Αηδονοχώρι Καρδίτσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 39°05′38″N 21°58′12″E / 39.09389°N 21.97000°E / 39.09389; 21.97000

Αηδονοχώρι Καρδίτσας
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Αηδονοχώρι Καρδίτσας
Διοίκηση
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Θεσσαλίας
Δήμος Σοφάδων
Γεωγραφία και στατιστική
Περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας
Πληθυσμός 226 (2011)
Άλλα
Παλαιά ονομασία Χώταινα

Το Αηδονοχώρι (παλιά ονομασία Χώταινα) είναι χωριό του νομού Καρδίτσας, ανήκε στον δήμο Μενελαϊδας ο οποίος συνενώθηκε με το δήμο Σοφάδων (Καλλικράτης). Από την Καρδίτσα απέχει 45χλμ. Το ορεινό αυτό χωριό των Αγράφων είναι χτισμένο σε υψόμετρο 750 μέτρων σε ρεματιά που πηγάζει από τη θέση "Αγγελίνα". Κατά μήκος της ρεματιάς αναπτύσσεται πλούσια βλάστηση, πανύψηλες βελανιδιές, καρυδιές, πλατάνια και άλλα είδη χλωρίδας. Από τους 320 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή, μόνο οι 100 μένουν στο χωριό μόνιμα. Το εισόδημα τους το αντλούν από τη γεωργία, τα κηπευτικά και την κτηνοτροφία.

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται μέσα στο χωριό είναι βυζαντινού ρυθμού και χτίστηκε γύρω στο 1600. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν πέρασε από το χωριό ο Γεώργιος Καραϊσκάκης άφησε χρήματα για την ανοικοδόμηση της.

Στις μεγάλες εορτές και το καλοκαίρι διοργανώνονται αρκετές εκδηλώσεις με τη συμβολή του Δήμου και του πολιτιστικού συλλόγου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκδηλώσεις τη 2η μέρα του Πάσχα. Την ημέρα αυτή γίνεται στην πλατεία του χωριού εικονική δημοπρασία των εικόνων του ναού της Αγ. Παρασκευής τα "Σίγνα" και συγκεντρώνονται χρήματα για την εκκλησία. Μετά τα "Σίγνα" χορεύεται από τους κατοίκους ο παραδοσιακός χορός ΤΑΪ-ΤΑΪ. Ο χορός αυτός είναι μοναδικός στο είδος του σε όλη την Ελλάδα.