Αναστάσειο Τείχος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αναστάσειο Τείχος
Χάρτης
Είδοςοχυρωματικό τείχος, αρχαιολογική θέση και γραμμή άμυνας
Αρχιτεκτονικήβυζαντινή αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°12′0″N 28°20′0″E
Διοικητική υπαγωγήΚωνσταντινούπολη
ΧώραΤουρκία[1]
Έναρξη κατασκευήςΔεκαετία του 460
Commons page Πολυμέσα

Το Αναστάσειο Τείχος ή τα Μακρά Τείχη της Θράκης (τούρκ. ουζούν ντουβάρ) είναι αρχαίο οχυρό οικοδόμημα από λίθους και πλίνθους τύρφης που βρίσκεται 64 χλμ δυτικά της Κωνσταντινούπολης. Κατασκευάστηκε από τους Βυζαντινούς στο τέλος του 5ου αιώνα μ.Χ. Αρχικά είχε μήκος περίπου 56 χλμ και εκτεινόταν στην ανατολική Θράκη από την ακτή της Μαύρης Θάλασσας ως την Σηλυβρία στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Το τείχος ήταν τμήμα ενός αμυντικού συστήματος της Κωνσταντινούπολης, της τότε πρωτεύουσας της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και πιθανώς ήταν σε λειτουργία μέχρι και τον 7ο αιώνα.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κατασκευή του οχυρού ανέρχεται ήδη στο 469 μ.Χ. την εποχή που αυτοκράτορας ήταν ο Λέων Α' (457 - 474 μ.Χ.) καθώς και στο 478 την εποχή του Ζήνωνα (476 - 491 μ.Χ.). Το όνομα του όμως προέρχεται από τον αυτοκράτορα Αναστάσιο Α΄ (491 - 518 μ.Χ.), ο οποίος το συντήρησε και το ανοικοδόμησε τα έτη 507 - 512 μ.Χ. Σκοπός του ήταν η προστασία της Κωνσταντινούπολης από τις απειλές της Δύσης, ιδιαίτερα από τους Ούννους, τους Σλάβους και τους Βουλγάρους. Λόγω του μεγάλου μήκους του, η υπεράσπισή του απαιτούσε πολύ στρατό, και γι' αυτό οι επιδρομείς το διαπέρασαν πολλές φορές. Εγκαταλείφθηκε μετά τον 7ο αι. και κατέρρευσε, ενώ λεηλατήθηκε για τα οικοδομικά του υλικά, που χρησιμοποιήθηκαν με τη σειρά τους για άλλα οικοδομήματα. Σήμερα διατηρείται μέρος του, κυρίως στις δύσβατες δασώδεις περιοχές του βορρά.

Αρχιτεκτονική δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τείχος είχε πάχος 3,30 μ και ύψος άνω των 5 μ. Ήταν πλήρως εξοπλισμένο με οχυρούς πύργους, πύλες, οχυρά φρούρια και τάφρους, ενώ η πρόσβασή του από την Κωνσταντινούπολη γίνονταν από έναν ιδιαίτερο δρόμο, ο οποίος χρησιμοιούνταν ειδικά για στρατιωτικούς σκοπούς. Στο μέσο του τείχους ήταν χτισμένο ένα κάστρο διαστάσεων 250 επί 300 μ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) GeoNames. 2005. Ανακτήθηκε στις 6  Απριλίου 2015.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Schuchhardt, C. Die Anastasius-Mauer bei Constantinopel und die Dobrudcha-Wälle, Jahrbuch des Kaiserlich Deutschen Arhäologischen Instituts, XVI (1901), 107-127
  • Crow, J. G. The Long Walls of Thrace, in C. Mango and G. Dagron, Constantinople and Its Hinterland, (Aldershot, 1995)
  • Crow, J. & Ricci, A. Investigating the hinterland of Constantinople: interim report on the Anastasian Long Wall. Journal of Roman Archaeology 10 (1997), 253-288

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]