Αμπάς ιμπν Αμπντ αλ-Μουτάλιμπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αμπάς ιμπν Αμπντ αλ-Μουτάλιμπ
العبَّاس بن عبد المُطلب.png
Γέννηση  ή 
Μέκκα
Θάνατος άγνωστη τιμή
Μεδίνα
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Χαλιφάτο των Ρασιντούν
Ιδιότητα κυβερνητικός υπάλληλος
Σύζυγος Lubaba bint al-Harith
Τέκνα `Abd Allah ibn `Abbas και Fadl ibn Abbas
Γονείς Abdul Muttalib

Ο Αμπάς ιμπν Αμπντ αλ-Μουτάλιμπ (αραβικά: العباس بن عبد المطلب, περ. 566-653 μ.Χ.) ήταν θείος και σύντροφος του Μωάμεθ, μόλις λίγα χρόνια μεγαλύτερος από τον ανιψιό του. Ήταν πλούσιος έμπορος κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων του Ισλάμ και προστάτεψε τον Μωάμεθ ενώ ήταν στη Μέκκα, μουσουλμάνος όμως έγινε μόλις μετά τη Μάχη της Μπαντρ το 624 μ.Χ. Οι απόγονοί του ίδρυσαν το Χαλιφάτο των Αββασιδών το 750 μ.Χ.

Πρώτα χρὀνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αμπάς ήταν ένας από τους νεότερους αδελφούς του πατέρα του Μωάμεθ, Αμπντ Αλλάχ ιμπν Αμπντ αλ-Μουτάλιμπ, γεννημένος μόλις λίγα χρόνια πριν τον Προφήτη. Έγινε πλούσιος έμπορος στη Μέκκα. Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων που η μουσουλμανική θρησκεία κέρδιζε θιασώτες, ο Αμπάς παρέσχε προστασία στο διάσημο συγγενή του, αλλά δεν υιοθέτησε την ισλαμική πίστη. Παρόλα αυτά, αμέσως μετά την πτώση της Μέκκας, απομακρύνθηκε από τους Κουραϊσίτες άρχοντες και υποστήριξε τον Μωάμεθ.

Ο Αμπάς παντρεύτηκε τη Λουμπάμπα μπιντ αλ-Χαρίθ (αραβικά: لبابة بنت الحارث), γνωστή επίσης ως Ουμ αλ-Φαντλ. Η Ουμ αλ-Φαντλ ισχυριζόταν πως ήταν η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία που έγινε μουσουλμάνα, την ίδια μέρα με τη στενή της φίλη Χαντίτζα μπιντ Χουουαϋλίντ, την πρώτη γυναίκα του Μωάμεθ.

Ο Αμπάς ήταν πατέρας του Αμπντουλλάχ ιμπν Αμπάς και του Φαντλ ιμπν Αμπάς.