Αμφιθέατρο του Στατίλιου Ταύρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμφιθέατρο του Στατίλιου Ταύρου
Χάρτης
Είδοςρωμαϊκό αμφιθέατρο και αρχαία ρωμαϊκή κατασκευή
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°54′0″N 12°28′11″E
Διοικητική υπαγωγήΡώμη
ΧώραΙταλία
Έναρξη κατασκευής29 π.Χ.
Commons page Πολυμέσα

Το Αμφιθέατρο του Στατίλιου Ταύρου (λατινικά: Amphitheatrum Statilii Tauri‎‎) ήταν ένα ρωμαϊκό αμφιθέατρο στην αρχαία Ρώμη. Το αμφιθέατρο εγκαινιάστηκε το 29 π.Χ. [1] Οι προηγούμενες αρένες ήταν προσωρινές κατασκευές, που αποσυναρμολογούντο μετά την παράσταση. Το αμφιθέατρο κτίστηκε από τον Τίτο Στατίλιο Ταύρο, ο οποίος πλήρωσε γι' αυτό από δικούς του πόρους. Ο Στατίλιος Ταύρος ήταν επιτυχημένος στρατηγός και πολιτικός την εποχή τού Αυτοκράτορα Αυγούστου και είχε συγκεντρώσει πολλά πλούτη κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Για τα εγκαίνια πλήρωσε και τους αγώνες των μονομάχων. [2]

Το αμφιθέατρο κτίστηκε στο Άρεως Πεδίον (Campus Martius) στη Ρώμη σε μία περίοδο που κτίζοντο πολλοί νέοι ναοί και θέατρα. Η ακριβής τοποθεσία έχει χαθεί, αλλά μάλλον κτίστηκε στη νότια περιοχή του Άρεως Πεδίου. Μέσα σε μία περίοδο 50 ετών σε αυτή την περιοχή κτίστηκε το Θέατρο του Πομπήιου, το Θέατρο του Μάρκελλου και το Θέατρο του Βάλβου, μαζί με το Αμφιθέατρο του Στατίλιου Ταύρου.

Δεν ήταν μεγάλο αμφιθέατρο. Η δυσαρέσκεια για το Αμφιθέατρο του Στατίλιου Ταύρου οδήγησε τον Νέρωνα, το 57 μ.Χ., να κτίσει ένα νέο ξύλινο αμφιθέατρο, το Αμφιθέατρο του Νέρωνα (Amphitheatrum Neronis). Κατά τη Μεγάλη πυρκαγιά της Ρώμης το 64 μ.Χ., που άφησε τη Ρώμη σε στάχτες, και τα δύο αμφιθέατρα καταστράφηκαν ολοσχερώς. [3]

Το 72 μ.Χ. ο Βεσπασιανός έχτισε ένα νέο, πολύ μεγαλύτερο, λίθινο αμφιθέατρο στη Ρώμη. Αυτό ήταν το Φλαβιανό Αμφιθέατρο (Amphitheatrum Flavium), σήμερα γνωστό ως Κολοσσαίο.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κατάλογος ρωμαϊκών αμφιθεάτρων

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. William J. Slater (1996). Roman Theater and Society: E. Togo Salmon Papers I. University of Michigan Press. σελίδες 78–. ISBN 0-472-10721-6. 
  2. Katherine E. Welch (10 Σεπτεμβρίου 2007). The Roman Amphitheatre: From Its Origins to the Colosseum. Cambridge University Press. σελίδες 108–. ISBN 978-0-521-80944-3. 
  3. Stephen L. Dyson (1 Αυγούστου 2010). Rome: A Living Portrait of an Ancient City. JHU Press. σελίδες 146–. ISBN 978-1-4214-0101-0. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]