Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
AADE logo.svg
Λογότυπο
Γενικές πληροφορίες
Σύσταση1 Ιανουαρίου 2017
ΔικαιοδοσίαΒουλή των Ελλήνων
ΈδραΚαραγιώργη Σερβίας 10, Αθήνα, Ελλάδα
ΔιοικητήςΓιώργος Πιτσιλής
Ιστότοποςaade.gr


H Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι Ανεξάρτητη Αρχή της Ελληνικής Δημοκρατίας επιφορτισμένη με την είσπραξη των δημοσίων εσόδων.[1] Συστάθηκε την 1η Ιανουαρίου 2017, αντικαθιστώντας τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Δεν εποπτεύεται από την Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά από τη Βουλή των Ελλήνων. Ο Διοικητής και το πενταμελές Συμβούλιο Διοίκησης που απαρτίζεται από τον Πρόεδρο και άλλα τέσσερα μέλη, αποτελούν τα όργανα διοίκησης της ΑΑΔΕ. Υπάρχει επίσης ο Εμπειρογνώμονας που έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.[2]

Στις αρμοδιότητες της ΑΑΔΕ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η παρακολούθηση και ο έλεγχος της πορείας της βεβαίωσης και της είσπραξης των δημοσίων εσόδων, η έκδοση κανονιστικών αποφάσεων που αφορούν γενικότερα την φορολογική νομοθεσία και ο εντοπισμός φαινομένων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου και παραοικονομίας.

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στην τρέχουσα δομή της σύμφωνα με την αρ. πρωτ. Δ.ΟΡΓ.Α 1125859/2020 (Φ.Ε.Κ.4738/Β’/ 26-10-2020) Απόφαση, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, διαρθρώνεται σε:

  • Κεντρικές Υπηρεσίες.
  • Ειδικές Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες υπαγόμενες απευθείας στον Διοικητή της Αρχής και Ειδικές Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες υπαγόμενες στις Γενικές Διευθύνσεις.
  • Περιφερειακές Υπηρεσίες υπαγόμενες απευθείας στον Διοικητή της Αρχής και Περιφερειακές Υπηρεσίες υπαγόμενες στις Γενικές Διευθύνσεις (ΥΕΔΔΕ, ΔΟΥ, Τελωνεία, Χημικές Υπηρεσίες, ΟΔΔΥ).

Στρατηγικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΑΑΔΕ έχει εκπονήσει και εφαρμόζει το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης της για τα έτη 2017-2020, το οποίο εξειδικεύεται μέσω του Επιχειρησιακού της Σχεδιασμού.

Επίσης, υλοποιεί την Στρατηγική Καταπολέμησης της Διαφθοράς 2019-2021.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]