Φαρμακοποιός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Φαρμακοποιός είναι ο επιστήμονας υγείας που κατέχει πλήρεις γνώσεις φαρμακοθεραπείας, φαρμακευτικής χημείας, αλληλεπιδράσεων φαρμάκου-φαρμάκου και φαρμάκου τροφών καθώς και της σύγχρονης φαρμακευτικής τεχνολογίας.

Ο κοινοτικός φαρμακοποιός ασχολείται με την εκτέλεση ιατρικών συνταγών, ενώ παράλληλα παρέχει τις υπηρεσίες ενός συμβούλου υγείας και πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις που δύναται να εκτελεστούν στο χώρο του φαρμακείου, στους ασθενείς που τον επισκέπτονται. Συνήθως είναι ελεύθερος επαγγελματίας, συστεγασμένος ή όχι με άλλους συναδέλφους του, όμως μπορεί να απασχοληθεί και ως μισθωτός. Στην Ελλάδα ασφαλίζεται υποχρεωτικά στο Ταμείο Συντάξεων και Αυτασφάλισης Υγειονομικών (Τ.Σ.Α.Υ).

Ο κλινικός Φαρμακοποιός είναι ο εξειδικευμένος φαρμακοποιός που σαν φυσικό του χώρο εργασίας έχει το Νοσοκομείο, βρίσκεται δίπλα στον ασθενή και είναι υπεύθυνος για την φαρμακευτική θεραπεία του. Στην Ελλάδα για να πάρει ο φαρμακοποιός την ειδικότητα του κλινικού θα πρέπει να φοιτήσει επιπλέον δύο έτη έτσι ώστε να του απονεμηθεί ο τίτλος του διπλώματος ειδίκευσης στην κλινική φαρμακευτική. Υποειδικότητες της κλινικής φαρμακευτικής που έχουν παρουσιάσει ιδιαίτερη ανάπτυξη στις χώρες του εξωτερικού αποτελούν ο ογκολόγος φαρμακοποιός, ο φαρμακοποιός επειγόντων περιστατικών ο φαρμακοποιός λοιμώξεων, ο φαρμακοποιος στη μονάδα εντατικής θεραπείας κλπ.

Αγορά Εργασίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας: Ο φαρμακοποιός μπορεί να εργαστεί ως υπάλληλος σε φαρμακείο, σε νοσοκομεία, σε ασφαλιστικά ταμεία, σε φαρμακεία θεραπευτηρίων και σε βιομηχανίες παρασκευής φαρμάκων ή καλλυντικών. Ακόμα, μπορεί να δραστηριοποιηθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας δικό του φαρμακείο

Επαγγελματικές οργανώσεις: Συλλογικός φορέας των φαρμακοποιών στην Ελλάδα είναι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος κάθε Νομού και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.