Αναστάσιος Πετρόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αναστάσιος Πετρόπουλος
Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Περίοδος
23 Σεπτεμβρίου 2015 – 9 Ιουλίου 2019
Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Προϊστάμενος Υπουργός Έφη Αχτσιόγλου (από 5 Νοεμβρίου 2016 μέχρι σήμερα)
Γιώργος Κατρούγκαλος (από 23 Σεπτεμβρίου 2015 μέχρι 5 Νοεμβρίου 2016)
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 1960
Κρέστενα, Ελλάδα
Εθνικότητα Ελληνική
Υπηκοότητα Ελληνική
Πολιτικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ
Επάγγελμα Δικηγόρος
Πολιτικός

Ο Αναστάσιος Πετρόπουλος γεννήθηκε στα Κρέστενα του Νομού Ηλείας το 1960 όταν τελείωσε και το εξατάξιο γυμνάσιο το 1977 και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και εργάσθηκε τον πρώτο καιρό σε τράπεζα ως κλητήρας. Το το 1983 αφού τελείωσε το στρατιωτικό του ξεκίνησε τις σπουδές του και το 1988 αποφοίτησε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης της Νομικής Σχολής.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Δεκέμβριο 1988 τον Φεβρουάριο 1989 τοποθετείται διευθυντής στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην οποία θέση έμεινε μέχρι και το 1991. Από το 1992 ασκεί μάχιμη δικηγορία σε θέματα εργατικού και κοινωνικοασφαλιστικού δικαίου.

Το έτος 1998 προσελήφθη ως Μεσολαβητής του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ.) και το έτος 2004 ως Διαιτητής ασκώντας τα σχετικά καθήκοντα μέχρι το Νοέμβριο του 2011.

Από το έτος 2008 είναι διαχειριστής της δικηγορικής εταιρείας «Αναστάσιος Π. Πετρόπουλος και Συνεργάτες».

Είναι μέλος της εκπαιδευτικής ομάδας για την υλοποίηση σχεδίου επιμορφωτικών δράσεων του Κοινωνικού Πολύκεντρου για την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των μελών Νομαρχιακών Τμημάτων και Ομοσπονδιών της ΑΔΕΔΥ στο Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007 – 2013».

Διετέλεσε Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Μίκης Θεοδωράκης από  το έτος 2006 και εργάστηκε για την εγκατάσταση ομώνυμου Μουσείου στη Ζάτουνα Αρκαδίας, όπου η Χούντα είχε εξορίσει τον Μίκη Θεοδωράκη το 1968.

Άρθρα του σχετικά με εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά θέματα δημοσιεύονται τακτικά στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο καθώς και σε νομικά περιοδικά. Είναι αρθρογράφος και συνεργάτης της Εφημερίδας των Συντακτών και διετέλεσε μέλος της συντακτικής ομάδας του κοινωνικοπολιτικού περιοδικού ΜΌΝΟ.

Στη δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με αρμοδιότητα τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]