Ανεμούριο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανεμούριο
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Ανεμούριο (αποσαφήνιση).

Το ανεμούριο είναι κωνικός υφασμάτινος κύλινδρος σχεδιασμένος να καταδεικνύει τη διεύθυνση του ανέμου και τη σχετική ταχύτητά του. Τα ανεμούρια απαντώνται συνήθως σε αεροδρόμια, ελικοδρόμια και εργοστάσια χημικών, όπου υπάρχει ο κίνδυνος διαρροής αερίων. Κάποιες φορές τοποθετούνται σε αυτοκινητοδρόμους, σε περιοχές όπου πνέουν συχνά ισχυροί άνεμοι.

Η διεύθυνση του ανέμου είναι πάντοτε αντίθετη με τη διεύθυνση που δείχνει το ανεμούριο. Καθώς η διεύθυνση του ανέμου συμβατικά υπολογίζεται με βάση το σημείο της πυξίδας από το οποίο προέρχεται ο άνεμος, όταν το ανεμούριο δείχνει βόρεια η διεύθυνση του ανέμου είναι από το νότο. Η ταχύτητα του ανέμου υπολογίζεται από τη γωνία του ανεμουρίου σε σχέση με το στύλο στήριξής του. Σε χαμηλής έντασης ανέμους το ανεμούριο γέρνει, ενώ σε ισχυρούς ανέμους είναι οριζόντιο.

Σύμφωνα με τα πρότυπα της FAA, ένας άνεμος ταχύτητας 15 κόμβων (17 μιλίων την ώρα) επεκτείνει πλήρως το ανεμούριο. Ένα αεράκι των 3 κόμβων (3.5 mph) απλά φέρνει το ανεμούριο προς τη διεύθυνση του ανέμου.

Σε πολλά αεροδρόμια τα ανεμούρια φωτίζονται τη νύχτα είτε από προβολείς, που το φωτίζουν ολόκληρο, είτε από ένα προβολέα τοποθετημένο στο στύλο που φωτίζει μέσα του.

Τα ανεμούρια έλκουν την καταγωγή τους από την Ιαπωνία και την Κίνα, όπου θεωρούνται σύμβολα τύχης και μακροζωίας. Την Ημέρα των Παιδιών παρουσιάζουν τα παραδοσιακά Ιαπωνικά ανεμούρια, που ονομάζονται Κοινομπόρι (koinobori).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]