Αλουμίνιον της Ελλάδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αλουμίνιο της Ελλάδος)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αλουμίνιον της Ελλάδος
Νομική μορφήΌμιλος Εταιρειών
Κλάδοςaluminium industry
Ίδρυση1960
ΈδραΑθήνα, Ελλάδα
Σημαντικά πρόσωπαΙάσων Στράτος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Ιωάννης Μυτιληναίος
Προϊόντααργίλιο
Καθαρά έσοδα56,5 εκατ (2015)
Υπάλληλοι1.550 (2015)
ΜητρικήΌμιλος Επιχειρήσεων Μυτιληναίος
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Αλουμίνιον της Ελλάδος είναι η εταιρεία στην οποία ανήκει το μοναδικό εργοστάσιο της Ελλάδος για παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου. Βρίσκεται στον Νομό Βοιωτίας,στα διοικητικά όρια της Κοινότητας Στειρίου και ιδρύθηκε το 1960 από τη γαλλική εταιρεία Πεσινέ (Pechiney). Από το 2005, η εταιρεία ανήκει στον όμιλο Μυτιληναίου. Το εργοστασιακό συγκρότημα της Εταιρείας είναι ένα από τα λίγα πλήρως καθετοποιημένα εργοστάσια στην Ευρώπη που παράγει και αλουμίνα και αλουμίνιο.

Θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεωγραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αλουμίνιον της Ελλάδος. Άποψη του εργοστασίου.

Η εταιρεία βρίσκεται στη θέση Άγιος Σπυρίδωνας, μετόχι Οσίου Λουκά ή Αϊλουκαΐτικο ή Σιδηροκαφκιό[1] στην κοιλάδα του αρχαίου Φωκικού Μεδεώνα, περιοχή της μονής του Οσίου Λουκά στη βόρεια ακτή του Κορινθιακού κόλπου. Για να φθάσει κανείς εκεί από τον νομό Βοιωτίας, θα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο Λιβαδειά - Δίστομο - Παραλία Διστόμου - Άγιος Νικόλαος ή από τον νομό Φωκίδας τον δρόμο Ιτέα - Δεσφίνα - Αντίκυρα - Παραλία Διστόμου - Άγιος Νικόλαος. Η απόσταση από την Λιβαδειά Βοιωτίας είναι περίπου 30 λεπτά οδικώς ενώ από την Ιτέα Φωκίδος 40 περίπου λεπτά.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον λόφο των Αγίων Θεοδώρων, απλώνεται η κοιλάδα του Φωκικού Μεδεώνα που την διασχίζει ο χείμαρρος της Κλεισούρας με το μετόχι του Αγίου Σπυρίδωνα στο μέσο της. Σε ανασκαφές που έγιναν στα 1962-63 στο χώρο που είναι σήμερα τα κτίρια του εργοστασίου βρέθηκαν: ρωμαϊκό λουτρό με υπόκαυστο του 3ου μ.χ. αιώνα, εκκλησία και μοναστήρι με προσκτίσματα σε χρήση ως τον 13ο μ.Χ. και άλλη μεγαλύτερη εκκλησία οκταγωνική του 11ου αιώνα με αξιόλογα γλυπτά που φυλάγονται στην τράπεζα του μοναστηριού του Οσίου Λουκά. Βρέθηκαν ακόμη μυκηναϊκά κτερίσματα, γυναικεία ειδώλια σε σχήμα κεφαλαίου Ψ και Φ και μεσαιωνικά αργυρά νομίσματα.

Εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αλουμίνιον της Ελλάδος. Μια άλλη άποψη του εργοστασίου.

Οι βασικές εγκαταστάσεις του Αλουμινίου της Ελλάδος βρίσκονται στο όρμο του Γραμματικού, στη χερσόνησο Μούντα, στον οικισμό Μονής Οσίου Λουκά και καλύπτουν έκταση περίπου 1000 στρεμμάτων και είναι σε μεγάλο βαθμό σύγχρονες και αυτοματοποιημένες. Το λιμάνι εξυπηρετεί αποκλειστικά το εργοστάσιο για εκφόρτωση πρώτων υλών (βωξίτη) και φόρτωση των προϊόντων της εταιρείας (αλουμίνας και αλουμινίου).

