Ανθηρό Ιτάμου Καρδίτσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανθηρό
Ανθηρό is located in Greece
Ανθηρό
Ανθηρό
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
Αποκεντρωμένη ΔιοίκησηΘεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας
ΠεριφέρειαΘεσσαλίας
Περιφερειακή ΕνότηταΚαρδίτσας
ΔήμοςΚαρδίτσας
Δημοτική ΕνότηταΙτάμου
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΘεσσαλία
ΝομόςΚαρδίτσας
Υψόμετρο740 μέτρα
Πληροφορίες
Παλαιά ονομασίαΝέο Χωριό
Ταχ. κώδικας43150
Τηλ. κωδικός2445

Το Ανθηρό Καροπλεσίου Καρδίτσας (επίσημη ονομασία Ανθηρόν, το) είναι οικισμός της τοπικής κοινότητας Καροπλεσίου, της δημοτικής ενότητας Ιτάμου, του δήμου Καρδίτσας, της περιφερειακής ενότητας (τέως νομού) Καρδίτσης, στην περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης. Παλαιότερα ονομαζόταν και Νέο Χωριό.

Ο οικισμός, όπως και όλη τη Τοπική Κοινότητα Καρπολεσίου έως το 1974 ανήκε στο νομό Ευρυτανίας, οπότε και αποσπάστηκε και προσαρτήθηκε στο Νομό Καρδίτσας (ΦΕΚ 187Α/02-07-1974)[1].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οικισμός δημιουργήθηκε για την μεταγκατάσταση του οικισμού Καροπλεσίου εξαιτίας του εδάφους του παλαιού οικισμού, που οδήγησε σε πλήθος κατολισθήσεων και καταστροφών, εξού και το όνομα "Νέο Χωριό". Η τοποθεσία του χωριού προέκυψε από απαλλοτριώση ιδιωτικών εκτάσεων (ΦΕΚ 437/19-12-1934)[2], όπου και μοιράστηκαν οικόπεδα (θέση Κοντέικα) και χωράφια (θέση Πρέτσεντσα, σημερινή ονομασία Πριτζέσια) σε όλους τους κατοίκους της περιοχής σε 2 περιόδους, εξού και ο διαχωρισμός σε παλαιά και νέα οικόπεδα, όπως και παλαιά και νέα χωράφια.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ανθηρό έχει υψόμετρο 740 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού Καρδίτσας, στην ορεινή περιοχή των Θεσσαλικών Αγράφων, ανάμεσα στις κορυφές Φλυτζάνι και Πυργούλι, πάνω στο τμήμα του ποταμού Μέγδοβα που κατηφορίζει νότια, μετά την Τεχνητή Λίμνη Ταυρωπού.

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μόνιμος [3][4][5]
Έτος Πληθυσμός
1991 90
2001 79
2011 68
Πραγματικός (de facto) [6][7]
Έτος Πληθυσμός
1961 169
1971 161
1981 98
1991 99
2001 138
2011 70

Αξιοθέατα - Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καταπράσινη πλατεία του χωριού με τα αιωνόβια πλατάνια αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για τα θερμά καλοκαίρια. Υπάρχουν 2 παραδοσιακά καφενεία στην πλατεία που προσφέρουν εκλεκτούς μεζέδες και τοπικά εδέσματα. Υπάρχει πλησίον της πλατείας η εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τους νερόμυλους στον οικισμό της Αγίας Αγάθης, όπου μπορεί να δοκιμάσει και φρέσκια πέστροφα, τις παλαιές εκκλησίες στο οικισμό του Καροπλεσίου, την Ι.Μ. Αγίας Τριάδας [8] στα Πετράλωνα (Σάικα) Ευρυτανίας. Στο ποτάμι πριν την είσοδο του χωριού και λίγα μέτρα πάνω από την γέφυρα σώζονται τα βάθρα παλαιού μονότοξο γεφυριού.

Απο το χωριό ξεκινούν πολύ συχνά ορειβατικές διαδρομές για το βουνό Φλυτζάνι. Λόγω της ομαλότητας της παραποτάμιας ζώνης υπάρχει πλήθος όμορφων διαδρομών ακόμη και για ερασιτέχνες πεζοπόρους. Στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, στην σμίξη του ρέματος με τον Μέγδοβα έχει δημιουργηθεί φυσική λίμνη, η λίμνη στου "Ζυγογιάννη", μοναδικής ομορφιάς. Την περιοχή επισκέπτονται πολλοί κυνηγοί λόγω των πολλών θηραμάτων που προσφέρει η περιοχή, όπως αγριογούρουνο, φάσα και μπεκάτσα. Ο Μέγδοβας και τα ρέματα που καταλήγουν σε αυτόν είχε παλαιότερα σημαντικό πληθυσμό άγριας πέστροφας για ψάρεμα με καλάμι, όμως η παράνομη αλεία έχει οδηγήσει το είδος στο χείλος της εξαφάνισης.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κάτοικοι του οικισμού, όπως και της ευρύτερης περιοχής ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την υλοτομία. Στον οικισμό έχει την έδρα του ο ομώνυμος Δασικός Συνεταιρισμός. Στην περιοχή συναντούμε κυρίως κτηνοτρόφους βοειδών, με ελάχιστα μικρά κοπάδια γιδοπρόβατων. Τα μεγάλα κοπάδια γιδοπρόβατων των κτηνοτρόφων αποτελούν πλέον παρελθούν, αφού έχουν σταματήσει οι κτηνοτρόφοι της περιοχής να αναβαίνουν την άνοιξη στα ορεινά. Οι μικρές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, λόγω και της διανομής που συντελέστηκε, όπως και το ορεινό και βραχώδες έδαφος της περιοχής δεν βοηθούν στην εκτεταμένη καλλιέργεια της γης. Ωστόσο υπάρχουν μικροκαλλιεργητές που καλλιεργούν και πωλούν ντόπια φασόλια και πατάτες, καθώς και κάστανα και καρύδια. Σημαντική είναι επίσης και η μελισσοκομία της περιοχής, με πολλλούς ντόπιους μελισσοκόμους να πωλούν μέλι δρυός και ελάτης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα, 1995, 2006 (ΠΛΜ)