Αθανάσιος Παπαδόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αθανάσιος Παπαδόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1888
Αϊβαλί
Θάνατος18  Ιουλίου 1964
Αιγάλεω
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Η οικία του Αθανάσιου Παπαδόπουλου, όπως σώζεται στο Αιγάλεω Αττικής

Ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος (Κυδωνίες, Μικρά Ασία, 1888-Αιγάλεω, 18 Ιουλίου 1964) ήταν μικρασιάτης ελληνικής καταγωγής, ο πρώτος στα χρονικά εκλεγμένος δήμαρχος της πόλης του Αιγάλεω (τότε Κοινότητα "Νέων Κυδωνιών").

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αθ. Παπαδόπουλος καταγόταν από εύπορη δεκαμελή οικογένεια (3 αγόρια, 5 κορίτσια), αφού ο πατέρας του Γρηγόριος Παπαδόπουλος ήταν φαρμακοποιός και ο θείος του ιατρός στον Πάνορμο. Ύστερα μάλιστα από παρότρυνση του τελευταίου, ο Παπαδόπουλος μετέβη στην Κωνσταντινούπολη όπου σπούδασε στη Σχολή Γλωσσών και Εμπορίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εν συνεχεία παρέμεινε και εργάσθηκε στην Πόλη, σαν υπάλληλος εμπορικής εταιρείας. Το 1922 ξέσπασε στην Τουρκία η Μικρασιατική Καταστροφή και οι συγγενείς του εκδιώχθηκαν ως πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ένα χρόνο μετά (1923) τους ακολούθησε και ο ίδιος, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών. Αρχικά απασχολήθηκε ως λογιστής στην Εταιρεία Μεταλλουργείων Λαυρίου, Στις 30 Απριλίου του 1930 η οικογένειά του μεταστεγάσθηκε στο Αιγάλεω.

Δημόσιος βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου του 1934 εκλέχθηκε πανηγυρικά πρώτος Πρόεδρος της τότε Κοινότητας (από το 1943 Δήμος Αιγάλεω) και αγωνίσθηκε σκληρά για να εγκαταστήσει σε αυτήν τις αρχικές στοιχειώδεις δομές. Προΐστατο 15μελούς κοινοτικού συμβουλίου, αναλαμβάνοντας πολλές πρωτοβουλίες που προσέδωσαν στην παραγκούπολη που παρέλαβε τα πρώτα χαρακτηριστικά συγκροτημένης κοινωνίας. Η σύνθεση του πρώτου κοινοτικού συμβουλίου ήταν η εξής[1]: Αθανάσιος Παπαδόπουλος (πρόεδρος), Νίκος Προπατορίδης, Σ. Τζαβαρής, Ιωάννης Σταματάκης, Θ. Γεωργιάδης, Σ. Κατερινάκης, Σωσίπατρος Μώρος, Π. Παντελιάδης, Χ. Μαραμενίδης, Ιωάννης Σουρμελής, Σάββας Τσινόπουλος, Ιωάννης Μουτάφης, Α. Πασχάλης. Η δικτατορία του Ι. Μεταξά, λόγω του σημαντικού έργου που είχε επιτελέσει ο Αθ. Παπαδόπουλος, δεν τον αντικατέστησε άμεσα, αλλά μόλις στα τέλη του 1939, οπότε στο δημοτικό θώκο τον διαδέχθηκε ο γυναικολόγος ιατρός Γεώργιος Κουρούσης[2].

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αθ. Παπαδόπουλος παντρεύτηκε στα 1927 την (πρώτη) σύζυγό του Ανδρομάχη Χριστοδούλου με την οποία απέκτησε στα 1928 μια κόρη, την Ευαγγελία (Βιβή). Το 1932 η γυναίκα του απεβίωσε και πέντε χρόνια μετά (1937) ήρθε σε δεύτερο γάμο με την Αγάθη Σπαντούρου, με την οποία απέκτησε μια ακόμη κόρη, τη Δέσποινα (Νέλη), το 1939. Ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος απεβίωσε στις 18 Ιουλίου του 1964, σε ηλικία 76 ετών.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ευγενία Μπουρνόβα, "Από τις Νέες Κυδωνίες στο Δήμο Αιγάλεω", σελ. 115 ("Πλέθρον" & Δήμος Αιγάλεω, 2002)
  • Μαρία Ι. Βαμβακοπούλου, "Αιγάλεω, οι Δρόμοι της Προσφυγιάς", σελ. 75 & 128

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μαρία Ι. Βαμβακοπούλου, "ΑΙΓΑΛΕΩ, οι δρόμοι της προσφυγιάς", σελ. 75 (2012)
  2. Μαρία Ι. Βαμβακοπούλου, "ΑΙΓΑΛΕΩ, οι δρόμοι της προσφυγιάς", σελ. 128