  • Αλουμίνα
  • Αλουμίνιο
  • Λιμάνι
  • Σταθμός συμπαραγωγής

Το εργοστάσιο παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου είναι μία από τις μεγαλύτερες, για την Ελλάδα, επενδύσεις της δεκαετίας του 1960. Στις 11 Μαρτίου του 1966 η κυβέρνηση του Στέφανου Στεφανόπουλου συμφώνησε με τη γαλλική εταιρία Πεσινέ σε ρύθμιση διαφορών ερμηνείας της σύμβασης που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Καραμανλή. Το σχετικό πρωτόκολλο υπέγραψαν ο πρόεδρος της Δ.Ε.Η. Αλ. Παππάς, οι υπουργοί Οικονομικών Γεώργιος Β. Μελάς, Συντονισμού Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Βιομηχανίας Ιωάννης Τούμπας και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Αλουμίνιον της Ελλάδος Ζ. Μαρσαντίζ. Το εργοστάσιο, που είχε θεμελιωθεί στις 7 Απριλίου 1963 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, εγκαινίασε την παραγωγή του στις 13 Ιουνίου 1966 παρουσία του Κωνσταντίνου και της Άννας-Μαρίας[2]. Ο Τύπος της εποχής έγραφε τον τίτλο ''Εγκαίνια του Αλουμινίου της Ελλάδος εις Δίστομον''

Προϊόντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αλουμίνιον της Ελλάδος. Το λιμάνι.

Αλουμίνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αλουμίνα (το οξείδιο του αλουμινίου) είναι το βιομηχανικό προϊόν που παράγεται από βωξίτη και χρησιμοποιείται για την παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου, αλλά και άλλων μη μεταλλουργικών προϊόντων (λειαντικά και μονωτικά υλικά, πυρίμαχα, απορρυπαντικά φάρμακα και για την επεξεργασία του νερού). Η αλουμίνα μπορεί να είναι ένυδρη ή άνυδρη, ανάλογα με το βαθμό επεξεργασίας της. Η άνυδρη, γνωστή ως μεταλλουργική αλουμίνα, προκύπτει από το ψήσιμο της ένυδρης και την αφαίρεση των περιεχομένων ποσοτήτων νερού[3].

Αλουμίνιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωτόχυτο αλουμίνιο ονομάζεται αυτό που παράγεται από την ηλεκτρόλυση της άνυδρης αλουμίνας, σε αντιδιαστολή με το δευτερόχυτο αλουμίνιο που ανακτάται από ανακύκλωση (ανάτηξη) μεταχειρισμένων προϊόντων και απορριμμάτων από αλουμίνιο. Το Αλουμίνιον της Ελλάδος παράγει:

  • Κολόνες πρωτόχυτου αλουμινίου
  • Πλάκες και χελώνες πρωτόχυτου αλουμινίου

Ανθρώπινο δυναμικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολεί το Αλουμίνιον της Ελλάδος είναι περίπου στα 1.100 άτομα και περίπου 400 άτομα σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Οι περισσότεροι κατοικούν στον οικισμό Άσπρα Σπίτια Διστόμου καθώς και σε γειτονικά χωριά / πόλεις όπως Δίστομο, Αντίκυρα Βοιωτίας, Λειβαδιά, Κυριάκι,Στείρι ,Δεσφίνα, Ιτέα, κ.α.

Συνολικά η βιομηχανία αλουμινίου (πρωτόχυτο, δευτερόχυτο αλουμίνιο, προϊόντα έλασης, τελικά προϊόντα κλπ) στην Ελλάδα αποτελεί τον σημαντικότερο βιομηχανικό κλάδο μη-σιδηρούχων μετάλλων της χώρας με 2.500 εμπλεκόμενες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, 40 χιλιάδες θέσεις εργασίας και ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από 2,5 δισ. €, που αντιστοιχεί σε μια συνεισφορά 1% περίπου στο εθνικό προϊόν και πάνω από 8% στις εξαγωγές της χώρας[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαβάστε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κώστας Κωστής, Ο μύθος του ξένου ή η Pechiney στην Ελλάδα, Αθήνα: Αλεξάνδρεια, 1999.
  • Κώστας Κωστής, "Το Αλουμίνιον της Ελλάδος", Η Καθημερινή, 13 Σεπτεμβρίου 2015.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]