Χέρμαν ΣΤ΄ του Μπάντεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Χέρμαν ΣΤ΄ του Μπάντεν
Herman VI, Margrave of Baden.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1225 ή 1226
Θάνατος4  Οκτωβρίου 1250
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΓερτρούδη του Μπάμπενμπεργκ
ΤέκναΦρειδερίκος Α΄ του Μπάντεν
Αγνή του Μπάντεν
Freidrich I Markgraf von Baden[1]
ΓονείςΧέρμαν Ε΄ του Μπάντεν-Μπάντεν και Countess Palatine Irmengard of the Rhine
ΑδέλφιαΡοδόλφος Α΄ του Μπάντεν-Μπάντεν
Μέχτιλτ του Μπάντεν
ΟικογένειαΟίκος του Τσέρινγκεν
Commons page Σχετικά πολυμέσα

O Χέρμαν ΣΤ΄, γερμ. Hermann VI (π. 1226 - 4 Οκτωβρίου 1250) από τον Οίκο του Τσέρινγκεν ήταν μάργραβος του Μπάντεν (1243-50) και διεκδικητής δούκας της Αυστρίας & Στυρίας (1248-50).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Χέρμαν Ε΄ μαργράβου του Μπάντεν-Μπάντεν και της Ίρμενγκαρτ των Γουέλφων, κόρη του Ερρίκου Ε΄ παλτατινού κόμη του Ρήνου.

Διαδέχθηκε τον πατέρα του το 1243. Η σύζυγός του Γκέρτρουντε των Μπάμπενμπερκ ήταν ανιψιά του Φρειδερίκου Β΄ δούκα της Αυστρίας & Στυρίας, τελευταίου του Οίκου του, έτσι ο Χέρμαν ΣΤ΄ το 1246 διεκδίκησε τα δουκάτα, αφού άφησε το δουκάτο του Μπάντεν στον νεότερο αδελφό του Ροδόλφο Α΄. Όμως είχε ανταγωνιστή τον Ότακαρ Β΄ της Βοημίας σύζυγο της Μαργαρίτας, αδελφής του Φρειδερίκου Β΄. Σύμφωνα με το Μικρό Προνόμιο (Privilegium Minus) του 1156, που είχε εκδώσει ο Φρειδερίκος Α΄ της Γερμανίας, η Αυστρία μπορούσε να κληρονομηθεί σε απογόνους θήλεων τέκνων· μάλιστα ο Χέρμαν ΣΤ΄ έλαβε τη ρητή συναίνεση του πάπα γι' αυτό.

Ο Χέρμαν ΣΤ΄ και ο γιος του Φρειδερίκος Α΄ δεν μπορούσαν να σταθεροποιηθούν, ένεκα της αντίστασης των τοπικών ευγενών που ήταν εναντίον τους. Ο Χέρμαν ΣΤ΄ απεβίωσε το 1250 σε ηλικία 24 ετών. Αργότερα ο Ότακαρ Β΄ ηττήθηκε και σκοτώθηκε στη μάχη του Μάρχφελτ το 1278 από τον Ροδόλφο Α΄ των Αψβούργων της Γερμανίας, που κατέλαβε τα δουκάτα.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1248 τη Γκέρτουντε των Μπάμπενμπερκ, κόρη του Ερρίκου δούκα του Μέντλινκ (γιου του Λεοπόλδου ΣΤ΄ δούκα της Αυστρίας) και είχε τέκνα:

  • Φρειδερίκος Α΄ 1249-1268, μάργραβος του Μπάντεν.
  • Αγνή 1250-1295, παντρεύτηκε πρώτα τον Ούλριχ Γ΄ δούκα της Καρινθίας και μετά τον Ούλριχ κόμη του Χόινμπερκ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Herman VI, Margrave of Baden της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).