Αγνή του Μπάντεν, δούκισσα της Καρινθίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αγνή του Μπάντεν, δούκισσα της Καρινθίας
Agnes of Austria, duchess of Carinthia.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1250
Θάνατος2  Ιανουαρίου 1295
Τόπος ταφήςMinoritenkirche
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΟύλριχ Γ΄ της Καρινθίας
Ούλριχ Γ΄ της Καρινθίας (από 1263)[1]
Ulrich Graf von Heunburg[1]
ΤέκναFriedrich von Heunburg
countess Margareta, co-heiress of Heunburg[2]
countess Katerina, lady of Celje, co-heiress of Slovene lands of Heunburg[2]
ΓονείςΧέρμαν ΣΤ΄ του Μπάντεν και Γερτρούδη του Μπάμπενμπεργκ
ΑδέλφιαΦρειδερίκος Α΄ του Μπάντεν
ΟικογένειαΟίκος των Μπάμπενμπεργκ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αγνή, γερμ.: Agnes von Zähringen-Baden von Kärnten und Heunburg (1250 - 2 Ιανουαρίου 1295), από τον Οίκο του Τσέρινγκεν ήταν γερμανίδα ευγενής, κόρη του μαργράβου του Μπάντεν και με τους γάμους της έγινε πρώτα δούκισσα της Καρινθίας και μετά κόμισσα του Χόινμπουργκ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η μόνη κόρη του Χέρμαν ΣΤ΄ μαργράβου του Μπάντεν και της Γερτρούδης των Μπάμπενμπεργκ, κόρηw του Ερρίκου δούκα του Mέντλινγκ, τιτουλάριου δούκα της Αυστρίας και της Στυρίας και τελευταίου μέλους του Οίκου του Μπάμπενμπεργκ.

Λίγο μετά τη γέννησή της ο πατέρας της απεβίωσε (4 Οκτωβρίου 1250) και η μητέρα της έχασε την κληρονομία της, όταν η θεία της Μαργαρίτα των Μπάμπενμπεργκ και ο σύζυγός της Ότακαρ Β΄ πρίγκιπας (μετά βασιλιάς) της Βοημίας επιλέχθηκαν ως ηγεμόνες της Αυστρίας και της Στυρίας.

Κατά τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας η Aγνή έζησε στο Μάισσεν της Σαξονίας μαζί με τη μητέρα της, τον μεγαλύτερο αδελφό της Φρειδερίκο Α΄ και τη νεότερη αδελφή της Mαρία Ρομάνοβνα του Χάλιτς/Γαλικίας (γεννημένης από τον τρίτο, σύντομο γάμο της Γερτρούδης με έναν πρίγκιπα των Ρουρικιδών).

Το 1263 η Αγνή (ηλικίας 13 ετών) παντρεύτηκε με τον χήρο Ούλριχ Γ΄ δούκα της Καρινθίας και λάντγκραβο της Καρνιόλης, μέλος του Οίκου του Σπόνχαϊμ και κατά τριάντα έτη μεγαλύτερό της. Δεν είχαν παιδιά.

Στις 29 Οκτωβρίου 1268 ο αδελφός τής Aγνής και ο φίλος του Κορραδίνος των Χοενστάουφεν εκτελέστηκαν στη Νάπολη. Ο Ότακαρ Β΄ της Βοημίας, αφού κατέλαβε τα δουκάτα της Αυστρίας και της Στυρίας, ήθελε να εξαλείψει όλους τους πιθανούς διεκδικητές της εξουσίας του εκεί και έπαιξε διφορούμενο ρόλο σε αυτό το συμβάν. [3] Στις 4 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους ο βασιλιάς της Βοημίας ανάγκασε επίσης τον Ούλριχ Γ΄ να υπογράψει μία μυστική συνθήκη στην πόλη Ποντιέμπραντυ, σύμφωνα με την οποία ο Ότακαρ Β΄ θα κληρονομούσε όλα τα εδάφη και τα αξιώματά του στην πιθανή περίπτωση που εκείνος θα απεβίωνε άτεκνος, εξαιρουμένου του επόμενου και τελευταίου επιζόντος νόμιμου μέλους των Σπόνχαϊμ, του μικρότερου αδελφού εκείνου Φιλίππου πρώην αρχιεπισκόπου του Σάλτσμπουργκ και κυβερνώντος κόμη του Λέμπεναου. Επίσης το 1269 ο Ότακαρ Β΄ περιόρισε τη Γερτρούδη σε οριστική εξορία στο Mάισσεν, όπου αυτή απεβίωσε το 1288.

