Μπατίστα Σφόρτσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπατίστα Σφόρτσα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1446[1] ή 1440
Πέζαρο
Θάνατος6  Ιουλίου 1472[2]
Γκούμπιο[2]
Αιτία θανάτουπνευμονία[2]
Χώρα πολιτογράφησηςΔουκάτο του Ουρμπίνο
Θρησκευτικό τάγμαΤάγμα των Φραγκισκανών
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΦεντερίκο ντα Μοντεφέλτρο (από 1460)[2]
ΤέκναΓκουιντομπάλντο Α΄ ντα Μοντεφέλτρο
Giovanna Felicita Feltria della Rovere[2]
Ανιέζε ντι Μοντεφέλτρο[3]
Elisabetta of Montefeltro
ΓονείςΑλεσσάντρο Σφόρτσα[2] και Κοστάντσα ντα Βαράνο[2]
ΑδέλφιαΚωστάντιος Α΄ Σφόρτσα
ΣυγγενείςΤζοβάννι ντελλα Ρόβερε (γαμπρός), Fabrizio I Colonna (γαμπρός), Φραγκίσκος Α΄ Σφόρτσα (θείος), Γκαλεάτσο Μαρία Σφόρτσα (πρωτοξάδερφος), Λουδοβίκος Σφόρτσα (πρωτοξάδερφος), Τζαν Γκαλεάτσο Σφόρτσα (ανιψιός), Μπιάνκα Μαρία Σφόρτσα (ανιψιά), Αικατερίνη Σφόρτσα (ανιψιά) και Σεραφίνα Σφόρτσα (μητριά και κουνιάδα)
ΟικογένειαΟίκος των Σφόρτσα
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μπατίστη, ιταλ. Battista Sforza (1446 - 6/7 Ιουλίου 1472) από τον Οίκο των Σφόρτσα ήταν κόρη του κυρίου του Πέζαρο και με τον γάμο της έγινε κυρία του Ουρμπίνο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η μόνη κόρη του Αλεσσάντρο κοντοτιέρου & κυρίου του Πέζαρο και της λόγιας Κοστάντσα ντα Βαράνο, κόρης του Πιερ-Τζεντίλε κυρίου του Καμερίνο.

Το 1447 η μητέρα της απεβίωσε κατά τη γέννα του δεύτερου παιδιού της, του Κοστάντσο, όταν η Μπατίστη ήταν 18 μηνών. Έπειτα από αυτό τα δύο αδέλφια και τα δύο νόθα τέκνα του Αλεσσάντρο, η Τζινέβρα και η Αντωνία μετακινήθηκαν στην Αυλή του εκ πατρός θείου τους Φραγκίσκου Α΄ και της συζύγου του Μπιάνκας-Μαρίας Βισκόντι. εκεί ανατράφηκαν μαζί με τα εξαδέλφια τους.

Η Μπατίστη και η εξαδέλφη της Ιππολύτη-Μαρία Σφόρτσα έλαβαν ανθρωπιστική παιδεία: η Μπατίστη ήξερε με ευχέρεια Ελληνικά και Λατινικά και έδωσε την πρώτη της δημόσια ομιλία σε ηλικία τεσσάρων ετών. Λέγεται ότι ήταν πολύ επιδέξια στη Λατινική ρητορική και ότι έκανε μία αγόρευση μπροστά από τον πάπα Πίο Β΄. Ο ποιητής Τζιοβάννι Σάντι περιγράφει τη Μπατίστη ως "μία νέα με πολύ χάρη και προικισμένη με σπάνια αρετή".

Ο θείος της κανόνισε τον γάμο της με τον Φεντερίκο ντα Μοντεφέλτρο κύριο του Ουρμπίνο, 22 έτη μεγαλύτερό της. Ο γάμος έγινε στις 8 Φεβρουαρίου 1460, όταν η Μπατίστη ήταν 14 ετών και αυτή ενήργησε ως επίτροπος στο Ουρμπίνο κατά τις απουσίες του συζύγου της. Ο γάμος τους ήταν ευτυχής και ένας σύγχρονός τους, ο Μπάλντι, τους περιγράφει ως "δύο ψυχές σε ένα σώμα". Ο Φεντερίκο καλούσε τη Μπατίστη "η τέρψη των δημόσιων και ιδιωτικών ωρών μου". Επιπρόσθετα, μιλούσε με αυτήν για πολιτικά θέματα και η Μπατίστη τον συνόδευε σε όλες σχεδόν τα επίσημα γεγονότα έξω από το Ουρμπίνο.

Συνεχίζοντας την παράδοση των Σφόρτσα για ανθρωπιστική μόρφωση των γυναικών, η Μπατίστη εκπαίδευσε τις κόρες της όμοια με την παιδεία, που είχε λάβει από τη θεία της Μπιάνκα-Μαρία. Η εγγονή της Βιτόρια Κολόνα, κόρη της Ανιέζε ντι Μοντεφέλτρο, ήταν διάσημη ποιήτρια.

Έπειτα από τη γέννηση έξι κορών, η Μπατίστα γέννησε τον Γκουιντομπάλντο Α΄ το 1472. Όμως τρεις μήνες μετά, αν και είχε αναλάβει πλήρως από τη γέννα, ασθένησε και απεβίωσε το 1472.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε το 1460 τον Φεντερίκο ντα Μοντεφέλτρο κύριο του Ουρμπίνο και είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Millington, Ellen J. (1865), Charlotte Mary Yonge (ed.), Biographies of Good Women, London: J. and C. Mozley, pp. 1–35

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]