Αντούν Μιχάνοβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντούν Μιχάνοβιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10  Ιουνίου 1796[1][2][3]
Ζάγκρεμπ
Θάνατος14  Νοεμβρίου 1861[1][2]
Ζάγκρεμπ
Τόπος ταφήςMemorial Cemetery
Χώρα πολιτογράφησηςΚροατία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΚροατικά[4]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποιητής
συγγραφέας
στιχουργός
διπλωμάτης
νομικός[5]
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Αντούν Μιχάνοβιτς
Οδός Αντούν Μιχάνοβιτς στο κέντρο του Ζάγκρεμπ.

Ο Αντούν Μιχάνοβιτς (10 Ιουνίου 1796 - 14 Νοεμβρίου 1861) ήταν Κροάτης ποιητής και στιχουργός, πιο διάσημος για τη σύνταξη του εθνικού ύμνου της Κροατίας, ο οποίος μελοποιήθηκε από τον Γιόσιφ Ρούνιανιν και υιοθετήθηκε το 1891. Το Κλάντζεκ, η γενέτειρά του, κρατά ένα μνημείο για αυτόν και μία έκθεση των έργων του.

Ο Μιχάνοβιτς σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως στρατιωτικός δικαστής. Αφού ασχολήθηκε με τη διπλωματία, ήταν ο Αυστριακός πρόξενος στο Βελιγράδι, τη Θεσσαλονίκη, τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη και το Βουκουρέστι. Αποσύρθηκε το 1858 ως υπουργικός σύμβουλος και έζησε στο Νόβι Ντόρι μέχρι το θάνατό του.

Το ποίημα που θα γινόταν ο Κροατικός ύμνος ήταν το Horvatska domovina. Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο πολιτιστικό περιοδικό Danica ilirska, Νο. 10, επιμελημένο από τον Λιούντεβιτ Γκάι, το 1835. Ο ίδιος ο ύμνος θα γίνει γνωστός ως Lijepa naša (Όμορφη πατρίδα), καθώς αυτές είναι οι δύο πρώτες λέξεις του ποιήματος.

Ο Μιχάνοβιτς έγραψε επίσης ένα μικρό αλλά σημαντικό βιβλίο, το Rěč domovini o hasnovitosti pisanja vu domorodnom jeziku (Λόγος για την πατρίδα για τα οφέλη από το γράψιμο στη μητρική γλώσσα), που δημοσιεύτηκε στη Βιέννη το 1815. Οι ιδέες σε αυτό το βιβλίο έγιναν ένα από τα θεμέλια του Ιλιριανού Κινήματος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]