Ανάπτυξη του ανθρώπου (βιολογία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ανάπτυξη του ανθρώπου ξεκινάει από τη δημιουργία του ζυγωτού. Στη συνέχεια το ζυγωτό διαιρείται μέσα στη μήτρα της γυναίκας για να γίνει ένα έμβρυο, το οποίο σε μια περίοδο 9 μηνών της κύησης γίνεται ένα ανθρώπινο βρέφος. Μετά τον τοκετό ο άνθρωπος συνεχίζει να αναπτύσσεται και φυσιολογικά περνάει από τα στάδια της βρεφικής, παιδικής και εφηβικής ηλικίας ώσπου να ενηλικιωθεί. Η βρεφική ηλικία διαρκεί δύο περίπου χρόνια και χαρακτηρίζεται από ραγδαία ανάπτυξη. Κατά την παιδική ηλικία αλλάζουν προοδευτικά οι αναλογίες του σώματος. Κατά την εφηβεία η ανάπτυξη επιταχύνεται, εμφανίζονται τα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του φύλου, ενώ τα γεννητικά όργανα ωριμάζουν και γίνονται λειτουργικά. Οι νεαροί ενήλικες έχουν φτάσει στο μέγιστο της μυϊκής τους δύναμης και της αντιληπτικής τους ικανότητας. Προοδευτικά όμως και ανεπαίσθητα το σώμα χάνει ορισμένες ικανότητες του και τελικά έρχεται το τελευταίο στάδιο, το γήρας. Η διαδικασία αυτή, που είναι μη αναστρέψιμη, οφείλεται σε κληρονομικούς και σε εξωγενείς παράγοντες.

Στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εμβρυϊκή ηλικία

Η Εμβρυϊκή ηλικία είναι το πρώτο στάδιο ανάπτυξης του ανθρώπου. Ξεκινάει με τη δημιουργία του ζυγωτού και τελειώνει με τη γέννα. Διαρκεί συνολικά 38 εβδομάδες (9 μήνες).

  • Βρεφική ηλικία

Η Βρεφική ηλικία ξεκινάει από τη γέννηση και διαρκεί 1 με 2 χρόνια περίπου.

  • Παιδική ηλικία

Η Παιδική ηλικία ξεκινάει συνήθως από τη στιγμή που ο άνθρωπος μάθει να περπατάει.

  • Εφηβεία

Η Εφηβεία είναι η περίοδος μεταξύ 15 έως 18 ή 20 ετών περίπου. Σε αυτές τις ηλικίες η ανάπτυξη επιταχύνεται κι εμφανίζονται τα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του φύλου.

  • Πρώιμη ενήλικη ηλικία

Νεαρός ενήλικας βιολογικά είναι ο άνθρωπος που έχει αναπτυχθεί πλήρως και βρίσκεται μεταξύ 20 έως 45 ετών περίπου.

  • Μέση ηλικία

Η Μέση ηλικία ξεκινάει σε ηλικία 45 ετών και διαρκεί έως τα 65 έτη περίπου. Το σώμα αρχίζει να χάνει κάποιες ικανότητές του.

  • Γεροντική ηλικία

Η Γεροντική ηλικία είναι το τελευταίο στάδιο της ανθρώπινης ζωής και ξεκινάει συνήθως μετά τα 65 έτη.