Αλλόσαυρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Ο Αλλοσαυρος ο πρόγονος του T rex ήταν αυτός ο τεράστιος σαρκοφάγος επιθετικότητας δεινόσαυρους ο Αλλοσαυρος χρησιμοποιούσε το κρανίο του σαν τσεκούρι αφού επιτίθονταν με ανοιχτό στόμα κόβοντας σάρκα με τα δόντια και προκαλοντας ακατάσχετη αιμορραγία στο θύμα του. Διστυχως όμως για αυτόν ήταν και πολύ χαζός να φανταστείτε μία ομάδα ενηλίκων τέτοιων δεινόσαυρων έπεσαν για να φάνε στην ίδια τρύπα παγίδα με το θήραμα τούς και πέθαναν.

Αλλόσαυρος
Allosaurus BW.jpg
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Σαυρόψιδα (Sauropsida)
Υπερτάξη: Δεινοσαύρια (Dinosauria)
Τάξη: Σαυρίσχια (Saurischia)
Υποτάξη: Θηριόποδα (Theropoda)
Οικογένεια: Αλλοσαυρίδες (Allosauridae)
Γένος: Αλλόσαυρος

O Aλλόσαυρος (Allosaurus) ήταν ένα είδος σαρκοφάγου δεινόσαυρου, μετρίου μεγέθους (περίπου 8 με 12 μέτρα) και βάρος 2 τόνους. / Ανήκε στην υποτάξη Θηριόποδα και έζησε 155 με 145 εκατομμύρια χρόνια πριν, στην Ιουρασική περίοδο. Κυνηγούσε σε αγέλες, ομάδες συγγενών Αλλόσαυρων έως 10 ατόμων. Η κορυφή του κεφαλιού του φέρεται να ήταν διακοσμημένη με ένα οστέϊνο εξόγκωμα ή μικρά κέρατα κατά μήκος του λαιμού.

Διατροφή και Κυνήγι. Ο Αλλόσαυρος καταδίωκε το θήραμά του για πολλή ώρα, και μπορούσε να διανύσει εύκολα αρκετά μεγάλες αποστάσεις. Συνήθως πλήγωνε το θήραμα στα πόδια για να μην μπορεί να τρέξει, μέχρι που αυτό έπεφτε εξαντλημένο κάτω. Ενδείξεις από έρευνες έδειξαν ότι το δάγκωμα του Αλλόσαυρου ήταν πιο αδύναμο και από του λιονταριού, παρ'όλα αυτά η κάτω σιαγόνα μπορούσε να ανοίξει σε μεγάλο βαθμό έτσι οι παλαιοντολόγοι πιστεύουν ότι ο Αλλόσαυρος χρησιμοποιούσε το σαγόνι του σαν τσεκούρι. Τα πιο συχνά θηράματα γι' αυτόν ήταν οι Διπλόδοκοι, οι Ιγκουανόδοντες όπως ο Καμπτόσαυρος οι Στεγόσαυροι, μικρότερα Θηριόποδα και Ορνιθόποδα.

Ο Αλλόσαυρος ήταν ένα αρπακτικό που εξαπλώθηκε σε πολλές ηπείρους. Απολιθώματά του έχουν Βρεθεί στην Βόρειο Αμερική, στην Ευρώπη και στην Νότια Αφρική.