Αδελφοί Αμπέτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι μαθητές της Αμπετείου σχολής στο Κάιρο, 19ος αιώνας

Οι Αδελφοί Αμπέτ, Ραφαήλ και Ανανίας, ήταν Σύριοι, ελληνικής καταγωγής ευεργέτες του ελληνισμού της Αιγύπτου. Ήταν οι ιδρυτές της περίφημης «Αμπετείου Σχολής».

Βιογραφικές πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή Κ. Αμάντου ο πατέρας των αδελφών αυτών, Αμπέτ, καταγόταν από τη περιοχή Μπάαλμπεκ της Συρίας, σήμερα Λιβάνου, και ήταν ελληνικής καταγωγής. Ο Ραφαήλ Αμπέτ γεννήθηκε στο Κάιρο το 1780 και πέθανε στην ίδια πόλη το 1866, ενώ ο Ανανίας Αμπέτ γεννήθηκε το 1790 επίσης στο Κάιρο και πέθανε στην Αλεξάνδρεια το 1860.

Δράση - Ευεργεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήρξαν μεγαλέμποροι στο Κάιρο και στην Αγγλία και ίδρυσαν δική τους τράπεζα. Και οι δύο είχαν ελληνική συνείδηση και αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας έγιναν Έλληνες πολίτες και δημότες της Σύρου.

Το 1855 με δωρεά του Ραφαήλ Αμπέτ ιδρύθηκε η Αμπέτειος Σχολή στο Κάιρο, την οποία και προίκησε με 2.500 «φεδδάνια» γης, που παρείχαν ετήσιο προπολεμικό εισόδημα 13.000 χρυσές αιγυπτιακές λίρες. Οι κληροδότες όρισαν επίσης ισόβιο πρόεδρο του Εκπαιδευτικού, Πολιτιστικού και Φιλανθρωπικού Ιδρύματος της Αμπετείου Σχολής τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας του Όρους Σινά και ισόβιο επόπτη της Σχολής τον εκάστοτε Πατριάρχη Αλεξανδρείας.

Η εν λόγω σχολή διαθέτει σήμερα Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, μία περισπούδαστη βιβλιοθήκη, καθώς και εμπορική σχολή στην οποία και φοιτούν Αιγύπτιοι ελληνικής καταγωγής καθώς και άλλοι Αιγύπτιοι Χριστιανοί.

Επίσης, με δαπάνες των αδελφών Άμπετ, ιδρύθηκε το 1906 από τους Γ. Δροσίνη και Δ. Βικέλα, το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (ΚΕΑΤ) πρώην «Οίκος Τυφλών,» το οποίο βρίσκεται στην Αττική στην περιοχή της Καλλιθέας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]