Φαρμακοποιός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ένας ασθενής συμβουλεύεται την Φαρμακοποιό.
Νοσοκομειακή Φαρμακοποιός
Νοσοκομειακή Φαρμακοποιός
Εργαστηριακός Φαρμακοποιός
Εργαστηριακός Φαρμακοποιός

Ο Φαρμακοποιός είναι ο επιστήμονας υγείας που γνωρίζει τις φαρμακοχημικές, φαρμακολογικές, φαρμακοτεχνικές και τοξικολογικές ιδιότητες των φαρμάκων, δηλαδή το σχεδιασμό, τη σύνθεση, τις ανεπιθύμητες ενέργειες, τις αλληλεπιδράσεις, τα φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά και τη θεραπευτική δράση των φαρμάκων. Εφόσον γνωρίζει το μηχανισμό δράσης φαρμάκων, κατανοεί και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιούνται ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη ωφέλεια, η ελάχιστη ανεπιθύμητη δράση και να αποφεύγονται αλληλεπιδράσεις φαρμάκων.

Μια από τις πρωταρχικές υποχρεώσεις του φαρμακοποιού είναι η διασφάλιση της αποτελεσματικότερης φαρμακευτικής αγωγής και πώς θα πρέπει να εφαρμόζεται με τον καταλληλότερο τρόπο. Ο φαρμακοποιός επίσης είναι αυτός που έχει τις γνώσεις και την ικανότητα να καθοδηγεί τον ασθενή σχετικά με φάρμακα που χρειάζονται ειδικούς χειρισμούς ή με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Δίδει οδηγίες στους ασθενείς σχετικά με τον τρόπο φύλαξης και λήψης των φαρμάκων, τις προφυλάξεις που θα πρέπει να λαμβάνουν, αλλά και σχετικά με τη διατροφή και τις λοιπές δραστηριότητες που θα πρέπει να εφαρμόζουν ή να αποφεύγουν κατά τη φαρμακευτική αγωγή. Έτσι λοιπόν ο φαρμακοποιός ρυθμίζει και εξασφαλίζει την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των φαρμάκων. Επομένως είναι ο επιστήμονας επί θεμάτων υγείας μεταξύ του ασθενούς και των άλλων επιστημόνων υγείας, ο εξειδικευμένος και υπεύθυνος ώστε να επιλέγεται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και να εφαρμόζεται κατά τον καλύτερο τρόπο.

Ο Κοινοτικός φαρμακοποιός ασχολείται με τη διακίνηση φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών ειδών, με τον έλεγχο και εκτέλεση ιατρικών συνταγών, με την παροχή συμβουλών που σχετίζονται με τα φάρμακα και τα προβλήματα υγείας των ασθενών, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις που δύνανται να εκτελεστούν στο χώρο του φαρμακείου, στους ασθενείς που τον επισκέπτονται. Συνήθως είναι ελεύθερος επαγγελματίας, όμως μπορεί να απασχοληθεί και ως μισθωτός.

Ο Κλινικός φαρμακοποιός συνεργάζεται με τον κλινικό ιατρό στην επιλογή του βέλτιστου εξατομικευμένου θεραπευτικού πλάνου για κάθε ασθενή. Συντελώντας στην ασφαλή και αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή, που αποτελεί κύριο στόχο της νοσηλείας, ο κλινικός φαρμακοποιός μπορεί να συμβάλλει σε θέματα:

  • Επιλογής φαρμάκων
  • Καθορισμού δόσεων
  • Αλληλεπιδράσεων φαρμάκων
  • Ανεπιθύμητων ενεργειών και τοξικότητας τους
  • Προσδιορισμού επιπέδου φαρμάκων και μεταβολιτών τους σε βιολογικά υγρά για συσχέτιση με τη δόση και τη θεραπευτική ή τοξική δράση φαρμάκων.

Υποειδικότητες της κλινικής φαρμακευτικής που έχουν παρουσιάσει ιδιαίτερη ανάπτυξη σε ορισμένες χώρες αποτελούν ο ογκολόγος φαρμακοποιός, ο φαρμακοποιός επειγόντων περιστατικών ο φαρμακοποιός λοιμώξεων, ο φαρμακοποιός στη μονάδα εντατικής θεραπείας κλπ.

Ο Βιομηχανικός / Ερευνητής φαρμακοποιός ασχολείται με την ανακάλυψη, το σχεδιασμό, τη σύνθεση και ταυτοποίηση βιολογικώς δραστικών ενώσεων, τη μελέτη του μεταβολισμού τους, τη διευκρίνηση του μηχανισμού δράσης τους σε μοριακό επίπεδο και την ανεύρεση σχέσεων μοριακής δομής και φαρμακολογικής δράσης

Οι ειδικότητες και πεδία υπευθυνότητας των φαρμακοποιών σήμερα είναι:

Φαρμακοποιός στην ανώτατη εκπαίδευση

Ερευνητής φαρμακοποιός

Φαρμακοποιός βιομηχανίας

Νοσοκομειακός φαρμακοποιός

Φαρμακοποιός φαρμακείου κοινότητας

Κλινικός φαρμακοποιός

Φαρμακοποιός σύμβουλος επί θεμάτων υγείας και φαρμάκων

Φαρμακοποιός επί της ενημέρωσης περί τα φάρμακα

Πυρηνικός φαρμακοποιός

Φαρμακοποιός ογκολογίας

Φαρμακοποιός δημοσίων ρυθμιστικών αρχών

Φαρμακοποιός κτηνιατρικών φαρμάκων

Φαρμακοποιός υπεύθυνος καλλυντικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Σημειώσεις καθηγήτριας Φαρμακευτικής Χημείας του ΑΠΘ κυρίας Ελένης Ρέκκα" https://users.auth.gr/hadjipav/istoria_kai_antikeimena_farmakeytikis-rekka.pdf