Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
AADE logo.svg
Γενικές πληροφορίες
Σύσταση1 Ιανουαρίου 2017, πριν 5 έτη (2017-01-01)
ΔικαιοδοσίαΒουλή των Ελλήνων
ΈδραΚαραγιώργη Σερβίας 10, Αθήνα, Ελλάδα
ΔιοικητήςΓιώργος Πιτσιλής
Ιστότοποςwww.aade.gr

H Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι Ανεξάρτητη Αρχή της Ελληνικής Δημοκρατίας επιφορτισμένη με την είσπραξη των δημοσίων εσόδων.[1] Συστάθηκε την 1η Ιανουαρίου 2017, αντικαθιστώντας τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Δεν εποπτεύεται από την Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά από τη Βουλή των Ελλήνων. Ο Διοικητής και το πενταμελές Συμβούλιο Διοίκησης που απαρτίζεται από τον Πρόεδρο και άλλα τέσσερα μέλη, αποτελούν τα όργανα διοίκησης της ΑΑΔΕ. Υπάρχει επίσης ο Εμπειρογνώμονας που έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.[2]

Στις αρμοδιότητες της ΑΑΔΕ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η παρακολούθηση και ο έλεγχος της πορείας της βεβαίωσης και της είσπραξης των δημοσίων εσόδων, η έκδοση κανονιστικών αποφάσεων που αφορούν γενικότερα την φορολογική νομοθεσία και ο εντοπισμός φαινομένων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου και παραοικονομίας.

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στην τρέχουσα δομή της σύμφωνα με την αρ. πρωτ. Δ.ΟΡΓ.Α 1125859/2020 (Φ.Ε.Κ.4738/Β’/ 26-10-2020) Απόφαση, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, διαρθρώνεται σε:

  • Κεντρικές Υπηρεσίες.
  • Ειδικές Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες υπαγόμενες απευθείας στον Διοικητή της Αρχής και Ειδικές Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες υπαγόμενες στις Γενικές Διευθύνσεις.
  • Περιφερειακές Υπηρεσίες υπαγόμενες απευθείας στον Διοικητή της Αρχής και Περιφερειακές Υπηρεσίες υπαγόμενες στις Γενικές Διευθύνσεις (ΥΕΔΔΕ, ΔΟΥ, Τελωνεία, Χημικές Υπηρεσίες, ΟΔΔΥ).

Στρατηγικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΑΑΔΕ έχει εκπονήσει και εφαρμόζει το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης της για τα έτη 2017-2020, το οποίο εξειδικεύεται μέσω του Επιχειρησιακού της Σχεδιασμού.

Επίσης, υλοποιεί την Στρατηγική Καταπολέμησης της Διαφθοράς 2019-2021.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]