Αλέξανδρος Μέρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αλέξανδρος Μέρος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1890
Θάνατος 1964
Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/Κίνημα Ένωσις Κέντρου και Προοδευτική Αγροτική Δημοκρατική Ένωσις
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα μέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Μαγνησίας)
Νομάρχης Άρτας
Νομάρχης Πρέβεζας

Ο Αλέξανδρος Γ. Μέρος (Χρύσω Ευρυτανίας, 1890[1] - Βόλος, 7 Οκτωβρίου 1964) ήταν Έλληνας βουλευτής Μαγνησίας και πρωτεργάτης του προσκοπισμού στη Θεσσαλία.

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε μικρή ηλικία εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του στην Καρδίτσα. Λίγο αργότερα έχασε τη μητέρα του και τα 2 του αδέρφια. Η οικογένεια καταστράφηκε οικονομικά και ο μικρός Αλέξανδρος κατάφερε με πολλές στερήσεις να τελειώσει το Σχολαρχείο.

Πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους και θεωρείται ο ιδρυτής του προσκοπισμού στη Μαγνησία[2], καθώς σε εκείνον οφείλεται η σύσταση της πρώτης ομάδας προσκόπων στο Βόλο το 1914[1]. Δυο χρόνια αργότερα ίδρυσε το σύλλογο "Προστασία Παιδιών", με στόχο τη βοήθεια των εργαζόμενων παιδιών, ηλικίας 14-20 ετών. Ίδρυσε επίσης νυχτερινή σχολή, η οποία λειτούργησε ως το 1967, οπότε έκλεισε από τη χούντα[3]. Το 1919 ίδρυσε την Πανθεσσαλική Αγροτική Ένωση και βοήθησε στην εγκατάσταση των προσφύγων στο Βόλο.

Εξέδωσε (1916) την εφημερίδα "Ταχυδρόμος", που εκδιδόταν αδιάλειπτα στη Θεσσαλία ως το 1996.

Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο συνετέλεσε στην ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου από τους Γερμανούς χωριού-γενέτειράς του.

Το 1924 διορίστηκε από την επαναστατική κυβέρνηση του Πλαστήρα ως Νομάρχης Άρτας-Πρέβεζας. Δύο χρόνια αργότερα κατήλθε στις εκλογές του 1926 με το Αγροτικό Κόμμα και εξελέγη βουλευτής Μαγνησίας. Ήταν ο εισηγητής νομοσχεδίου για την ίδρυση Αγροτικής Τράπεζας, το οποίο αποδέχθηκε η κυβέρνηση. Αργότερα, συνεργάστηκε με τον Αλέξανδρο Μπαλτατζή και ίδρυσαν ξανά το Κόμμα Αγροτών και Εργαζομένων (1956).

Στις εκλογές του 1958 εκλέχθηκε βουλευτής με το συνασπισμό ΠΑΔΕ. Στη Μαγνησία επανεξελέγη με την Ένωση Κέντρου στις εκλογές του 1963.

Το 1955 ίδρυσε το Γηροκομείο του Βόλου. Πέθανε από καρδιακή εμβολή το 1964[4].

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δημήτρης Ν. Παντελοδήμος (Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών), "Αλέξανδρος Μέρος 1890-1964, Ο δημοσιογράφος, ο πολιτικός, ο ιδεολόγος αγωνιστής", Βόλος 1995.
  • Αντώνης Ι. Αντωνιάδης, "Ημερολόγιο του Βολιώτικου Προσκοπισμού (1914-1964)", Βόλος 1993.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]