Αλεσάντρο Σφόρτσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αλεσάντρο Σφόρτσα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 21  Οκτωβρίου 1409
Cotignola
Θάνατος 3  Απριλίου 1473
Πέζαρο
Αιτία θανάτου εγκεφαλικό
Συνθήκες θανάτου φυσικά αίτια
Τόπος ταφής Πέζαρο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα κοντοτιέρος
Εργοδότης Καθολική Εκκλησία
Φραγκίσκος Α΄ Σφόρτσα
Οικογένεια
Σύζυγος Seraphina Sforza (1448–1458)
Costanza da Varano (1444–1447)
Τέκνα Battista Sforza
Κωστάντιος Α΄ Σφόρτσα
Ginevra Sforza
Γονείς Τζάκομο Αττεντόλο Σφόρτσα και Lucia Terzani
Αδέλφια Φραγκίσκος Α΄ Σφόρτσα
Leone Sforza
Elisa Sforza
Antonia Sforza
Συγγενείς Γκαλεάτσο Μαρία Σφόρτσα (ανιψιός), Λουδοβίκος Σφόρτσα (ανιψιός), Τζαν Γκαλεάτσο Σφόρτσα (μικρανιψιός), Μπιάνκα Μαρία Σφόρτσα (grand-niece), Αικατερίνη Σφόρτσα (grand-niece), Ardizzone da Carrara (κουνιάδος) και Manfredo da Barbiano (κουνιάδος)
Οικογένεια Οίκος των Σφόρτσα
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα άρχοντας (Πέζαρο)
Θυρεός
Coat of arms of the House of Sforza.svg

Ο Αλεσάντρο Σφόρτσα (Alessandro Sforza, 21 Οκτωβρίου 1409 - 3 Απριλίου 1473) ήταν Ιταλός κοντοτιέρος και άρχοντας του Πέζαρο.

Ήταν ο δεύτερος γιος του Μούτσιο Αττέντολο Σφόρτσα.

Συνεργάστηκε με τον αδελφό του Φραγκίσκο στην στρατιωτική εκστρατεία με την οποία κατέλαβαν το Μιλάνο, την Αλεσσάντρια και το Πέζαρο. Στο Φιορντιμόντε το 1435 νίκησε φονεύοντας τον ταραχοποιό Νικολό Φορτεμπράτσιο.

Διηύθυνε τα στρατεύματα το 1445 στην Ασίζη που δεχόταν πολιορκία από τον στρατηγό του Πάπα Ευγένιου Δ΄ Νικολό Πιτσινίνο. Πιέστηκε και εγκατέλειψε την πόλη που παραδόθηκε σε λεηλασίες και σφαγές. Την ίδια χρονιά δέχθηκε και την ηγεσία της πόλης του Πέζαρο από τον Γκαλεάτσο Μαλατέστα.

Αναμόρφωσε τα ανάκτορα της πόλης κατά τα Αναγεννησιακά πρότυπα. Ανακηρύχθηκε και άρχοντας της Πάρμας 1446 ενώ μετά την κατάκτηση του Μιλάνου από τον αδελφό του Φραγκίσκο κλείστηκε η ειρήνη του Λόντι 1454. Κέρδισε το 1464 από τον Πάπα Πίο Β΄ και την ηγεμονία της Γκραντάρα που την υπερασπίσθηκε από τον Μαλατέστα που ήθελε να την ανακαταλάβει.

Διαδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πέθανε από θερμική αποπληξία το 1473 με τον γιο του Κωστάντιο να τον διαδέχεται στην Πέζαρο. Παντρεύτηκε σε πρώτο γάμο την Κωνσταντία του Βαράνο (1428 - 1447) το 1444 και πέθανε πάνω στην γέννα του διαδόχου του Κωνστάντιου. Φοβούμενος ότι η οικογένεια Μαλατέστα με παράξενα μαγικά ήθελε να καταλάβει την ηγεσία του Πέζαρο, ανάγκασε τη δεύτερη σύζυγό του, Σβέβα, να κλειστεί σε μοναστήρι.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Alessandro Sforza της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).