Αθλητική Ομοσπονδία των Μικρών Ευρωπαϊκών Κρατών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αθλητική Ομοσπονδία των Μικρών Ευρωπαϊκών Κρατών
Ίδρυση1994
Επίσημες γλώσσεςΓαλλικά, Αγγλικά
Ιστότοποςhttp://www.aasse.org/

Η Αθλητική Ομοσπονδία των Μικρών Ευρωπαϊκών Κρατών (αγγλικά: Athletic Association of Small States of Europe, AASSE) είναι ένας διεθνής αθλητικός οργανισμός που εκπροσωπεί τα μικρά κράτη της Ευρώπης.

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την ίδρυση μιας ξεχωριστής αθλητικής ομοσπονδίας για τα μικρά κράτη της Ευρώπης πρότειναν τέσσερις χώρες: η Κύπρος, η Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν και το Λουξεμβούργο το 1989 στο συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) που διεξήχθη στη Βαρκελώνη.

Η επίσημη σύσταση της Αθλητικής Ομοσπονδίας των Μικρών Ευρωπαϊκών Κρατών έγινε το 1994 στη Βενετία κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Αθλητικής Ομοσπονδίας (ΕΑΑ), παρουσία του προέδρου της ΕΑΑ Καρλ-Όλαφ Χόμεν. Το ιδρυτικό καταστατικό υπέγραψαν εκπρόσωποι επτά μικρών ευρωπαϊκών κρατών: Άγιος Μαρίνος, Ανδόρα, Ισλανδία, Κύπρος, Λίχτενσταϊν, Λουξεμβούργο και Μάλτα. Σύμφωνα με το καταστατικό στην Αθλητική Ομοσπονδία των Μικρών Ευρωπαϊκών Κρατών γίνονται δεκτά κράτη της Ευρώπης με πληθυσμό μικρότερο από 1.000.000 κατοίκους. Όλα τα αναγνωρισμένα κράτη μπορούν να γίνουν μέλη με εξαίρεση το Βατικανό, το οποίο δεν συμμετέχει στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.

Σημερινά μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα σημερινά μέλη της Αθλητικής Ομοσπονδίας των Μικρών Ευρωπαϊκών Κρατών είναι δέκα. Κατά χρονολογική σειρά ένταξης είναι:

  1. Άγιος Μαρίνος: ιδρυτικό μέλος (1994)
  2. Ανδόρα: ιδρυτικό μέλος
  3. Ισλανδία: ιδρυτικό μέλος
  4. Κύπρος: ιδρυτικό μέλος
  5. Λίχτενσταϊν: ιδρυτικό μέλος
  6. Λουξεμβούργο: ιδρυτικό μέλος
  7. Μάλτα: ιδρυτικό μέλος
  8. Μονακό: από το 2000
  9. Μαυροβούνιο: από το 2006
  10. Γιβραλτάρ: από το 2015[1].

Διοργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αθλητική Ομοσπονδία των Μικρών Ευρωπαϊκών Κρατών προωθεί την αθλητική ιδιαιτερότητα των μικρών κρατών της Ευρώπης, που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα κράτη με μεγάλο πληθυσμό. Τρεις αθλητικές δραστηριότητες εντάσσονται στις τώρα δράσεις της:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]