Μετά το τέλος του Ούλριχ Γ΄ στις 27 Οκτωβρίου 1269, η Αγνή παντρεύτηκε το 1271 με τον Ούλριχ Β΄ κόμη του Χόινμπουργκ in depressionem generis (όχι σε ισοτιμία με τον Οίκο του Μπάμπενμπεργκ). Ο Οίκος του Χόινμπουργκ, αρχικά μόνο μία ευγενής οικογένεια της Καρινθίας που είχε αναλάβει το αξίωμα του ministerialis (υπουργού) από τον Ούλριχ Γ΄, δεν ταίριαζε σε επιγαμία με ένα μέλος των Οίκων των Τσέρινγκεν και Μπάμπενμπεργκ. Ωστόσο, ο Ότακαρ Β΄ επιβράβευσε τον Ούλριχ Β΄ με αυτόν τον τρόπο για την υποστήριξή του, αφού πήρε το δουκάτο της Καρινθίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρά αυτή τη δύσκολη αρχή μαζί, ο Ούλριχ Β΄ κόμης του Χόινμπουργκ και η Αγνή είχαν από ό,τι φαίνεται έναν ευτυχισμένο γάμο, [4] ειδικά όταν ο κόμης του Χόινμπουργκ αποστασιοποιείτο σταδιακά από τον βασιλιά της Βοημίας. Είχαν τα εξής παιδιά:

 • Αικατερίνη (απεβ. 1316), παντρεύτηκε τον Ούλριχ του Σάνεκ. Είναι οι πρόγονοι των κομήτων του Τσέλιε.
 • Φρειδερίκος (απεβ. 1317), κόμης του Χόινμπουργκ, επίτροπος (vogt) του Γκόρνιι Γκραντ. Παντρεύτηκε την Αδελαΐδα (του Άουφενσταϊν;)· άτεκνος.
 • Χέρμαν (απεβ. 1322), κόμης του Χόινμπουργκ, τελευταίο άρρεν μέλος του Οίκου. Νυμφεύτηκε την Ελισάβετ του Γκερτς· άτεκνος.
 • Μαργαρίτα (απεβ. μετά τις 8 Δεκεμβρίου 1308), παντρεύτηκε πρώτα τον Λεοπόλδο Α΄ κύριο του Σάνεκ και μετά τον Ούλριχ Δ΄ κόμη του Πφάνμπεργκ.
 • Ελισάβετ (απεβ. 1329), παντρεύτηκε πρώτα τον Χέρμαν κόμη του Πφάνμπεργκ και μετά τον Ερρίκο κόμη του Χόενλοε.

Αργότερα ο κόμης και η κόμισσα του Χόινμπουργκ προσπάθησαν μαζί να επωφεληθούν από την χαοτική κατάσταση στην Καρινθία, και διεκδίκησαν μέρος της προίκας της Aγνής, που το κατακρατούσε ο Ότακαρ Β΄, κυρίως την κομητεία του Πέρνεγκ με την πόλη Ντρόζεντορφ και άλλες ιδιοκτησίες, αλλά τελικά αναγκάστηκαν να τις παραδώσουν στον βασιλιά της Βοημίας. Μόνο το 1279 ο Ροδόλφος Α΄ της Γερμανίας [5] -μετά την ήττα και το τέλος του Ότακαρ Β΄- ήταν σε θέση να αναγνωρίσει τις διεκδικήσεις τους ή τουλάχιστον να τους αποζημιώσει μερικώς (βούλες Pfandhingabe (Κατάθεση) του 1279 [6] και Einlösung (Εξαγορά) του 1287, [7] που και οι δύο εκδόθηκαν από τον διάδοχο του Ροδόλφου Α΄, τον Αλβέρτο Α΄, τότε ακόμη δούκα της Αυστρίας και της Στυρίας).

Αυτές οι παραχωρήσεις ήταν ωστόσο πολύ μικρές για να αποζημιώσουν την Αγνή και τον σύζυγό της, που συμμετείχαν σε μία εξέγερση εναντίον του νέου κυβερνήτη της Καρινθίας, του Mάινχαρντ των Γκερτς/Γκορίτσια και των συμμάχων του Αψβούργων, μετά το τέλος του Ροδόλφου Α΄. [8] Μετά την ήττα του Ούλριχ Β΄ εναντίον του συνασπισμού Αψβούργων-Γκορίτσια το 1292, η Αγνή τον ακολούθησε στην εξορία στο Βήνερ Νόιστατ, όπου απεβίωσε το 1295. Τάφηκε στην εκκλησία των Μινοριτών.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 p4179.htm#i41788. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
 2. 2,0 2,1 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.
 3. Wilhelm Zimmermann: Geschichte der Hohenstaufen, p. 906 [retrieved 21 November 2014].
 4. Archiv für österreichische Geschichte, vol. 24, p. 177 [retrieved 21 November 2014].
 5. Archiv für österreichische Geschichte, vol. 24, p. 192 [retrieved 21 November 2014].
 6. RI VI Rudolf I. - Heinrich VII. (1273-1313) - RI VI,1: 1279 oct 22, Judenburg in: regesta-imperii.de [retrieved 21 November 2014].
 7. RI VI Rudolf I. - Heinrich VII. (1273-1313) - RI VI,1: 1287 juni 12, .... in: regesta-imperii.de [retrieved 21 November 2014].
 8. Milko Kos, Zgodovina Slovencev (Ljubljana, 1933), pp. 162-63