους των ντελα Σκάλα στην αυλή της Σάντα Μαρία Αντίκα της Βερόνας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κανσινιόριο νυμφεύτηκε την Αγνή των Καπετιδών-Ανζού, δεύτερη κόρη του Καρόλου, δούκα του Δυρραχίου και της Μαρίας της Καλαβρίας. Η Aγνή ήταν νεότερη αδελφή της Ιωάννας του Δυρραχίου και μεγαλύτερη αδελφή της Mαργαρίτας τoυ Δυρραχίου, βασιλικής συζύγου του Καρόλου Γ΄ της Νάπολης. Ο γάμος τους ήταν άτεκνος.

Ο Κανσινιόριο είχε τρία γνωστά παιδιά, όλα νόθα. Η κόρη του:

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 2  Οκτωβρίου 2016.
  2. «Dizionario Biografico degli Italiani».