Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (AMΚΕ) είναι αθλητική διοργάνωση που διοργανώνεται ανά διετία από τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές οκτώ μικρών κρατών της Ευρώπης. Ξεκίνησε από το Άγιο Μαρίνο, που διοργανώνεται από τις Ολυμπιακές Επιτροπές οκτώ μικρών κρατών από το 1985. Οι αγώνες διοργανώνονται αρχές Ιουνίου ή τέλη Μαΐου. Η ιδέα των Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης γεννήθηκε το 1981, έτος κατά το οποίο οι Ολυμπιακές Επιτροπές συναντήθηκαν για πρώτη φορά για να μοιραστούν εντυπώσεις και να σκεφτούν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να οργανώσουν αγώνες ειδικά διαμορφωμένους για το μέγεθος της εκάστοτε χώρας. Η ανωτέρω συνάντηση έγινε στο Μπάντεν - Μπάντεν κατά το Ολυμπιακό συνέδριο. Ήταν ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι τέτοιοι αγώνες θα μπορούσαν να προωθήσουν το πνεύμα και το όραμα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), καθώς και να ενισχύσουν την φιλία μεταξύ των χωρών που θα συμμετείχαν. Οι Α.Μ.Κ.Ε. ιδρύθηκαν με πρωτοβουλία του J.A. Samaranch, πρώην προέδρου της Δ.Ο.Ε. Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες το 1984, όπου και συντάχθηκαν το καταστατικό και οι τεχνικοί κανονισμοί. Οι Α.Μ.Κ.Ε. διεξάγονται, με μικρές εξαιρέσεις, σύμφωνα με τους κανόνες και τις ρυθμίσεις των διεθνών ομοσπονδιών και τον Ολυμπιακό Χάρτη και υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Επιτροπή (European Olympic Committees).

Μετέχοντα κράτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τους ΑΜΚΕ διοργανώνουν τα μέλη της Αθλητικής Ομοσπονδίας των Μικρών Ευρωπαϊκών Κρατών. Ως μέλη γίνονται δεκτές οι ευρωπαϊκές χώρες που πληρούν τα εξής κριτήρια:

  • Έχουν ανεξάρτητες Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, αναγνωρισμένες από τη ΔΟΕ.
  • Έχουν πληθυσμό μικρότερο από 1.000.000 κατοίκους.

Οκτώ κράτη μετέχουν συνεχώς από την πρώτη διοργάνωση του 1985. Είναι τα εξής: Άγιος_Μαρίνος, Ανδόρα, Ισλανδία, Κύπρος, Λίχτενσταϊν, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Μονακό. Το 2006 έγινε μέλος των ΑΜΕΚ και το Μαυροβούνιο αλλά δεν έστειλε αθλητές στους αγώνες του 2007, που έγιναν στο Μονακό.

Επίσης, οι Νήσοι Φερόες επιδιώκουν να αναγνωριστούν από την ΔΟΕ, ώστε να μετέχουν στους Αγώνες Μικρών Κρατών. Όμως, δεν είναι ανεξάρτητο κράτος αλλά αυτόνομη περιοχή της Δανίας.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων από κάθε χώρα αυξάνεται συνεχώς και οι Αγώνες γίνονται ολοένα και πιο εκτεταμένοι.

Διοργανώτριες χώρες και πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διοργάνωση ανατέθηκε διαδοχικά και στις οκτώ μικρές ευρωπαϊκές χώρες από το 1985 ως το 1999. Στη συνέχεια αποφασίστηκε να συνεχιστεί κυκλικά η ίδια σειρά αλλά ορισμένες χώρες ζήτησαν να προηγηθεί η δική τους σειρά για διάφορους λόγους.

Διεξαχθείσες διοργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αθλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους αγώνες του 2007 διεξήχθησαν αγωνίσματα σε 12 αθλήματα, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

  1. Βόλεϊ
  2. Γυμναστική
  3. Ιστιοπλοΐα
  4. Καλαθοσφαίριση
  5. Κολύμβηση
  6. Μπιτς_βόλεϊ
  7. Μπόουλινγκ σε χόρτο (bowls)
  8. Πινγκ_πονγκ
  9. Σκοποβολή
  10. Στίβος
  11. Τένις
  12. Τζούντο

Σε προηγούμενες διοργανώσεις είχαν συμπεριληφθεί επίσης τα αθλήματα:

Προγραμματισμένες διοργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πόλεις δεν έχουν ακόμα οριστεί:

Τα μετάλλια σε αριθμούς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαχρονικά στην συλλογή μεταλλίων ξεχωρίζουν η Κύπρος και η Ισλανδία, έχοντας συλλέξει τον μεγαλύτερο αριθμό εξ αυτών. Κατόπιν της διοργάνωσης στο Σαν Μαρίνο, με την οποία άνοιξε ο τρίτος κύκλος των διοργανώσεων, η βορειοατλαντική χώρα μετράει 479 χρυσά και συνολικά 1.204 μετάλλια. Η Κύπρος ακολουθεί από πολύ κοντά με 468 χρυσά μετάλλια, ενώ στο σύνολο έχει κερδίσει τα περισσότερα μετάλλια (1.220). Το Λουξεμβούργο είναι τρίτο στην κατάταξη με 369 χρυσά και 1.086 μετάλλια, ενώ ακολουθούν, σε ό,τι αφορά χρυσά, Μονακό (119), Μάλτα (67), Λιχτενστάιν (64), Σαν Μαρίνο (61), Ανδόρα (45) και Μαυροβούνιο (35). Αξίζει στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι μεταξύ των ετών 2011 και 2017 το Μαυροβούνιο κατέβασε μικρές αριθμητικά ομάδες σε σύγκριση με το μέγεθος και την αθλητική του παράδοση. [1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Cyprus Olympic Committee». Ολυμπιακή Επιτροπή Κύπρου. Ανακτήθηκε στις 06 Ιανουαρίου 2024.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]