Αγελήνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγελήνη
Το είδος Agelena labyrinthica
Το είδος Agelena labyrinthica
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα
Συνομοταξία: Αρθρόποδα (Arthropoda)
Υποσυνομοταξία: Χηλοκερωτά (Chelicerata)
Ομοταξία: Αραχνίδια (Arachnida)
Τάξη: Αράχνες (Araneae)
Οικογένεια: Αγεληνίδες (Agelenidae)
Γένος: Αγελήνη
(Agelena)

Walckenaer, 1805

Η αγελήνη (λατινική και επιστημονική ονομασία Agelena) είναι γένος αραχνών που ανήκει σε ομώνυμη οικογένεια, τις αγεληνίδες, και είναι γνωστή επίσης με την περιγραφική ονομασία ευρασιατική αράχνη της χλόης (αγγλ. eurasian grass spider). Το γένος περιγράφηκε για πρώτη φορά επιστημονικά από τον Γάλλο επιστήμονα Σαρλ Ατανάς Βαλκεναί[1] το 1805. Οι αγελήνες παγιδεύουν τη λεία τους υφαίνοντας ιστούς που δεν είναι κολλώδεις, αλλά έχουν σχήμα χωνιού και έτσι η λεία παγιδεύεται εμπλεκόμενη στην κλειστή κορυφή του χωνιού. Βρίσκονται στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία (μέχρι και την Ιαπωνία). Πολλά είδη που κατατάσσονταν παλαιότερα στις αγελήνες έχουν μεταφερθεί σε άλλα γένη, ιδίως στα Allagelena, Benoitia και Mistaria.[2]

Είδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα (Ιούλιος 2023) ο Παγκόσμιος κατάλογος αραχνών (World Spider Catalog) έχει ενταγμένα στο γένος Agelena 44 είδη, έναντι 46 τον Αύγουστο του 2021 και εξήντα ειδών παλαιότερα.[2] Αυτά τα γενικώς αναγνωρισμένα είδη, με τα ονόματα των επιστημόνων που τα περιέγραψαν πρώτοι και τη γεωγραφική κατανομή τους, είναι τα εξής:

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Walckenaer, C.A. (1805). Tableau des aranéides ou caractères essentiels des tribus, genres, familles et races que renferme le genre Aranea de Linné, avec la désignation des espèces comprises dans chacune de ces divisions. 
  2. 2,0 2,1 «Gen. Agelena Walckenaer, 1805». World Spider Catalog. Natural History Museum Bern. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2021.