Ανθρώπινα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανθρώπινα
Κρανίο του Homo neanderthalensis
Κρανίο του Homo neanderthalensis
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα
Συνομοταξία: Χορδωτά
Υποσυνομοταξία: Σπονδυλωτά
Ομοταξία: Θηλαστικά
Τάξη: Πρωτεύοντα (Primates)
Υπεροικογένεια: Ανθρωποειδή (Hominoidea)
Οικογένεια: Ανθρωπίδαι (Hominidae)
Υποοικογένεια: Ανθρωπίναι (Homininae)
Γένη

Τα πιο ανθρωπόμορφα πρωτεύοντα του φύλου Ανθρωπίνοι τοποθετούνται στο υποφύλο Ανθρώπινα ή Ανθρωπίνια (Hominina). Βασικό χαρακτηριστικό τους αποτελεί η εξέλιξη της δίποδης κίνησης. Τα μόνο σωζόμενο είδος σήμερα είναι ο Homo sapiens. Απολιθώματα υποδεικνύουν πως ο τελευταίος κοινός πρόγονος των δύο υπόφυλων του φύλου Ανθρωπίνοι, δηλαδή ο τελευταίος κοινός πρόγονος ανθρώπων και χιμπαντζήδων, έζησε 3 με 5 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Ταξινομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τα απολιθώματα που έχουν εντοπιστεί, εκτιμάται πως 2,6 εκατομμύρια χρόνια πριν, ο Αυστραλοπίθηκος διαιρέθηκε και άρχισε να εξελίσσεται σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Η πρώτη κατεύθυνση κατέληξε στον Παράνθρωπο ένα πιο εύρωστο ζώο, με δυνατή γνάθο όμοια με αυτή του γορίλα, ικανή να μασάει σκληρή τροφή. Η άλλη κατεύθυνση οδήγησε στο γένος Homo, που έχει σχετικά μεγαλύτερο εγκέφαλο, και πιο λεπτά δόντια και σαγόνι. Και τα δύο γένη συνυπήρξαν για τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια χρόνια.

Το υποφύλο περιλαμβάνει τον Αυστραλοπίθηκο, τον Παράνθρωπο, τον Σαχελάνθρωπο, τον Ορρορίνο, τον Αρδιπίθηκο, τον Κενυάνθρωπο, και το γένος Homo (άνθρωποι). Παρόλα αυτά δεν υπάρχει ομοφωνία σχετικά με τη εξελικτική θέση κάθε γένους στο υποφύλο, και γενικότερα στην ανθρώπινη εξέλιξη.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]